Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Το Halo Trust εργάστηκε στην Τσετσενία την περίοδο 1994-96
Το Halo Trust εργάστηκε στην Τσετσενία την περίοδο 1994-96

(11/08/2000, 0330 GMT)

Η Ρωσία κατηγορεί βρετανική οργάνωση για κατασκοπεία
Η Ρωσική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας κατηγόρησε μια βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση που ασχολείται με εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων, το Halo Τrust, ότι εκπαίδευε τσετσένους αντάρτες στη χρήση εκρηκτικών. Η Ρωσία λέει ακόμη ότι η οργάνωση διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στην Τσετσενία μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου. Σε συνέντευξή του στο BBC ο διευθυντής της οργάνωσης απέριψε τις κατηγορίες.

Διχασμένη η ρωσική ηγεσία για τις πυρηνικές δυνάμεις
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στη Ρωσία συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει ριζικές μεταρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Στο επίκεντρο των συζτήσεων είναι η τύχη των ρωσικών πυρηνικών πυραυλικών δυνάμεων. Για το θέμα υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού άμυνας και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, ο οποίος προτείνει την μείωση των πυρηνικών δυνάμεων.

Αντίδραση της Κίνας στα σχέδια για αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα
Σύμφωνα με εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η Κίνα σχεδιάζει να αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στη δημιουργία ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Η Κίνα πιστεύεται ότι θα αυξήσει τους μακρού βεληνεκούς πυραύλους της από 20 σε 200 προκειμένου να αντιμετωπίσει το αμερικανικό σύστημα. Τα αμερικανικά σχέδια για το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας έχουν επικριθεί από την Κίνα, τη Ρωσία και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Αμερικανικό δικαστήριο επιβάλλει μεγάλο πρόστιμο στον Κάραζιτς
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς θα πρέπει να καταβάλλει 700 εκατομμύρια δολλάρια ως αποζημίωση σε ομάδα γυναικών Μουσουλμάνων της Βοσνίας που είχαν βιαστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Μια από τις δικηγόρους των γυναικών είπε ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Κάραζιτς. Οι γυναίκες είπαν ότι ο Ράντοβαν Κάραζιτς, που καταζητείται από το ειδικό διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ήταν υπεύθυνος μιας συστηματικής εκστρατείας παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Απαγωγή πανεπιστημιακών ερευνητών στην Κολομβία
Αριστεροί αντάρτες στην Κολομβία πιστεύεται πως απήγαγαν 26 μέλη μιας πανεπιστημιακής ομάδας που πραγματοποιούσε έρευνες στα βόρεια της χώρας. Στην ομάδα συμμετείχαν καθηγητές και φοιτητές του Εθνικού Πανεπιστημίου που εργάζονταν σε ένα πρόγραμμα για την πανίδα σε ορεινή περιοχή λίγες ώρες απόσταση από την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, την Μεντεγίν. Ο στρατός επέρριψε την ευθύνη για την απαγωγή στους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, της δεύτερης μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης, που πιέζει για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Νέα αποστολή κυανοκράνων στην Αφρική ζητά ο Ανάν
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζητάει από τον οργανισμό να αναλάβει άλλη μία στρατιωτική δέσμευση, αυτή τη φορά στο Κέρας της Αφρικής. Ο κ. Ανάν απευθύνει εκκλήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα μεταξύ της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας και την αποστολή περίπου 4.000 στρατιωτών.

Διαδήλωση των ακλήρων στην Βραζιλία
Χιλιάδες μέλη του κινήματος  των ακλήρων χωρικών της Βραζιλίας διαδήλωσαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Οι διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία και κατήγγειλαν τις Ηνωμένες Πολιτείες οτι ασκούν ιμπεριαλιστική πολιτική και ότι επιβάλλουν οικονομικές πολιτικές που πλήττουν τους φτωχούς. Κατήγγειλαν ακόμη την πολτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στη χώρα.

Στρατηγός της Αργεντινής κατηγορείται για απαγωγές βρεφών
Ενας απόστρατος στρατηγός του στρατού της Αργεντινής συνελήφθη για την συστηματική απαγωγή βρεφών κατά τη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος στη χώρα. Ο στρατηγός Σαντιάγκο Ριβέρος συνελήφθη μετά την κατάθεσή του σε ομοσπονδιακό δικαστή ο οποίος ερευνά τις τύχες περίπου 200 βρεφών, παιδιών πολτικών κρατουμένων, τα οποία είχαν απαχθεί και δοθεί για υιοθεσία σε οικογένειες των μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για τον ενδέκατο αξιωματικό που αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Κατηγορίες για προδοσία σε βάρος των πραξικοπηματιών στα νησιά Φίτζι
Η αστυνομία στα νησιά Φίτζι είπε ότι θα οδηγήσει στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της προδοσίας τον Τζορτζ Σπέιτ, που είχε ηγηθεί απόπειρας πραξικοπήματος, και 12 συνεργάτες του. Οι κατηγορίες, είπε στο ΒΒC εκπρόσωπος της αστυνομίας, σχετίζονται με την κατάληψη του κτιρίου του κοινοβουλίου, τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο,  από τον Τζορτζ Σπέιτ και τους οπαδούς του.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.