Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Κατεστραμμένο λεωφορείο
Κατεστραμμένο λεωφορείο

(13/08/2000, 1700 GMT)

6 νεκροί από νάρκες στο Κασμίρ
Τουλάχιστον 6 Ινδοί φρουροί των συνόρων σκοτώθηκαν και πάνω από 40 άλλοι τραυματίσθηκαν από δύο νάρκες που εξερράγησαν στο Κασμίρ που τελεί υπό ινδική διοίκηση. Η μεγαλύτερη οργάνωση των μουσουλμάνων αυτονομιστών της περιοχής, η "Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν", ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη νάρκη που εξερράγη βορείως της χειμερινής πρωτευούσης Τζάμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 άτομα που επέβαιναν σε φάλαγγα λεωφορείων η οποία μετέφερε φρουρούς των συνόρων στη Σρινιγκάρ για τους εορτασμούς που θα γίνουν την Τρίτη για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Ινδίας. Λίγο αργότερα, εξερράγη και δεύτερη νάρκη την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μία άλλη αυτονομιστική οργάνωση, η "Αλ-Μπαντρ".  Η "Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν" ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την εκεχειρία μετά την απόρριψη από την Ινδία του αιτήματός της να περιληφθεί και το Πακιστάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Βαγδάτη κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βομβάρδισαν αμάχους
Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι άμαχοι τραυματίσθηκαν από τις βόμβες που έρριψαν, για δεύτερη συνεχή νύχτα, σκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην πόλη Σαμαβά, στο νότιο τμήμα της ζώρας. Σύμφωνα με το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, επλήγησαν σπίτια και ένας σιδηροδρομικός σταθμός. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι βομβαρδίσυηκαν δύο αντιαεροπορικές συστοιχίες οι οποίες είχαν νωρίτερα ανοίξει πυρ κατά των αμερικανικών και των βρετανικών σκαφών.  Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι 2 άτομα σκοτώθηκαν και 19 άλλα τραυματίσθηκαν από την επίθεση που δέχθηκε η πόλη Σαμαβά τη νύχτα της Παρασκευής. Σκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που εκτελούν περιοπολίες στις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού που δημιουργήθηκαν στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ μετά τον πόλεμο του Περσικού το 1991, βομβαρδίζουνι τακτικά το Ιράκ. Αναλυτές πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί είναι μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ που έχει ως στόχο να περιορίσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Μέτρα κατά των ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Γερμανία
Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας δήλωσε πως οι πολιτικοί της χώρας, αλλά και η κοινωνία, δεν έχουν κάνει πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών της άκρας δεξιάς. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου,  Πολ Σπίγκελ,  είπε πως οι αρχές θα πρέπει να απαγορεύσουν τις ρατσιστικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και να εφαρμόσουν τα ίδια αυστηρά μέτρα που ήδη λαμβάνουν κατά της παιδικής πορνογραφίας. Μιλώντας σε τελετή που έγινε στην Φρανκφούρτη, ο κ. Σπίγκελ δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να μιλούν ανοιχτά στα παιδιά τους για την απειλή που συνιστούν οι νεο-Ναζί. Διαδηλώσεις κατά των ακροδεξιών εξτρεμιστών έγιναν και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν αποκλείεται να απαγορευθεί η λειτουργία της μεγαλύτερης ακροδεξιάς οργάνωσης της χώρας, του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, αν το συστήσει η επιτροπή που ερευνά το θέμα.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του Ιράν τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων
Το ήμισι και πλέον των μελών του ιρανικού κοινοβουλίου, με επιστολή που απηύθυνε προς το έθνος, τονίζει ότι θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις.  Η επιστολή δόθηκε στη δημοσδιότητα μία εβδομάδα μετά την απόφαση του πνευματικού ηέτη της χώρας, Αγιατολά Αλί Χαμενεϊ, να εμποδίσει τα μέτρα που στόχο είχαν τη χαλάρωση των περιορισμών που υφίσταται ο Τύπος. Οι βουλευτές κατηγορούν τους συντηρητικούς ότι εκμεταλλεύονται την κρίση για να εκδικηθούν όσους υποστηρίζουν τις μεταρυθμίσεις. Μετά την παρέμβαση του Αγατολά Χαμενεϊ την περασμένη Κυριακή, έκλεισε μία εφημερίδα που υποστήριζε τις μεταρρυθμίσει και, συνελήφθησαν δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων είναι κι ένας στενός σύμμαχος του προέδρου Χαταμί.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.