Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Οσκαρ 2 παγιδεύτηκε στον Αρκτικό Ωκεανό
Ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Οσκαρ 2 παγιδεύτηκε στον Αρκτικό Ωκεανό






(14/08/00, 1700 GMT)

Κινδυνεύει το πλήρωμα Ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου
Παγιδευμένο στο βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς, στην Αρκτική, παραμένει ένα Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, με πάνω από 100 άτομα πλήρωμα, έπειτα από σοβαρή βλάβη που εκδηλώθηκε στη διάρκεια ναυτικής ασκήσεως. Μιλώντας στο πρακτορείο Ιταρ-Τάς ο επικεφαλής του Ρωσικού ναυτικού ναύαρχος Βλαντιμίρ Κουρογιέντοφ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής σύγκρουσης του υποβρυχίου, και τόνισε ότι οι προοπτικές για επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών διάσωσης δεν είναι καλές. Ο ναύαρχος Κουρογιέντοφ πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί όλα τα σωστικά μέσα που έχει στην διάθεσή του το Ρωσικό ναυτικό. Οπως δήλωνε νωρίτερα εκπρόσωπος του Ρωσικού ναυτικού η βλάβη δεν σημειώθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα του υποβρυχίου, το υποβρύχιο δεν μετέφερε πυρηνικά όπλα και η ραδιενέργεια στην θαλάσσια περιοχή του ατυχήματος παραμένει σε κανονικά επίπεδα.

Συγκρούσεις Σέρβων - κυανοκράνων στη Μιτροβίτσα
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Κοσσυφοπέδιο, όταν η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών έθεσε υπό τον έλεγχό της τα μεταλλουργεία μολύβδου στον Σερβικό τομέα της πόλης Μιτροβίτσα. Τα στρατεύματα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης Κ-FOR έριξαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα μεταλλουργεία. Τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί αντέδρασαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον των στρατιωτών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Τουλάχιστον 4 άτομα τραυματίσθηκαν.

Αστοχία των Βρετανικών βομβαρδισμών στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου
Η Bρετανική κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπίσει την στρατηγική της Βρετανικής Αεροπορίας στη διένεξη του Κοσσυφοπεδίου, έχοντας παραδεχθεί ωστόσο ότι ο αριθμός των βομβών που απέτυχαν να βρουν το στόχο τους είχε υποτιμηθεί. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το BBC και το περιοδικό Flight International, μόνο το 2% των μη καθοδηγούμενων βομβών και μόνο τα δύο τρίτα των αποκαλούμενων "έξυπνων βομβών", που καθοδηγήθηκαν βάσει της τεχνολογίας λέηζερ πέτυχαν με ακρίβεια τους στόχους τους.

Η Βρετανική αντιρατσιστική πολιτική στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ
Η Βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την αντιρατσιστική πολιτική της σήμερα στην Γενεύη, ενώπιον επιτροπής παρατηρητών  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατέθεσαν στην επιτροπή ότι η Βρετανία διαθέτει μια από τις περισσότερο εκτενείς νομοθεσίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Αλλά οι Βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι έχει παρατηρηθεί πρόσφατα αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και ότι η δημόσια αντιδικία σχετικά με τους πολτικούς πρόσφυγες στην Βρετανία έχει οξύνει τις φυλετικές εντάσεις.

Δύο ισότιμες πλευρές στην Κύπρο βλέπει ο Ραούφ Ντενκτάς
Για την ύπαρξη δύο ισότιμων πλευρών στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα του τρίτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάνει λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκντάς. Σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι στον τελευταίο γύρο του διαλόγου κατέστη σαφές πως οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ δύο ισότιμων πλευρών, και έτσι -είπε, ανοίγει ο δρόμος για διεθνή αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην Σιέρα Λεόνε
Το συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την σύσταση διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει όσους ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθησαν στην Σιέρα Λεόνε. Η απόφαση του συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά ο ηγέτης των ανταρτών της Σιέρα Λεόνε Φοντάϊ Σάνκο και οι υποστηρικτές του έχουν κατηγορηθεί για τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων και την απαγωγή εκατοντάδων κυανοκράνων του ΟΗΕ.

Σύνοδος Αφρικανών ηγετών για τον πόλεμο στο Κονγκό
Με ομιλία του προέδρου της Ζάμπια Τσιλούμπα άρχισε στην Λουσάκα η Αφρικανική διάσκεψη κορυφής με θέμα τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Δημοκρατία του Κονγκό. Ο κ. Τσιλούμπα κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να συμορφωθούν με τους όρους της συνθήκης ειρήνης που υπεγράφη στην Λουσάκα πριν από ένα χρόνο, αλλά έχει κατ' επανάληψη παραβιαστεί.

Εκκληση Τσάβεθ για συγκράτηση των τιμών πετρελαίου στα τωρινά επίπεδα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεθ κάλεσε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αντισταθούν στις πιέσεις για μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού. Ο κ. Τσάβεθ είπε ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου όπως έχουν διαμορφωθεί είναι δίκαιες και προσπάθεια μείωσής τους ισοδυναμεί με θανατική ποινή για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Νότια Κορέα: προεδρική αμνηστία σε 3.500 κρατουμένους
Στην Νότιο Κορέα αποφυλακίζονται αύριο πάνω από τρισήμισυ χιλιάδες κρατούμενοι, στα πλαίσια αμνηστίας που υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Κιμ Ντάε Γιούνγκ, με αφορμή την συμφιλίωση με την Βόρειο Κορέα. Ανάμεσα στους αποφυλακισθέντες συγκαταλέγονται ένας Βορειοκορεάτης που έχει καταδικασθεί για κατασκοπεία και ο γιός του πρώην Νοτιοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιάνγκ Σαμ, που καταδικάστηκε για δωροδοκία πριν τρία χρόνια.

Διακοπή των συνομιλιών κυβέρνησης - ανταρτών στις Φιλιππίνες
Η μεγαλύτερη Ισλαμική αυτονομιστική οργάνωση των Φιλιππινών ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας. Το Ισλαμικό Απελευθερωτυικό Μέτωπο  Μόρο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις που διεγάγονται εδώ και τρία χρόνια για τον τερματισμό της τριαντάχρονης διένεξης μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών.

Διακοπή ερευνών γιά δημιουργία κλωνοποιημένων χοιρινών μοσχευμάτων
Το ερευνητικό Ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκωτίας, που θεωρείται πρωτοπόρο στον τομέα της κλωνοποίησης, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις έρευνες του σε γενετικά μεταλλαγμένα χοιρίδια με σκοπό  την χρησιμοποίηση οργάνων τους σε ανθρώπινες μεταμοσχεύσεις. Το ινστιτούτο πού είναι γνωστό για την δημιουργία της Ντόλυ,  του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, διακόπτει τις ερευνες εξαιτίας των ανησυχιών για τον κίνδυνο μετάδοση νέων ασθενειών από τα όργανα των χοίρων στους ανθρώπινους λήπτες.

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο Κασμίρ
Οι αρχές στο υπό Ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των αυριανών εορτασμών για την ανεξαρτησία της Ινδίας, και μετά από τα χθεσινά βίαια επεισόδια που κόστισαν την ζωή σε τουλάχιστον 15 άτομα. Οι περιπολίες του Ινδικού στρατού έχουν αυξηθεί ενώ διακόπηκε προσωρινά η συγκοινωνιακή σύνδεση με απομεμακρυσμένες περιοχές.

Πακιστάν καλεί Ινδία σε συνομιλίες για το Κασμίρ
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Παρβέζ Μουσάραφ, κάλεσε εκ νέου την Ινδία να μετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με το Πακιστάν, με θέμα το Κασμίρ. Ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη στην Νότιο Ασία χωρίς προηγουμένως να επιλυθεί η διένεξη στο Κασμίρ. Αλλά υποσχέθηκε ότι το Πακιστάν θα συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά και ηθικά τους αυτονομιστές του Κασμίρ.

Μεξικό: Αποκαλύψεις γιά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Φόξ
Στο Μεξικό μία εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας αποκάλυψε ότι ο νεο-εκλεγείς πρόεδρος Βιθέντε Φόξ απασχολεί παράνομα τουλάχιστον 30 παιδιά στο αγρόκτημά του στην κεντρική πολιτεία Guanajuato. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα παιδιά μαζεύουν κρεμμύδια και πατάτες, και αμοίβονται με 7 δολάρια την ημέρα. Το Μεξικανικό σύνταγμα απαγορεύει την απασχόληση παιδιών κάτω των 14 ετών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.