Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μέλη του πληρώματος σε καλύτερες στιγμές
Μέλη του πληρώματος σε καλύτερες στιγμές




(15/08/00, 0800 GMT)

Κινδυνεύει το πλήρωμα ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου
Τα εκατό και πλέον μέλη του πληρώματος ενός ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου που βυθίστηκε στη θάλασσα του Μπάρεντς,  στην Αρκτική, παραμένουν παγιδευμένα στο σκάφος σε βάθος εκατό μέτρων και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Το υποβρύχιο τύπου Οσκαρ, που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα που διαθέτει ο ρωσικός στόλος, βυθίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια ασκήσεων.  Ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Βλαντιμίρ Κουρογιέντοφ, απέδοσε τη βύθιση του υποβρυχίου σε σύγκρουση με άλλο σκάφος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, συγκρούσθηκε με ξένο υποβρύχιο. Αλλά άλλα στοιχεία αργότερα δείχνουν πως μπορεί να σημειώθηκε έκρηξη στο υποβρύχιο. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργεία. Η Μόσχα δηλώνει πως δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στο υποβρύχιο και πως δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας. Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είχε ανάμιξη στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος Κλίντον πλέκει το εγκώμιο του Αλ Γκορ
Ο πρόεδρος Κλίντον, μιλώντας στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Λος Ατζελες, υπογράμμισε τα επιτεύγματατης οκταετούς θητείας του στο ανώτατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών: η κυβέρνησή μου, είπε, έφερε την Αμερική στα ύψη της προόδου, της ευημερίας και της ειρήνης και γεφύρωσε τον εικοστό με τον εικοστό πρώτο αιώνα. Η εκλογή του Αλ Γκορ στην προεδρία, τόνισε στη συνέχεια, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι τα επιτεύγματα αυτά θα έχουν συνέχεια. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία θα μιλήσει στο συνέδριο την Πέμπτη.

Επανενώνονται οικογένειες στην Κορέα
Ενα αεροσκάφος μετέφερε στη Σεούλ εκατό άτομα από τη Βόρειο Κορέα για να συναντηθούν με τα μέλη των οικογενειών τους που είχαν να τα δουν εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια, από την εποχή δηλ. του πολέμου που χώρισε την κορεατική χερσόνησο στα δύο. Και λίγο αργότερα, το ίδιο αεροσκάφος μετέφερε στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, Πιονγιάνγκ, εκατό Νοτιοκορεάτες για να δουν τους συγγενείς τους που ζουν στον κομμουνιστικό Βορρά. Οι συναντήσεις αυτές, που είναι αποτέλεσμα της ιστορικής συνάντησης κορυφής που είχαν τον περασμένο Ιούνιο οι ηγέτες της Βορείου και της Νοτίου Κορέας,  δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες οι οποίες, ας σημειωθεί, εξακολουθούν θεωρητικά τουλάχιστον να βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Είναι τμήμα της Ινδίας το Κασμίρ, δηλώνει ο Ατάλ Μπεχάρι Βαζπάγι
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βαζπάγι, σε διάγγελμά του με αφορμή την 53η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του, διακήρυξε πως το Κασμίρ είναι και θα παραμείνει τμήμα της Ινδίας. Το Πακιστάν, πρόσθεσε ο κύριος Βαζπάγι, δεν μπορεί να λάβει μέρος στις συνομιλίες για το Κασμίρ και κατηγόρησε το καθεστώς της Ισλαμαμπάντ ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τους τρομοκράτες που δρουν στο Κασμίρ, --κάτι που το Πακιστάν συνεχώς το αρνείται. Λίγες ώρες νωρίτερα, τουλάχιστον 9 άτομα είχαν σκοτωθεί και πάνω από 30 είχαν τραυματισθεί από έκρηξη βόμβας σε αμαξοστοιχία στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή.

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για την ειρήνη στο Κογκό
Κατέρρευσαν οι συνομιλίες που γίνονταν στην πρωτεύουσα της Ζάμπια, Λουζάκα, με στόχο την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Δημοκρατία του Κογκό. Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Λουζάκα, ο πρόεδρος του Κογκό, Λοράν Καμπίλα, αρνήθηκε να προβεί σε παραχωρήσεις σε δύο βασικά σημεία: συγκεκριμένα, αρνήθηκε να επιτρέψει την εγκατάσταση παρατηρητών του ΟΗΕ και επίσης αρνήθηκε να δεχθεί τον πρώην πρόεδρο της Μποτσουάνα, Σερ Κετουμίλε Μασίρε, ως προεδρο των συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις ομάδες των ανταρτών. Ο κ. Καμπίλα θεωρεί πως ο Σερ Κετουμίλε Μασίρε βλέπει με καλό μάτι τους αντάρτες.

Αγιος ο Τσάρος Νικόλαος της Ρωσίας
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να ανακυρήξει Αγιο τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας, τον Νικόλαο τον Δεύτερο, καθώς και την οικογένεια του. Η απόφαση ελήφθη στο Συμβούλιο Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα. Ο Πατριάρχης Αλέξιος είχε νωρίτερα προειδοποιήσει την Σύνοδο των Επισκόπων να μην βιαστεί διότι, όπως είπε, εάν η διαδικασία δεν είναι απόλυτα εξονυχιστική θα μπορούσε να διχάσει την Εκκλησία. Η βασιλική οικογένεια της Ρωσίας εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους στην επανάσταση του 1918.

Τεράστια έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία
Τεράστια κέρδη θ'αποφέρει στο γερμανικό δημόσιο η δημοπρασία που διεξάγεται για τις άδειες της τρίτης γενιάς κινητών τηλεφώνων. Μέρχρι χθές, οι 6 εταιρείες που συμμετέχουν στη δημοπρασία για τις 5 άδειες που θα χορηγηθούν προσέφεραν το συνολικό ποσό των 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι ήδη μεγαλύτερο απο το ποσό που συγκέντρωσε η βρετανική κυβέρνηση η οποία διεξήγαγε ανάλογη δημοπρασία τον περασμένο Απρίλιο. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα απο τις άδειες της τρίτης γενιάς των κινητών για να μειώσει το έλλειμα του κρατικού προυπολογισμού. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και της Γερμανίας, -- η Ιταλία, για παράδειγμα, στα τέλη Αυγούστου και το Βέλγιο και η Ελβετία το φθινόπωρο.

Θα πληρώσουν οι Αγγλοι φίλαθλοι για να δουν Ελλάδα-Αγγλία
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Daily Mirror", οι Αγγλοι φίλαθλοι ίσως αναγκασθούν να πληρώσουν για να παρακολουθήσουν απο τις τηλεοράσεις τους τον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας. Η εφημερίδα λέει ότι ο τηλεοπτικός οργανισμός "u-direct" βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να αγοράσει τα δικαιώματα του αγώνα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η απόφαση να μεταδοθεί το παιχνίδι με το σύστημα "pay-per-view" θα εξοργίσει τον τεχνικό της Εθνικής Αγγλίας Κέβιν Κίγκαν αλλά και τους Αγγλους ποδοσφαιρόφιλους. Ο αγώνας Ελλάδας-Αγγλίας θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα και είναι στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.