Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ρωσικό ναυαγοσωστικό σκάφος
Ρωσικό ναυαγοσωστικό σκάφος

(16/08/00, 18:30 GMT)

Αγώνας ενάντια στο χρόνο για σωτηρία του πληρώματος του "Κούρσκ"
Η Ρωσία ζήτησε επίσημα την βοήθεια της Βρετανίας και της Νορβηγίας για την διάσωση του πληρώματος του πυρηνικού της υποβρυχίου "Κούρσκ", καθώς αυξάνονται ώρα με την ώρα οι φόβοι για την τύχη των 118 Ρώσων ναυτικών που βρίσκονται παγιδευμένοι εδώ και 4 ημέρες μέσα σ' αυτό, στον βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς, στην Αρκτική. Σήμερα αναχώρησε από βάση της Σκωτίας μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ που μεταφέρει Βρετανικό βαθυσκάφος διάσωσης, με αρχικό σταθμό την Νορβηγία, και τελικό προορισμό την θαλάσσια περιοχή του ατυχήματος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  χαρακτηρίζει την κατάσταση ως κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη. Η ανησυχία για την κατάσταση  έχει ενταθεί, καθώς το Ρωσικό ανακοίνωσε ότι τα σήματα που έστελνε αρχικά το πλήρωμα, άρχισαν από χθές να εξασθενούν ενώ σήμερα δεν έχει γίνει επαφή με το εσωτερικό του "Κούρσκ". Ο αρχηγός του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού εξέφρασε την ελπίδα πως τα σωστικά συνεργεία θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους μέχρι την Παρασκευή, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα οξυγόνου στο υποβρύχιο.

Βρετανία: νομοσχέδιο για κλωνοποίηση κυττάρων ανθρώπινων εμβρύων
Το πράσινο φως για την κλωνοποίηση εμβρύων με μοναδικό σκοπό την παραγωγή οργάνων του ανθρώπινου σώματος για μεταμοσχεύσεις έδωσε σήμερα η Βρετανική κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση τονίζει ότι ότι η υπάρχουσα εδώ και χρόνια τεχνολογία δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση για την παραγωγή ζωντανών ανθρώπινων ομοιοτύπων και υπογραμμίζει ότι θα θεσπίσει νέα νομοθεσία που θα περιορίζει τις έρευνες της ανθρώπινης κλωνοποίησης αποκλειστικά στον τομέα παραγωγής οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Επανεξετάζει την απόφαση μονομερής ανακύρηξης κράτους ο Γιασέρ Αραφάτ
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε κατηγορηματικά, από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα όπου βρίσκεται, ότι θα επανεξεταστούν τα σχέδια για την μονομερή ανακήρυξη Παλαιστινιακού κράτους στις 13 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για την ανεξαρτησία εναπόκειται -είπε ο κ. Αραφάτ, στο Κεντρικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εντωμεταξύ στο Ισραήλ, ο εκτελών χρέη υπουργού εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, σε μία προσπάθεια επανέναρξης των επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Συνεχίζεται το  του Δημοκρατικού Κόμματος στον Γκόρ
Στις ΗΠΑ συνεχίζεται το συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος όπου σε λίγες ώρες αναμένεται να μιλήσει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν.  Εξάλλου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ, αναλαμβάνοντας χθες την ηγεσία του κόμματος από τον πρόεδρο Κλίντον είπε πως η Αμερικανική κυβέρνηση είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες την τελευταία οκταετία για τη δημιουργία μιάς υγιούς οικονομίας και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει στον αντίπαλό του, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Τζορτζ W. Μπους, να καταστρέψει τα  επιτεύγματα αυτά.

Αμερικανικοί περιορισμοί στις εισαγωγές Βρετανικών χοίρων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν περιορισμούς στην εισαγωγή χοίρων από τη Βρετανία, μετά την εμφάνιση της "πανώλης των χοίρων", ασθένειας που θεωρείται μεταδοτική. Αμερικανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στο BBC ότι θα ελεγχθούν όλα τα φορτία που έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ. Εξάλλου Βρετανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλει η Βρετανία για να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας, τη σφαγή χιλιάδων χοίρων και την εφαρμογή καραντίνας σε ορισμένες περιοχές.

Ανθρωπιστική αποστολή τροφίμων προς την Τσετσενία
Δύο εφοδιομπομπές των Ηνωμένων Εθνών, με 12 φορτηγά που μεταφέρουν 200 τόννους τροφίμων στέλνονται στην Τσετσενία, με σκοπό τον εφοδιασμό 35 χιλιάδων αμάχων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, από τότε που άρχισε η Ρωσική εκστρατεία στην δημοκρατία αυτή. Τελικός προορισμός των εφοδιοπομπών είναι η Τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι και η περιοχή Ουρούς Μαρτάν.

Πρόγνωση για νέους μουσώνες στην Ινδία
Στην Βορειοανατολική Ινδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μουσώνες αναμένονται να πλήξουν το επόμενο 24ωρο τις περιοχές που μόλις πρόσφατα είχαν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα πέντε εκατομμύρια κάτοικοι να έχουν απομείνει άστεγοι. Εντωμεταξύ ομάδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού φτάνει σήμερα στο Ινδικό κρατίδιο Ασάμ για να εξετάσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρρες.

Νέες προσπάθειες για απελευθέρωση ομήρων στις Φιλιππίνες
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι διαπραγματευτές έφθασαν στο νησί Τζόλο, στις νότιες Φιλιππίνες, για να επαναρχίσουν τις  διαπραγματεύσεις με σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από Ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες εδώ και τέσσερις  μήνες. Ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Ρόμπερτ Αβενταχάδο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ θα πειστούν να απελευθερώσουν τους ομήρους μέχρι την Πέμπτη.

UNESCO: Χρειάζεται προστασία ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος στον κόσμο
ροστασία Οι μεγαλύτεροι υγροβιότοποι του πλανήτη μας, που βρίσκονται στην βόρεια  Βραζιλία ανακηρύχθηκαν από την UNESCO ως "τοποθεσία που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά" που ως εκ τούτου χρήζει ιδιαίτερης προστασίας. Οι υγροβιότοποι Pantanal καταλαμβάνουν περιοχή 200 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την Ελλάδα και εκεί ζούν χιλιάδες σπάνια ζώα, πουλιά, ερπετά και ψάρια. Η UNESCO αναγκάσθηκε να λάβει μέτρα για την προστασία του υγροβιότοπου επειδή εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο απο την ατμοσφαιρική ρύπανση και την επέκταση των καλλιεργειών.

Απαγόρευση της εργασίας γυναικών στο Αφγανιστάν
Το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν διέταξε τα Ηνωμένα Εθνη να κλείσουν τα αρτοποιεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα τους στην πρωτεύουσα Καμπούλ, και στα οποία απασχολούνται γυναίκες που έχουν μείνει χήρες εξαιτίας του 20ετούς εμφυλίου πολέμου. Πριν από ένα μήνα οι Ταλεμπάν απαγόρευσαν στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσλαμβάνουν γυναίκες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.