Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ρωσικό ναυαγοσωστικό σκάφος
Ρωσικό ναυαγοσωστικό σκάφος

(16/08/00, 20.00 GMT)

Αγώνας ενάντια στο χρόνο για σωτηρία του πληρώματος του "Κούρσκ"
Καθώς εντείνονται οι φόβοι για την ζωή των εκατό και πλέον ρώσων ναυτικών που είναι εδώ και τέσσερα εικοσιτετράωρα παγιδευμένοι στο πυρηνικό υποβρύχιο "Κούρσκ" που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο βυθό της θάλασσας Μπάρεντς πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, οι ρωσικές αρχές ζήτησαν από δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τα συνεργεία διάσωσης. Το ρωσικό αίτημα προς την Βρετανία και την Νορβηγία επιβεβαίωσαν και οι κυβερνήσεις των δυο χωρών. Η Βρετανία έχει ήδη αποστείλει στην Νορβηγία ειδικό υποβρύχιο ναυαγοσωστικό σκάφος, αλλά όπως τόνισαν οι βρετανικές αρχές θα χρειασθεί αρκετές ημέρες έως ότου φθάσει επί τόπου. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε εσπευσμένα στο Κρεμλίνο περιέγραψε την κατάσταση ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Πράγματι,  η ανησυχία για την τύχη των μελών του πληρώματος του "Κούρσκ"  έχει ενταθεί, καθώς το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι τα σήματα που έστελνε αρχικά το πλήρωμα, άρχισαν από χθές να εξασθενούν ενώ σήμερα δεν έχει γίνει επαφή με το εσωτερικό του "Κούρσκ". Ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού εξέφρασε την ελπίδα πως τα σωστικά συνεργεία θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους μέχρι την Παρασκευή, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα οξυγόνου στο υποβρύχιο.

Βρετανία: νομοσχέδιο για κλωνοποίηση κυττάρων ανθρώπινων εμβρύων
Το πράσινο φως για την κλωνοποίηση εμβρύων με μοναδικό σκοπό την παραγωγή οργάνων του ανθρώπινου σώματος για μεταμοσχεύσεις έδωσε σήμερα η Βρετανική κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή τονίζεται  ότι η υπάρχουσα εδώ και χρόνια τεχνολογία δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση για την παραγωγή ζωντανών ανθρώπινων ομοιοτύπων υπογραμμιζεται δε ότι θα θεσπίστει νέα νομοθεσία που θα περιορίζει τις έρευνες της ανθρώπινης κλωνοποίησης αποκλειστικά στον τομέα παραγωγής οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Επανεξετάζει την απόφαση μονομερούς ανακήρυξης κράτους ο Γιασέρ Αραφάτ
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε κατηγορηματικά από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα όπου βρίσκεται, ότι θα επανεξεταστούν τα σχέδια για την μονομερή ανακήρυξη Παλαιστινιακού κράτους στις 13 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για την ανεξαρτησία εναπόκειται, είπε ο κ. Αραφάτ, στο Κεντρικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζεται το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ
Συνεχίζεται το συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος  και σε λίγες ώρες αναμένεται να μιλήσει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος και  υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ, αναλαμβάνοντας χθες την ηγεσία του κόμματος από τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, είπε πως η Αμερικανική κυβέρνηση κατέβαλε την τελευταία οκταετία μεγάλες προσπάθειες για τη δημιουργία μιάς εύρωστης οικονομίας και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει στον αντίπαλό του, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Τζωρτζ  Μπους, να καταστρέψει τα  επιτεύγματα αυτά.

Αμερικανικοί περιορισμοί στις εισαγωγές βρετανικών χοίρων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν περιορισμούς στην εισαγωγή χοίρων από τη Βρετανία, μετά την εμφάνιση της "πανώλης των χοίρων", ασθένειας που θεωρείται μεταδοτική. Αμερικανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στο BBC ότι θα ελεγχθούν όλα τα φορτία που έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τσετσενία
Δύο εφοδιομπομπές των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρουν 200 τόννους τροφίμων στην Τσετσενία για τον εφοδιασμό 35 χιλιάδων αμάχων που απειλούνται με λιμοκτονία. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, από τότε που άρχισε η Ρωσική εκστρατεία στην δημοκρατία αυτή. Τελικός προορισμός των εφοδιοπομπών είναι η Τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι και η περιοχή Ουρούς Μαρτάν.

Επαναλειτουργεί το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης
Η κυβέρνηση του Ιρακ ανακοίνωσε ότι θέτει από αύριο σε λειτουργία το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το αεροδρόμιο Σαντάμ έκλεισε πριν από δέκα χρόνια, μετα την ήττα του Ιρακ από τις δυτικές δυνάμεις. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η ενέργια έχει περισσότερο συμβολική και λιγώτερο ουσιαστική σημασία, αφού όσο ισχύουν οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιρακ, το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί μόνο ιδιωτικά αεροπλάνα.

Πρόγνωση για νέους μουσώνες στην Ινδία
Στην Βορειοανατολική Ινδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μουσώνες θα πλήξουν το επόμενο 24ωρο τις περιοχές που μόλις πρόσφατα είχαν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα πέντε εκατομμύρια κάτοικοι να έχουν  μείνει άστεγοι. Εν τω μεταξύ ομάδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού φτάνει σήμερα στο Ινδικό κρατίδιο Ασάμ για να εκτιμίσεις τις  ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων πλημμυροπαθών..

Νέες προσπάθειες για απελευθέρωση ομήρων στις Φιλιππίνες
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι διαπραγματευτές έφθασαν στο νησί Τζόλο, στις νότιες Φιλιππίνες, για να επαναρχίσουν τις  διαπραγματεύσεις με σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από Ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες εδώ και τέσσερις  μήνες. Ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Ρόμπερτ Αβενταχάδο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ θα πειστούν να απελευθερώσουν τους ομήρους μέχρι την Πέμπτη.

Απαγόρευση της εργασίας γυναικών στο Αφγανιστάν
Το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν διέταξε τα Ηνωμένα Εθνη να κλείσουν τα αρτοποιεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα τους στην πρωτεύουσα Καμπούλ, και στα οποία απασχολούνται γυναίκες που έχουν μείνει χήρες εξαιτίας του 20ετούς εμφυλίου πολέμου. Πριν από ένα μήνα οι Ταλεμπάν απαγόρευσαν στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσλαμβάνουν γυναίκες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.