Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Το Νορβηγικό πλοίο Normand Pioneer μεταφέρει βαθυσκάφος διάσωσης προς την Αρκτική
Το Νορβηγικό πλοίο Normand Pioneer μεταφέρει βαθυσκάφος διάσωσης προς την Αρκτική


(17/08/00, 1330 GMT)

Κούρσα με το χρόνο για διάσωση του πληρώματος του "Κούρσκ"
Καθώς με το πέρασμα των ωρών λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους 118 ρώσους ναυτικούς που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στο ατομικό υποβρύχιο "Κούρσκ", στον βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς, γίνονται γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για τα αίτια του ατυχήματος και την κατάσταση του σκάφους. Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου αμύνης δήλωσαν ότι η μπροστινή καταπακτή διαφυγής του υποβρυχίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς έχει καταστραφεί από έκρηξη μεγάλης ισχύος, η οποία προκάλεσε το ατύχημα το περασμένο Σάββατο. Αλλά η πλάγια θέση στην οποία κείτεται το "Κούρσκ" είναι λιγότερο άσχημη από όσο αρχικά υπολογιζόταν, πράγμα που σημαίνει ότι θα διευκολυνθεί έτσι η απομάκρυνση των μελών του πληρώματος. Εντωμεταξύ συνεργείο Νορβηγών δυτών μεταβαίνει προς τον τόπο του ατυχήματος, ενώ βρετανική ομάδα διάσωσης που έχει μαζί της κι ένα υπερσύγχρονο μίνι-υποβρύχιο αναχώρησε από το Νορβηγικό λιμάνι Τρόντχαϊμ  προς την θάλασσα του Μπάρεντς. Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδος Αλαν Χόσκινς, το βαθυσκάφος αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά το έργο της διάσωσης.

Επέτειος ενός χρόνου από τον σεισμό στη Τουρκία
Επιμνημόσυνες δεήσεις τελούνται σήμερα σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Τουρκία, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 17 χιλιάδων ατόμων. Στις τρεις και δύο πρώτα λεπτά ακριβώς το πρωί, την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος, ο κόσμος άναψε κεριά εις μνήμην των νεκρών. Στο Γκολτσούκ, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, το συγκεντρωμένο πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά άρχισε να προσεύχεται.

Τουρκικές πρωτοβουλίες για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό προβλέπει Τούρκος δημοσιογράφος
Σημαντικές πρωτοβουλίες στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα αναλάβει η Άγκυρα κατά τη διετία 2002 έως 2004. Στην πρόβλεψη αυτή προέβη ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής του τουρκικού CNN, Μεμέτ Αλί Μπιραντ, σε συνέντευξή στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, τονίζοντας ότι τότε εκπνέει και η σχετική προθεσμία που έχει δώσει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση στο συμβούλιο κορυφής του Ελσίνκι.

Ο Αλ Γκόρ και επίσημα υποψήφιος πρόεδρος
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκόρ είναι πιά ο επίσημος υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Νωρίτερα στο συνέδριο του δημοκρατικού κόμματος στο Λος Αντζελες, ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία, γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, άσκησε έντονη κριτική στη πολιτική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Κινητικότητα στο Μεσανατολικό
Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ντένις Ρος, σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στη γεφύρωση των διαφορών που οδήγησαν στην κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, των ειρηνευτικών συνομιλιών του Κάμπ Ντέιβιντ. Ο κ. Ρος αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Νωρίτερα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών άρχισαν συνομιλίες με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία.

Νέες διαδηλώσεις Σέρβων στη Μιτροβίτσα
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιούν σήμερα νέες διαδηλώσεις κατά της απόφασης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων να κλείσουν  μία μεταλλουργία μολύβδου στην εθνικά διαιρεμένη πόλη της Μιτροβίτσα. Γάλλοι, Βρετανοί και Δανοί στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης κατέλαβαν τη μεταλλουργία τη περασμένη Δευτέρα, με το αιτιολογικό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα μόλυνσης στην περιοχή.

Γερμανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εξαγόρασε η British Telecom
Η μεγαλύτερη Βρετανική εταιρεία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών British Telecom ανέλαβε τον έλεγχο της Γερμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Viag Interkom, εξαγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών της. Αν και η Viag Interkom είναι η μικρότερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Γερμανία, η κίνηση της BT θεωρείται σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε ξένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Χωρίς Νοτιοκορεάτες τα αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια στην Νότια Κορέα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στην Νότιο Κορέα την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους τα γυμνάσια θα γίνουν παρά την ραγδαία βελτίωση στις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας, για πρώτη φορά όμως δεν θα λάβουν μέρος σε αυτά Νοτιοκορεάτες στρατιώτες αλλά μόνο Αμερικανοί  συνάδελφοί τους που σταθμεύουν στην χώρα.

Περιοδεία ομάδας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ινδία
Ομάδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού άρχισε να περιοδεύει το κρατίδιο Ασάμ, στην Βορειοανατολική Ινδία, εξετάζοντας τα  καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πλημμυρών. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η ομάδα θα επισκεφθεί τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και θα διαπιστώσει τις ανάγκες επισιτισμού και υγιεινής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων που έχουν μείνει άστεγοι από τις πλημμύρες.

Συγκρούσεις στρατού - ανταρτών στο Κιργιστάν
Οι αρχές στην Κεντροασιατική δημοκρατία του Κιργιστάν ανακοίνωσαν ότι 6 ακόμα στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των συνεχιζόμενων  συγκρούσεων με Ισλαμιστές αντάρτες, στα νότια της χώρας. Το υπουργείο άμυνας της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας λέει ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν άρχισαν οι συγκρούσεις στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν,  24 στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους.

Λειτουργεί εκ νέου το αεροδρόμιο της Βαγδάτης
Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θέτει από σήμερα σε λειτουργία το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το αεροδρόμιο "Σαντάμ" έκλεισε πριν από δέκα χρόνια, μετά την ήττα του Ιράκ στον πόλεμο του Περσικού από τις δυτικές δυνάμεις. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η ενέργεια έχει περισσότερο συμβολική σημασία, αφού όσο ισχύουν οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιράκ, το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί μόνο ιδιωτικά αεροπλάνα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.