Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο πρόεδρος Πούτιν εξηγεί γιατί δεν προσέτρεξε στον τόπο του δυστυχήματος
Ο πρόεδρος Πούτιν εξηγεί γιατί δεν προσέτρεξε στον τόπο του δυστυχήματος



(18/08/00,  18.00 GMT)

Πούτιν: Ελάχιστες ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στο Κούρσκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι ελάχιστες είναι οι ελπίδες για τη διάσωση των 118 μελών του πληρώματος του Ρωσικού υποβρυχίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές που υπέστη του Κούρσκ είναι πολύ μεγαλύτερες απο ότι αρχικά πιστεύετο. Ρώσοι επίσημοι εκφράζουν τώρα φόβους ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληρώματος σκοτώθηκε με τη βύθιση του υποβρυχίου το περασμένο Σάββατο. Πάντως τα Ρωσικά συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες τους που ώς τώρα έχουν αποβεί άκαρπες. Ρωσική σωστική κάψουλα προσέγγισε μία από τις καταπακτές διαφυγής του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ, χωρίς όμως να μπορέσει να προσδεθεί σ' αυτήν. Αύριο αναμένεται να φθάσει στη περιοχή του δυστυχήματος το υπερσύγχρονο Βρετανικό μίνι-υποβρύχιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος απαντάει στους επικριτές του
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του στη Μαύρη Θάλασσα και επιστρέφει στην Μόσχα για να αναλάβει την εποπτεία των προσπαθειών διάσωσης των 118 ναυτών του υποβρυχίου Κούρσκ. Απαντώντας στις επικρίσεις για την απουσία του και την καθυστέρηση αποδοχής έξωθεν βοηθείας, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι δεν ήθελε να παρέμβει στις αποφάσεις των ειδικών και των αρμοδίων του πολεμικού ναυτικού.

Εκρηξη στην Πρίστινα
Μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε σήμερα την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο το οποίο στεγάζει Σερβικά και άλλα πολιτικά κόμματα. Δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί αλλά τουλάχιστον 2 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από τα σπασμένα τζάμια των παραθύρων. Ο επικεφαλής της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών Μπερνάρ Κουσνέρ επισκέφτηκε το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη και δήλωσε ότι αυτή προκλήθηκε από βόμβα την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έβαλαν οι εχθροί της δημοκρατίας.

Πιέσεις Λονδίνου προς Βελιγράδι για 2 συλληφθέντες Βρετανούς αστυνομικούς
Η βρετανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στις γιουγκοσλαβικές αρχές να λάβουν σύντομα αποφάσεις για την τύχη των δύο Βρετανών αστυνομικών που κρατούνται στο Βελιγράδι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. Το Λονδίνο επιθυμεί είτε να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους είτε να αφεθούν ελεύθεροι. Στρατοδικείο στο Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η προανάκριση  για τους δύο Βρετανούς που συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο πριν από τρεις εβδομάδες.

Γαλλία: άρχισε η δημοπρασία για τις νέες άδειες κινητής τηλεφωνίας
Η Γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε την διαδικασία ανάθεσης των αδειών για την κινητή τηλεφωνία νέας γενιάς, που επιτρέπει την σύνδεση των συνδρομητών απευθείας με το Διαδίκτυο. Αλλά, σε αντίθεση με ανάλογες δημοπρασίες στην Βρετανία και την Γερμανία, η Γαλλία έχει προκαθορίσει το ποσό που χρειάζεται να προσφέρουν οι υποψήφιοι. Ετσι,  οι άδειες κινητής τηλεφωνίας θα δοθούν όχι στους πλειοδότες, αλλά στις υποψήφιες εταιρείες που θα παρέχουν τις καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και τεχνικές προδιαγραφές.

Απροειδοποίητη τουρκική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ λέει Κούρδος πολιτικός
Ανώτατο στέλεχος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος που δραστηριοποιείται στο βόρειο Ιράκ είπε ότι οι τουρκικές αρχές δεν ενημέρωσαν το κόμμα του πριν από την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή, στις οποίες σκοτώθηκαν 38 άμαχοι. Ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του σημείωσε ότι συνήθως οι τουρκικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις προσυνενοούνται με την οργάνωση του πριν επιδράμουν στο βόρειο Ιράκ, πράγμα που δεν έγινε την εβδομάδα αυτή, με αποτέλεσμα να πληγούν όχι στόχοι του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος ΠΕΚΑΚΑ, αλλά κούρδοι βοσκοί που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σύλληψη μελών της Greenpeace από τουρκική ακτοφυλακή
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ανακοίνωσε ότι η τουρκική ακτοφυλακή συνέλαβε 9 ακτιβιστές της που διαμαρτύρονταν ενάντια στην λειτουργία κρατικού πετροχημικού εργοστασίου στις ακτές του Αιγαίου.  Τα μέλη της Greenpeace επέβαιναν σε πλοίο της οργάνωσης που προσπάθησε να εμποδίσει άλλα σκάφη να προσεγγίσουν σε λιμάνι που ανήκει στην εταιρεία Πετκίμ.

Παρατείνεται η παρουσία στρατιωτικών στη βουλή της Ινδονησίας
Μέλη του ανώτατου νομοθετικού σώματος της Ινδονησίας ενέκριναν διάταγμα με το οποίο παρατείνεται το δικαίωμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να καταλαμβάνουν θέσεις στο κοινοβούλιο μέχρι το 2009. Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που  είχαν ψηφιστεί μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Σουχάρτο προέβλεπαν ότι ο στρατός θα έπαυε να καταλαμβάνει 38 βουλευτικές έδρες μέχρι το 2004.

Δικαστική υπόθεση - σταθμός για φορείς HIV στην Νότια Αφρική
Αρχισε σήμερα στο συνταγματικό δικαστήριο της Νότιας Αφρικής να συζητείται μια υπόθεση - ορόσημο, σχετικά με το εάν ένας  εργοδότης δικαιούται να αρνηθεί να προσλάβει άτομα που είναι φορείς του ιού HIV, που προκαλεί AIDS. Την υπόθεση έφερε στο δικαστήριο ένας άνδρας που δεν έγινε δεκτός για να δουλέψει ως αεροσυνοδός στις Νοτιοαφρικανικές Αερογραμμμές επειδή είχε προσβληθεί από τον ιό HIV.

Εντονη δραστηριότητα Ιαπωνικού ηφαιστείου
Μεγάλες ποσότητες ατμού και στάχτης άρχισε να εκτοξεύονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το ενεργό ηφαίστειο στο νησί Μιγιακετζίμα της Ιαπωνίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το ηφαίστειο αυτό επανεργοποιήθηκε, μετά από 17 χρόνια. Οι αρχές συνέστησαν σε δύο χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν, όταν κατέστη φανερό ότι μαζί με την ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύονταν στον αέρα και μικροί βράχοι.

Αφγανιστάν: επέτειος ανεξαρτησίας αλλά αποκλεισμός από την Ολυμπιάδα
Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, γιορτάστηκε σήμερα από τους Ταλεμπάν η 81η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας. Αλλά οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από την σημερινή απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που απέρριψε το αίτημα των Ταλεμπάν για αποστολή Αφγανικής ομάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σύδνεϋ. Η ΔΟΕ λέει ότι οι Αφγανοί αθλητές αποκλείστηκαν από το Σύδνεϋ γιατί το καθεστώς των Ταλεμπάν δεν τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Αλλά οι Ταλεμπάν λένε ότι αιτία του αποκλεισμού είναι η μή συμμετοχή γυναικών αθλητριών στην αποστολή τους.

Διάλυση βουλής και προκήρυξη εκλογών στη Σριλάνκα
Η πρόεδρος της Σριλάνκα Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα ανακοίνωσε την διάλυση του κοινοβουλίου, ενόψει των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Οκτωβρίου. Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Κολόμπο λέει ότι η διάλυση της βουλής σηματοδοτεί την αρχή μιας σκληρής - όπως αναμένεται, προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο Ενωμένο Εθνικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Περίπλους του Ειρηνικού ωκεανού με θαλάσσιο ποδήλατο
Βρετανός θαλασσοπόρος ολοκλήρωσε σήμερα τον περίπλου του Ειρηνικού Ωκεανού με θαλάσσιο.....ποδήλατο. Ο Τζέησον Λιούϊς που θα επιχειρήσει στην συνέχεια τον γύρο της υδρογείου με μόνη κινητήρια δύναμη τα πόδια του, έφτασε σήμερα στις ακτές της Αυστραλίας, προερχόμενος από το Σάν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, μετά από ταξίδι περίπου 7 χιλιάδων ναυτικών μιλίων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.