Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 

(20/08/00,  1830 GMT)

Oι Νορβηγοί δύτες εξετάζουν το ρωσικό υποβρύχιο
Νορβηγοί δύτες εξέταζαν σήμερα επί ώρες το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο "Κούρσκ" που παραμένει παγιδευμένο στο βυθό, στην Αρκτική, για να υπολογίσουν τί ζημίες έχει ακριβώς υποστεί και για να διαπιστώσουν αν μπορεί να υπάρχουν ακόμη επιζώντες. Εκπρόσωπος του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν μέχρι ν'αποδειχθεί 100 τοις εκατό ότι δεν υπάρχει ίχνος ζωής στο "Κουρσκ". Οπως εξήγησε  στο BBC, θα πρέπει να είναι μπορέσουν οι δύτες ν'ανοίξουν την καταπακτή στο οπίσθιο τμήμα τ ου υποβρυχίου η οποία επιστεύετο νωρίτερα πως είχε υποστεί μεγάλες ζημίες. Μόνον τότε, είπε, θα μπορέσουμε να δούμε εάν υπάρχουν θύλακες με οξυγόνο, όπου μπορεί να έχουν καταφύγει οι επιζώντες. Ενας άλλος Νορβηγός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει ακόμη οξυγόνο πίσω από την καταπακτή.  Αλλά όπως δήλωσε ένας από τους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβερνήσεως, ο Ιλια Χλεμπάνοφ, θα είταν καλύτερα ένας γερανός να "σηκώσει" ολόκληρη την καταπακτή για να μπουν οι δύτες στο υποβρύχιο.

Ο Πούτιν υπόσχεται κάθε βοήθεια στους συγγενείς του πληρώματος
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στην ηγεσία του κλήρου στο Κρεμλίνο πως όλοι οι Ρώσοι παρακολουθούν με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής τις προσπάσθειες που καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία. Υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει περισσότερο τις οικογένειες των μελών του πληρώματος πολλές από τις οποίες επέκριναν έντονα τις ρωσικές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν την κρίση. Οπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στη Μόσχα, αυτές ήταν οι πιο συγκινητικές δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκείς για ν'αποτρέψουν την πολιτική θύελλα που έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκε την τραγωδία στην Αρκτική.

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Κένια
Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και 30 άλλα τραυματίσθηκαν, ορισμένα απ'αυτά σοβαρά, σε σιδηροδρομική τραγωδία που συνέβη νοτίως της πρωτευούσης Ναϊρόμπι. Το δυστύχημα συνέβη όταν ορισμένα βαγόνια μιας αμαξοστοιχίας που μετέφερε καύσιμα από τον λιμένα Μομπάσα στο Ναϊρόμπι αποσυνδέθηκαν από τον συρμό κι άρχισαν να κυλούν προς τα πίσω. Σε μία στροφή, εκτροχιάσθηκαν, έπιασαν φτιά κι έπεσαν στα σπίτια που υπήρχαν κατά μήκος της γραμμής, με αποτέλεσμα να καούν πολλοί ζωντανοί στα κρεβάτια τους.

Μεγάλες συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ισπανία
Πάνω από τριακόσια άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ισπανία αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες, που συνελήφθησαν, προέρχονταν από τιςχώρες της υποσαχάρειας Αφρικής. Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να θεσπίσει ένα νέο, αμφιλεγόμενο νόμο για τη μετανάστευση. Το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο της Ισπανίας προσελκύει όλο και περισσότερους Αφρικανούς μετανάστες πολλοί από τους οποίους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, περνώντας τα στενά του Γιβραλτάρ. Πάνω από 180 επίδοξοι μετανάστες πιστεύεται πως έχασαν φέτος τη ζωή τους στα Στενά του Γιβραλτάρ.

Αμερικανός στρατιωτικός λιποτάκτησε και διέφυγε μάλλον στο Ισραήλ
Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη βοήθεια του Ισραήλ για να εντοπίσουν έναν αξιωματικό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ο οποίος πιστεύεται πως λιποτάκτησε και διέφυγε στο Ισραήλ. Ο αντισυνταγμάρχης Τζερεμάια Ματις προσεχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ορθόδοξο ιουδαϊσμό και μπορεί να κρύβεται σε κάποια θρησκευτική κοινότητα. Μία Ισραηλινή, που υποστηρίζει πως είναι η φίλη του αντισυνταγματάρχη Ματίς, μιλώντας στην τηλεόραση της χώρας της, υπαινίχθηκε πως ο Αμερικανός στρατιωτικός διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ και πως διέφυγε τώρα στη Συρία. Επίσημες πηγές απέρριψαν ως αβάσιμο τον ισχυρισμό αυτό.

Η Λιβύη έτοιμη να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων
Η Λιβύη δήλωσε πως συνεχίζει τις προσπάθειες για την απελεύθερωση των ομήρων που κρατούνται από μουσουλμάνους αντάρτες στη νήσο Τζόλο των Νοτίων Φιλιππίνων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ, δήλωσε πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν, παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες δεν εφέθησαν ελεύθεροι, όπως όλοι ήλπιζαν, αυτό το Σαββατοκύριακο. Οπως είπε ο κ. Σαλγκάμ, η διεθνής κοινότητα ασκελι πιέσεις στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων και στους αντάρτες για τον τερματισμό της κρίσεως. Νωρίτερα, είχαν αφεθεί ελεύθεροι τρεις πολίτες της Μαλαισίας που περιλαμβάνονταν στους ομήρους που κρατεί από τον περασμένο Απρίλιο η ανταρτική οργάνωση "Αμπού Σαγιάφ".

Εκλογές στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού
Γίνονται εκλογές για την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη της πολιτείας Τσιάπας στο Μεξικό, όπου οι αντάρτες Ζαπατίστας συνεχίζουν εδώ και έξι χρόνια την εξέγερσή τους κατά της κυβέρνησης. Οι δύο υποψήφιοι έχουν δηλώσει πως η επίλυση του προβλήματος αυτού είναι άμεση προτεραιότητά και, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί έτσι να οδηγήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.Οι εκλογές αυτές μπορεί επίσης ν'αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα για το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα, το οποίο έχασε τον Ιούλιο τις προεδρικές εκλογές για πρώτη φορά εδφώ και 71 χρόνια: μέχρι πρότινος, η πολιτεία Τσιάπας εθεωρείτο ένα από τα προπύργια του κόμματος αυτού.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.