Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 

(20/08/00,  2130 GMT)

Oι Νορβηγοί δύτες εξετάζουν το ρωσικό υποβρύχιο
Νορβηγοί δύτες εξέταζαν σήμερα επί ώρες το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο "Κούρσκ" που παραμένει παγιδευμένο στο βυθό, στην Αρκτική, για να εκτιμήσουν τις ζημίες που έχει υποστεί και να διαπιστώσουν επίσης αν μπορεί να υπάρχουν ακόμη επιζώντες. Εκπρόσωπος του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν μέχρι ν'αποδειχθεί 100 τοις εκατό ότι δεν υπάρχει ίχνος ζωής στο "Κουρσκ". Οπως εξήγησε  στο BBC, θα πρέπει να μπορούν οι δύτες ν'ανοίξουν την καταπακτή στο οπίσθιο τμήμα του υποβρυχίου η οποία επιστεύετο νωρίτερα πως είχε υποστεί μεγάλες ζημίες. Μόνον τότε, είπε, θα μπορέσουμε να δούμε εάν υπάρχουν θύλακες με οξυγόνο, όπου μπορεί να έχουν καταφύγει οι επιζώντες. Ενας άλλος Νορβηγός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει ακόμη οξυγόνο στο υποβρύχιο.  Αλλά όπως δήλωσε ένας από τους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβερνήσεως, ο Ιλια Χλεμπάνοφ, θα είταν καλύτερα ένας γερανός να "σηκώσει" ολόκληρη την καταπακτή για να μπουν οι δύτες στο υποβρύχιο.

Ο Πούτιν υπόσχεται κάθε βοήθεια στους συγγενείς του πληρώματος
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Κρεμλίνο, δήλωσε πως όλοι οι Ρώσοι παρακολουθούν με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία. Υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει περισσότερο και με κάθε τρόπο τις οικογένειες των μελών του πληρώματος πολλές από τις οποίες επέκριναν έντονα τις ρωσικές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν την κρίση. Οπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στη Μόσχα, αυτές ήταν οι πιο συγκινητικές δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκείς για ν'αποτρέψουν την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε την τραγωδία στην Αρκτική.

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Κένια
Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και 30 άλλα τραυματίσθηκαν, ορισμένα απ'αυτά σοβαρά, σε σιδηροδρομική τραγωδία που συνέβη νοτίως της πρωτευούσης Ναϊρόμπι. Το δυστύχημα συνέβη όταν ορισμένα βαγόνια μιας αμαξοστοιχίας που μετέφερε καύσιμα από τον λιμένα Μομπάσα στο Ναϊρόμπι αποσυνδέθηκαν από τον συρμό κι άρχισαν να κυλούν προς τα πίσω. Σε μία στροφή, εκτροχιάσθηκαν, έπιασαν φωτιά κι έπεσαν πάνω στα σπίτια που υπήρχαν κατά μήκος της γραμμής, με αποτέλεσμα να καούν πολλοί ένοικοι ζωντανοί στα κρεβάτια τους.

Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ισπανία
Πάνω από 200 άτομα, όλα από την Αφρική, συνελήφθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο από την αστυνομία στις ακτές της Νοτίου Ισπανίας. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση των αρχών κατά του κύματος των μεταναστών που πέρασαν αυτό το καλοκαίρι τα Στενά του Γιβραλτάρ. Οι περισσότεροι προήρχοντο από το Μαρόκο και την Αλγερία, αλλά και από τις χώρες κάτω από τη Σαχάρα. Φέτος, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε και ακολούθως απέλασε 8 χιλιάδες λαθρομετανάστες. Επίσης, 1000 λαθρομετανάστες πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους περνώντας τα Στενά του Γιβραλτάρ.

Το Μαυροβούνιο εξαρθρώνει κύκλωμα λαθραίας εισαγωγής μεταναστών
Οι αρχές του Μαυροβουνίου δήλωσαν πως εξήρθρωσαν κύκλωμα λαθραίας εισαγωγής μεταναστών στο οποίο ενέχονταν και δύο αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού οι οποίοι συνελήφθησαν κοντά στην πόλη Μπούντβα. Το φορτηγό, το οποίο οδηγούσαν, είχε στρατιωτικές πινακίδες και μετέφερε 25 Κινέζους λαθρομετανάστες. Οπως είπαν οι Κινέζοι στις αρχές, είχαν πληρώσει  από 230 δολλάρια ο καθένας στους αξιωματικούς για να τους μεταφέρουν κρυφά στην Ιταλία. Συνελήφθη, εκτός των αξιωματικών, κι ένας πολίτης, που επέβαινε κι αυτός στο φορτηγό, για τον οποίον υπάρχουν υποψίες ότι είχε οργανώσει την όλη επιχείρηση.

Η Λιβύη έτοιμη να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων
Η Λιβύη δήλωσε πως συνεχίζει τις προσπάθειες για την απελεύθερωση των ομήρων που κρατούνται από μουσουλμάνους αντάρτες στη νήσο Τζόλο των Νοτίων Φιλιππίνων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ, δήλωσε πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν, παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες δεν εφέθησαν ελεύθεροι, όπως όλοι ήλπιζαν, αυτό το Σαββατοκύριακο. Οπως είπε ο κ. Σαλγκάμ, η διεθνής κοινότητα ασκελι πιέσεις στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων και στους αντάρτες για τον τερματισμό της κρίσεως. Νωρίτερα, είχαν αφεθεί ελεύθεροι τρεις πολίτες της Μαλαισίας που περιλαμβάνονταν στους ομήρους που κρατεί από τον περασμένο Απρίλιο η ανταρτική οργάνωση "Αμπού Σαγιάφ".

Επιστρέφει στη Βρετανία ένας καταζητούμενος πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών
Ενας πρώην πράτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ντέιβιντ Σέιλερ, επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δικασθεί με την κατηγορία πως παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών. Ο κ. Σέιλερ, που ζούσε τα 3 τελευταία χρόνια στη Γαλλία, εγκατέλειψε τη Βρετανία αφού προηγουμένως κατηγόρησε τους πρώην εργοδότες του για ανικανότητα και για παράνομες δραστηριότητες, όπως ήταν, είπε, ο σχεδιασμός της δολοφονικής απόπειρας κατά του ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Γκαντάφι. Η βρετανική κυβέρνηση, που απορρίπτει τις καταγγελίες, δεν είχε καταφέρει να επιτύχει την έκδοση του κ. Σέιλερ από τη Γαλλία ο οποίος δηλώνει τώρα πως θέλει να έλθει στο φως ολόκληρη η αλήθεια και είναι πρόθυμος να υπερασπισθεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Εκλογές στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού
Γίνονται εκλογές για την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη της πολιτείας Τσιάπας στο Μεξικό, όπου οι αντάρτες Ζαπατίστας συνεχίζουν εδώ και έξι χρόνια την εξέγερσή τους κατά της κυβέρνησης. Οι δύο υποψήφιοι έχουν δηλώσει πως η επίλυση του προβλήματος αυτού είναι άμεση προτεραιότητά και, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί έτσι να οδηγήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.Οι εκλογές αυτές μπορεί επίσης ν'αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα για το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα, το οποίο έχασε τον Ιούλιο τις προεδρικές εκλογές για πρώτη φορά εδώ και 71 χρόνια: μέχρι πρότινος, η πολιτεία Τσιάπας εθεωρείτο ένα από τα προπύργια του κόμματος αυτού.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.