Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μητέρα ναύτη του Κούρσκ φτάνει στο Μουρμάνσκ

(21/08/00,  19.45 GMT)

Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν επιζώντες στο υποβρύχιο Κούρσκ
Εννέα ημέρες μετά την βύθιση του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ στην Θάλασσα του Μπάρεντς, στην Αρκτική, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε επίσημα ότι και τα 118 μέλη του πληρώματος είναι νεκροί. Ο αρχηγός του Βορείου Στόλου, υποναύαρχος Μιχαήλ Μότσακ, δήλωσε ότι οι έρευνες των Νορβηγών δυτών στον βυθό επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους του. Οι δύτες άνοιξαν σήμερα δύο καταπακτές στο "Κούρσκ" και, όπως διαπίστωσαν, είχε πλημμυρίσει τελείως. Δεν υπήρχαν ενδείξεις για θύλακες αέρος οι οποίοι θα είχαν ίσως βοηθήσει τα μέλη του πληρώματος να επιβιώσουν. Βρέθηκε ο πρώτος νεκρός κοντά στην καταπακτή και ανεσύρθη στην επιφάνεια. Η Νορβηγία δήλωσε πως εξετάζει το αίτημα της Ρωσίας να αναλάβει τη μεταφορά όλων των πτωμάτων στην επιφάνεια.

Ρωσία : Οργή και αναζήτηση ευθυνών για τον χειρισμό της κρίσης
Πολλοί Ρώσοι πολίτες δεν κρύβουν την οργή τους για την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του Κούρσκ. Το κόμμα της αντιπολίτευσης "Γιάμπλοκο" ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί πλήρης κοινοβουλευτική έρευνα για να διαπιστωθεί τί ακριβώς προκάλεσε την τραγωδία. Το "Γιάμπλοκο" κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα που θέτει ολόκληρη η χώρα, - -εάν έκανε δηλ. η κυβέρνηση ότι ήταν  δυνατό για τη σωτηρία του πληρώματος. Ζήτησε επίσης να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των στρατιωτικών από την πλευρά των πολιτικών. Ο πρόεδρος της Βουλής, Γκενάντι Σελεζνιόφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι στρατιωτικές αρχές ολιγώρησαν προτού ενημερώσουν τον πρόεδρο Πούτιν για την σοβαρότητα του δυστυχήματος. Οπως εκτιμά ένας από τους ανταποκριτές του BBC στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει τώρα ν'αποφασίσει εάν θα θυσιάσει κάποια ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, --κάτι, όμως, που ενδέχεται να τον αποξενώσει από τους στρατιωτικούς που είναι μεταξύ των κυριότερων υποστηρικτών του.

Κόντρα Ετσεβίτ-Σεζέρ
Η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή στην απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, να υπογράψει διάταγμα το οποίο επιτρέπει την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πρόσκεινται σε ισλαμιμιστικές ή αυτονομιστικές οργανώσεις. Ο πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Σεζέρ ότι υπερβαίνει τα καθήκοντά του και υπονομεύει τον αγώνα της κυβέρνησης εναντίον όσων υπονομεύουν το κράτος. Ο κ. Σεζέρ είχε αρνηθεί για δεύτερη φορά να υπογράψει το διάταγμα, επειδή, όπως είπε, θα πρέπει να εγκρίνει το κοινοβούλιο έναν τέτοιο νόμο. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή ,κι έτσι να μην εγκριθούν οι επίμαχες αυτές προτάσεις.

Συνομιλίες Μουμπάρακ - Αραφάτ στην Αλεξάνδρεια
Μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στην Αλεξάνδρεια με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, εκανε σαφές, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή μεταξύ των Αράβων στο θέμα της δημιουργίας ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους ή στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ. Αλλά, όπως εξήγησε ο κ. Μούσα, η ημερομηνία της ανακήρυξης του παλαιστινιακού κράτους συζητείται ακόμη και οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ-Σάρα, και με τον αρχηγό του κόμματος Μερετζ του Ισραήλ, Γιόσι Σαρίντ. 

Ο Ιρανός πρόεδρος επικρίνει τις αρχές για το κλείσιμο εφημερίδων
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, άσκησε κριτική στην απόφαση των θρησκευτικών αρχών να κλείσουν πάνω από 20 εφημερίδες και περιοδικά που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του προέδρου για τη φιλελευθεροποίηση της ιρανικής κοινωνίας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Χαταμί είπε ότι το Ισλαμικό σύστημα είναι τόσο ισχυρό ώστε δεν χρειάζεται να καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους. Αλλά παραδέχθηκε ότι οι προεδρικές εξουσίες είναι περιορισμένες και δεν έχει δικαίωμα να επέμβαίνει σε άλλους τομείς του ισλαμικού καθεστώτος.

Ο βρετανικός στρατός περιπολεί και πάλι στο Μπέλφαστ
Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται και πάλι στους δρόμους της πρωτεύουσας της Β. Ιρλανδίας, Μπέλφαστ, για να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η βίαιη αντιπαράθεση δύο προτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.  Η αστυνομία της Β. Ιρλανδίας ζήτησε την επέμβαση του στρατού μετά τη δολοφονία 2 ανδρών που είχαν διασυνδέσεις με τις οργανώσεις αυτές. Μετά τις 2 αυτές δολοφονίες, εξοργισμένο πλήθος παρέδοσε στο πυρ τα γραφεία μιάς απ'αυτές τις οργανώσεις, ενώ σε μία γειτονική περιοχή αντηλλάγησαν πυρά μεταξύ της αστυνομίας και οπλοφόρων. Η αστυνομία συνέλαβε αργότερα 2 άτομα και κατέσχε ποσότητα όπλων.

Σύλληψη πρώην Βρετανού μυστικού πράκτορα
Συνελήφθη σήμερα το πρωί στο Ντόβερ ένας πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ντέιβιντ Σέιλερ, ο οποίος είχε διαφύγει στη Γαλλία αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει τους εργοδότες για ανικανότητα. Αργότερα, κατηγόρησε τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ότι είχαν ανάμιξη σε παράνομες δραστηριότητες μία από τις οποίες, είπε, είταν και η συνωμοσία κατά της ζωής  του ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Μουαμάρ Γκαντάφι. Ο κ. Σέϊλερ, που επέστρεψε οικειοθελώς στη Βρετανία, συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρέβη τον νόμο περί κρατικών απορρήτων. Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες του Ντέιβιντ Σέιλερ.

Περιοδεία Σρέντερ σε Ανατολικογερμανικά κρατίδια
Ο καγκελάριος της Γερμανίας,  Γκέρχαρντ Σρέντερ, που άρχισε 12ήμερη περιοδεία στα κρατίδια της Α. Γερμανίας, δήλωσε πως η ανοικοδόμηση της οικονομίας της περιοχής αυτής δεν θα πρέπει να καταστραφεί από "τα ρεμάλια", όπως είπε χαρακτηριστικά, "της άκρας δεξιάς". Υπενθυμίζεται ότι έχει αυξηθεί η βία στην Α.Γερμανία η ευθύνη για την οποία επιρρίπτεται στην άκρα δεξιά. Ο κ. Σρέντερ πρόσθεσε επίσης ότι θα επιδιώξει την παράταση του λεγομένου "φόρου αλληλεγγύης", σύμφωνα με τον οποίο οι πλουσιότερες περιοχές της Δ. Γερμανίας επιδοτούν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Α. Γερμανίας. Η αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς στην Α. Γερμανία πιστεύεται ευρέως ότι έχει άμεση σχέση με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται εκεί.

Λάθος το σχέδιο των μεταλλίων των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ
Εξοργισμένη είναι η ελληνική παροικία της Αυστραλίας μετά την αποκάλυψη γκάφας της επιτροπής οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος στο Σίνδνεϊ. Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, το σχέδιο για τα μετάλλια των Αγώνων είναι λάθος καθώς αυτά απεικονίζουν το Κολοσσαίο στη Ρώμη και όχι τον Παρθενώνα ή άλλο ελληνικό μνημείο. Δεν υπάρχει χρόνος για να αντικατασταθούν τα μετάλλια πριν την έναρξη των αγώνων στις 15 Σεπτεμβρίου.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.