Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μητέρα ναύτη του Κούρσκ φτάνει στο Μουρμάνσκ

(22/08/00,  06:00 GMT)

Η Ρωσία εξετάζει τώρα τρόπους ανάσυρσης των σωρών από το Κούρσκ
Μετά την διάψευση κάθε ελπίδας ότι υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στα 118 μέλη του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου που βυθίστηκε στη θάλασσα του Μπάρεντς, στην Αρκτική, το ρωσικό ναυτικό εξετάζει τώρα τρόπους ανάσυρσης των σωρών. Η Μόσχα ζήτησε από τους δύτες που θπό την καθοδήγηση των Νορβηγών, άνοιξαν τις καταπακτές διαφυγής του Κούρσκ, βοηθήσουν στην επιχείρηση. Ομως οι δύτες που θα μπούν στο υποβρύχιο αντιμετωπίζουν ενδεχομένως τον κίνδυνο όπλων που μπορούν να εκραγούν ή την διαρροή ραδιενέργειας. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Κούρσκ σταμάτησαν να λειτουργούν αμέσως μετά την καταστροφική έκκρηξη αλλά οι ειδικοί προειδοποιήσαν για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας Μια πιθανότητα που συζητείται είναι να σύρουν το υποβρύχιο σε πιο ρηχά νερά ώστε να γίνει η εξέταση του πιο εύκολη. Ο διοικητής του Βορείου Στόλου, ναύαρχος Βιατσεσλάβ Ποπώφ, έκανε έκκληση από την τηλεόραση στις οικογένειες των μελών του πληρώματος να τον συγχωρέσουν και είπε ότι το ρωσικό ναυτικό έκανε ότι μπορούσε για να τους σώσει. Οι Νορβηγοί δύτες άνοιξαν δύο καταπακτές στο "Κούρσκ" και διαπίστωσαν ότι είχε πλημμυρίσει τελείως. Δεν υπήρχαν ενδείξεις για θύλακες αέρος οι οποίοι θα είχαν ίσως βοηθήσει τα μέλη του πληρώματος να επιβιώσουν. Βρέθηκε ο πρώτος νεκρός κοντά στην καταπακτή και ανεσύρθη στην επιφάνεια. Η Νορβηγία δήλωσε πως εξετάζει το αίτημα της Ρωσίας να αναλάβει τη μεταφορά όλων των πτωμάτων στην επιφάνεια.

Εγιναν λάθη αλλά όχι μεγάλα, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Αμύνης
Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, Ιγκορ Σεργκέγιεφ, υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίον η κυβέρνηση αντιμετώπισε την τραγωδία. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Σεργκέγιεφ, δήλωσε πως αυτός ήταν που συμβούλευσε τον πρόεδρο Πούτιν να μη διακόψει τις διακοπές του στην Κριμαία και χαρακτήρισε ορθή αυτή την απόφαση. Ο Ρώσος αξιωματούχος ανεγνώρισε πως μπορεί να έγιναν λάθη στην επιχείρηση διάσωσης, αλλά τα λάθη αυτά, είπε, δεν ήταν ουσιαστικά. Ο ρωσικός τύπος επικρίνει δριμύτατα τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Πούτιν στην κρίση ενώ ο κόσμος έχει εξοργιστεί από το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί και η κυβέρνηση έδιναν εσφαλμένες πληροφορίες. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε τη χορήγηση μεγαλύτερης βοηθείας προς τους συγγενείς των θυμάτων πολλοί από τους οποίους βρίσκονται τώρα στο Μουρμάνσκ.

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσεως η Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή στην απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, να μην υπογράψει διάταγμα το οποίο επιτρέπει την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πρόσκεινται σε ισλαμιστικές ή αυτονομιστικές οργανώσεις. Ο πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Σεζέρ ότι υπερβαίνει τα καθήκοντά του και υπονομεύει τον αγώνα της κυβέρνησης εναντίον όσων υπονομεύουν το κράτος. Ο κ. Σεζέρ είχε αρνηθεί για δεύτερη φορά να υπογράψει το διάταγμα, επειδή, όπως είπε, θα πρέπει να εγκρίνει το κοινοβούλιο έναν τέτοιο νόμο. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή με αποτέλεσμα να μην εγκριθούν οι επίμαχες αυτές προτάσεις.

Νέες απελάσεις ξένων επιχειρηματιών από τη Βουλγαρία
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι θα απελαθούν την Τρίτη και άλλοι ξένοι επιχειρηματίες, εκτός των 5 που απηλάθησαν την περασμένη εβδομάδα. Ο λόγος που δόθηκε για τις απελάσεις είναι ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Δεν απεκαλύφθη η εθνικότητα των επιχειρηματιών που θ'απελαθούν, αλλά όσοι είχαν κατονομασθεί νωρίτερα ήταν κυρίως κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κεντρική Ευρώπη, οι επιχειρηματίες κατηγορούνται πως είχαν εισαγάγει στη Βουλγαρία μεγάλα χρηματικά ποσά αμφιβόλου προελεύσεως, ότι είχαν διασυνδέσεις με διεθνή εγκληματικά δίκτυα και πως σχεδίαζαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Προειδοποιήσεις του Υπουργού Βορείου Ιρλανδίας
Ο Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, Πήτερ Μάντελσον, προειδοποιήσε τα μέλη Πρωτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που πρόσφατα αποφυλακίσθηκαν στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας, ότι θα λάβει μέτρα εναντίον τους εάν είχαν ανάμειξη στις τελευταίες επιθέσεις. Ο κ. Μάντελσον χαρακτήρισε την βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ δύο Πρωτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, "πόλεμο συμμοριών". Ο Βρετανικός στρατός επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στους δρόμους του Μπελφάστ για την αντιμετώπιση της βίας. Δύο άντρες, που είχαν διασυνδέσεις με παραστραιωτικές οργανώσεις των Πρωτεσταντών, δολοφονήθηκαν την Δευτέρα.

Το Περού διαλύει δίκτυο λαθρεμπορίας όπλων
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Περού ανακοίνωσαν ότι διέλυσαν διεθνές δύκτειο λαθρεμπορίας όπλων. Ο πρόεδρος Φουτζιμόρι του Περού δήλωσε ότι ανακαλύφθηκαν περίπου 10 χιλιάδες τουφέκια που είχαν μεταφερθεί αεροπορικώς από το Αμμάν της Ιορδανίας και προορίζονταν για τους αριστερούς αντάρτες της Κολομβίας. Συνελλήφθησαν 6 άτομα εκ των οποίων μερικοί ήταν κάτοχοι ξένων διαβατηρίωνι.

Και η Ιορδανία μετέχει στις προσπάθειες για διευθέτηση του Μεσανατολικού
Ο Βασηλιάς Αμπντουλά της Ιορδανίας θα συμμετάσχει στις διπλωματικες προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Μέση Ανατολή. Σήμερα ο Βασηλιάς της Ιορδανίας μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ . Χθες μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αλεξάνδρεια με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, εκανε σαφές, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή μεταξύ των Αράβων στο θέμα της δημιουργίας ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους ή στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ. Αλλά, όπως εξήγησε ο κ. Μούσα, η ημερομηνία της ανακήρυξης του παλαιστινιακού κράτους συζητείται ακόμη και οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ-Σάρα, και με τον αρχηγό του κόμματος Μερετζ του Ισραήλ, Γιόσι Σαρίντ.

Τρείς νεαροί Γερμανοί κατηγορούνται για τον φόνο μετανάστη
Προσάγωνται σήμερα σε διακστήριο της ανατολικής Γερμανίας τρείς νεαροί που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου Αφρικανό μετανάστη. Η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι οι τρείς - δύο δεκαεξάχρονοι και ένας άνδρας 24ων ετών - κυκλοφορούσαν μεθυσμένοι στους δρόμους της πόλης Ντεσάου φωνάζοντας νεο-ναζιστικά συνθήματα όταν συνάντησαν το θύμα, Αμπέρτο Αντριάνο, και του επετέθηκαν. Εν τω μεταξύ , ο καγκελάριος της Γερμανίας,  Γκέρχαρντ Σρέντερ, που άρχισε 12ήμερη περιοδεία στα κρατίδια της Α. Γερμανίας, δήλωσε πως η ανοικοδόμηση της οικονομίας της περιοχής αυτής δεν θα πρέπει να καταστραφεί από "τα ρεμάλια", όπως είπε χαρακτηριστικά, "της άκρας δεξιάς".  Ο κ. Σρέντερ πρόσθεσε επίσης ότι θα επιδιώξει την παράταση του λεγομένου "φόρου αλληλεγγύης", σύμφωνα με τον οποίον οι πλουσιότερες περιοχές της Δ. Γερμανίας επιδοτούν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Α. Γερμανίας. Η αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς στην Α. Γερμανία πιστεύεται ευρέως ότι έχει άμεση σχέση με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται εκεί.

Ο Ιρανός πρόεδρος επικρίνει τις αρχές για το κλείσιμο εφημερίδων
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, άσκησε κριτική στην απόφαση των θρησκευτικών αρχών να κλείσουν πάνω από 20 εφημερίδες και περιοδικά που υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο τη φιλελευθεροποίηση της ιρανικής κοινωνίας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Χαταμί είπε ότι το ισλαμικό σύστημα είναι τόσο ισχυρό ώστε δεν χρειάζεται να καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους. Αλλά παραδέχθηκε ότι οι προεδρικές εξουσίες είναι περιορισμένες και δεν έχει δικαίωμα να επέμβαίνει σε άλλους τομείς του ισλαμικού καθεστώτος.

Σύλληψη Βρετανού πρώην μυστικού πράκτορα
Συνελήφθη στο Ντόβερ ένας πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ντέιβιντ Σέιλερ, ο οποίος είχε διαφύγει στη Γαλλία αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει τους εργοδότες του για ανικανότητα. Αργότερα, κατηγόρησε τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ότι είχαν ανάμιξη σε παράνομες δραστηριότητες μία από τις οποίες, είπε, ήταν και η συνωμοσία που είχαν εξυφάνει κατά της ζωής  του ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Μουαμάρ Γκαντάφι. Ο κ. Σέϊλερ, που επέστρεψε οικειοθελώς στη Βρετανία, συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρέβη τον νόμο περί κρατικών απορρήτων. Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες του Ντέιβιντ Σέιλερ.

Απηλλάγη των κατηγοριών ο ύποπτος για τον "ιό του έρωτα"
Οι αρχές των Φιλιππίνων απέσυραν όλες τις κατηγορίες που είχαν απαγγείλει κατά του Ονέλ ντε Γκούντζμαν για τον οποίον υπήρχαν υποψίες ότι είχε προκαλέσει ζημίες δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο με τον λεγόμενο "ιό τού έρωτα" που έπληξε τον περασμένο Μάιο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε πως ο κ. ντε Γκούντζμαν δεν μπορεί να δικασθεί για ενέργειες που δεν εθεωρούντο εγκληματικές την εποχή που έγιναν.

Λάθος το σχέδιο των μεταλλίων των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ
Εξοργισμένη είναι η ελληνική παροικία της Αυστραλίας μετά την αποκάλυψη γκάφας της επιτροπής οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος στο Σίνδνεϊ. Σύμφωνα με τους "Τάιμς" του Λονδίνου, το σχέδιο για τα μετάλλια των Αγώνων είναι λάθος καθώς αυτά απεικονίζουν το Κολοσσαίο στη Ρώμη και όχι τον Παρθενώνα ή άλλο ελληνικό μνημείο. Δεν υπάρχει χρόνος για να αντικατασταθούν τα μετάλλια πριν από την έναρξη των αγώνων στις 15 Σεπτεμβρίου.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.