Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο πρόεδρος Πούτιν συνάντησε συγγενείς των νεκρών ναυτικών
 

(23/08/00,  09:30 GMT)

Ματαιώθηκε η τελετή στην θάλασσα του Μπάρεντς για το πλήρωμα του Κούρσκ
Η τελετή που επρόκειτο να γίνει στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται βυθισμένο το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κούρσκ ματαιώθηκε και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέστρεψε απροσδόκητα  στην Μόσχα. Η αποφάση ελήφθει μετά από την συνάντηση που είχε χθες ο κ. Πούτιν με τις οικογένειες των 118 μελων του πληρώματος που είπαν στον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν μπορούν να αρχίσουν να πενθούν τους συγγενείς τους αν δεν ανασυρθούν οι σωροί τους. Το τελευταίο αυτό επεισόδιο θα επικεντρώσει ξανά τις επικρίσεις στο πρόσωπο του κ. Πούτιν. Σήμερα η Ρωσία πενθεί το πλήρωμα του Κούρσκ, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν μόνο σοβαρά προγράμματα.

Αρχισε η έρευνα για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας
Οι ρωσικές αρχές άρχισαν την επίσημη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την βύθιση του Κούρσκ. Ενα μικρό ρομπότ χρησιμοποιείται για να συλλέξει δείγματα νερού μέσα από το υποβρύχιο, για περαιτέρω χημική ανάλυση. Επίσης εξετάζεται ο πυθμένας της Θάλασσας του Μπάρεντς γύρω από το υποβρύχιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Κούρσκ συγκρούσθηκε με άλλο σκάφος ή αντικείμενο. Το ρωσικό ναυτικό ζήτησε βοήθεια από τους Νορβηγούς δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των σορών όλων των μελών του πληρώματος στην επιφάνεια και η εταιρεία Νορβηγών δυτών που προσέγγισαν πρώτοι το εσωτερικό του υποβρυχίου ανταποκρίθηκε κατ' αρχήν θετικά στο αίτημα.

Ισχυρές καταιγίδες πλήτουν την ανατολική Ασία
Ο σούπερ τυφώνας Μπίλις με ανέμους των οποίων η ταχύτητα ξεπέρασε τα 250 χιλιόμετρα την ώρα, έπληξε την Ταϊβάν προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τρειών ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές, ξεριζόντας δένδρα και στήλους παροχής ρεύματος και παρασύροντας ότι έβρισκε μπροστά του. Ενας δεύτερος τυφώνας, ο Κάιμε προκάλεσε τον θάνατο έξι τουλάχιστον ανθρώπων στο Βιετνάμ όπου σύμφωνα με κυβερνητική εφημερίδα αγνοείται η τύχη πολλών αλιευτικών σκαφών.

Η δίκη του Σουχάρτο αρχίζει στις 31 Αυγούστου
Στην Ινδονησία ανακοινώθηκε ότι η δίκη για διαφθορά του πρώην προέδρου Σουχάρτο αρχίζει στις 31 Αυγούστου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να υποχρεώσουν τον κ. Σουχάρτο να παραστεί στην δίκη του, αν και οι συνηγοροί του επιμένουν ότι είναι πολύ άρρωστος για να παραστεί. Οι κατηγορίες της διαφθοράς έχουν σχέση με την μεταβίβαση εκατομμυρίων δολλαρίων από φιλανθρωπικές οργανώσεις που ήλεγχε ο κ. Σουχάρτο σε επιχειρήσεις συγγενών και συνεργατών του. Ο κ. Σουχάρτο αρνείται τις κατηγορίες.

Ιαπωνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αιτήματα για αποζημιώσεις
Μια ομάδα ηληκιωμένων Κινέζων που ισχυρίζονται ότι υποχρεώθηκαν να δουλεύουν ως σκλάβοι σε ιαπωνικές εταιρείες στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις από τις εταιρείες Μιτσουμπίσι και Μιτσούι. Οι Κινέζοι κατηγορούν τις δύο αυτές εταιρείες ότι απήγαγαν χιλιάδες συμπατριώτες τους και τους μετέφεραν σαν ζώα με τραίνα και πλοία στην Ιαπωνία όπου τους ανάγκασαν να δουλεύουν σε ορυχεία και στη βαρεία βιομηχανία. Ο ανταποκριτής του BBCστο Πεκίνο μεταδίδει ότι η ομάδα κατέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη μετά την αποτυχία των προσφυγών της στην Κίνα και Ιαπωνία.

Βίαια επεισόδια στη πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν ξανά στην πολιτεία Τσιάπας του νοτίου Μεξικού όπου συγκρούστηκαν οπαδοί αντιπάλων κομμάτων. Δεν υπάρχουν προς το παρόν ακριβείς πληροφορίες σύμφωνα όμως με την αστυνομία 4 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών του Θεσμικού Επαναστατικού κόμματος και αντιπάλους τους. Τα επεισόδια σημείωνονται δύο μόλις μέρες μετά την ήττα του κόμματος αυτού στις τοπικές εκλογές. Για πρώτη φορά μετά από 7 δεκαετίες το Θεσμικό Επαναστατικό κόμμα έχασε τον έλεγχο των αρχών της πολιτείας Τσιάπας όπου το 1994 εκδηλώθηκε η εξέγερση των Ζαπατίστας που ζητούσαν περισσότερα δικαιώματα για τον ιθαγενή πληθυσμο. Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης, Πάμπλο Σαλαζάρ υποσχέθηκε να αρχίσει ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ζαπατίστας.

Η αστυνομία της Ζιμπάμπουε απομακρύνει καταλληψίες
Στη Ζιμπάμπουε η αστυνομία απομάκρυνε δια της βίας περίπου 700 άτομα που είχαν καταλάβει αγροκτήματα που ανήκουν σε λευκούς νοτίως της πρωτεύουσας Χαράρε. Αφού τους απομάκρυνε η αστυνομία έκαψε τους προσωρινούς καταυλισμούς που είχαν στήσει οι καταληψίες. Είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που έγιναν πριν δύο μήνες που οι αρχές στρέφονται κατά των καταληψιών και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έπαυσε να υποστηρίζει την κατάληψη αγροκτημάτων λευκών από μαύρους που ζητούν αναδιανομή της γης.

Υπό απειλή η ανθρωπιστική επιχείρηση του ΟΗΕ στο Τιμόρ
Τα Ηνωμένα Εθνη στο Δυτικό Τιμόρ της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις που δέχεται το προσωπικό του Οργανισμού δυσχεραίνουν το έργο παροχής βοήθειας σε 100 και πλέον χιλιάδες πρόσφυγες. Μιλώντας στο BBC μετά το άγριο ξυλοδαρμό 3ων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ από άτομα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε φιλο-ινδονησιακή πολιτοφυλακή, εκπρόσωπος του Οργανισμού είπε ότι η επιχείρηση αρωγής δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Η Πολιτεία της Γεωργίας εξετάζει την συνταγματικότητα της ηλεκτρικής καρέκλας
Δικαστήριο στην αμερικανική πολιτεία της Γεωργίας ανέβαλε την εκτέλεση ενός άνδρα καταδικασμένου σε θάνατο για φόνο ενώ εξετάζεται το κατά πόσο η εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα παραβιάζει το σύνταγμα. Αντίπαλοι της θανατικής ποινής προσέφυγαν στο δικαστήριο υποστηρίζωντας ότι η εκτέλεση δια ηλεκτροπληξίας είναι απάνθρωπη και θα πρέπει να καταργηθεί.Στις αρχές του χρόνου η πολιτεία της Φλόριδας αποφάσισε να επιτρέπει στους θανατοποινίτες να επιλέγουν την εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση αντί της ηλεκτρικής καρέκλας.

Σύλληψη 4 Αλβανών ανταρτών στο Κοσσυφοπέδιο
Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 4 Αλβανούς - μέλη ανταρτικής οργάνωσης που δρά στην Σερβία κοντά στην μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο. Η οργάνωση αυτή θεωρείται παρακλάδι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, οργάνωσης που έχει επίσημα διαλυθεί. Εξάλλου κατά την διάρκεια επεισοδίου σε μεθοριακό φυλάκιο στα βόρεια της επαρχίας, στρατεύματα της Κ-Φόρ πυροβόλησαν δύο Αλβανούς με αποτέλεσμα τον θάνατο του ενός και τον τραυματισμό του δευτέρου.

Νέας μορφής ασπιρίνη χωρίς παρενέργειες
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν ένα νέο είδος ασπιρίνης που δεν προκαλεί τις συνηθισμένες παρενέργειες του φαρμάκου. Το βασικό συστατικό της ασπιρίνης είναι ένα οξύ το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιμοραγία στο στομάχι. Στη νέα μορφή του φαρμάκου τα μόρια παραμένουν συνδεδεμένα εώς ότου φθάσουν στο έντερο όπου το οξύ εξουδετερώνεται. Οι κλινικές δοκιμές της νέας ασπιρίνης θα αρχίσουν σε δύο χρόνια.

Βοσνιακή αντιπροσωπεία στους Ολυμπιακούς του Σίντνευ
Για πρώτη φορά από τη λήξη του πολέμου το 1995, η Βοσνία αποστέλλει ενιαία ομάδα Μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων στους Ολυμπιακούς που αρχίζουν τον ερχόμενο μήνα στην Αυστραλία. Η αποστολή θα αγωνιστεί έχοντας ειδικά σχεδιασμένη σημαία και υπό τον νέο εθνικό ύμνο της Βοσνίας.

Αρχαίος ναός στο βυθό της λίμνης Τιτικάκα
Διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μεγάλο κτίριο, που πιστεύεται ότι ήταν ναός, στον βυθό της λίμνης Τιτικάκα στα σύνορα Περού και Βολιβίας. Στις όχθες της λίμνης είχε ανθίσει ο πολιτισμός των Τιχουανάκου  από τον Δέκατο εώς τον Δεκατοπέμπτο αιώνα, πριν δηλαδή την ανάπτυξη του πολιτισμού των Ινκας. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια του ναού ακολουθώντας έναν δρόμο που χανόταν στα νερά της λίμνης. Το μέγεθος του ναού πιστεύεται ότι είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος ενός κανονικού ποδοσφαιρικού γηπέδου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.