Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

                                              Πάνω από 140 ήταν οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της εταιρείας Gulf Air
 

(23/08/00, 21:45 GMT)

Αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Μπαχρέιν
Αεροπλάνο με πάνω από 140 επιβάτες έπεσε στη θάλασσα κοντά στο Μπαχρέιν. Σχεδόν όλοι οι επιβάτες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, προέρχονται από Αραβικές χώρες. Αξιωματούχοι του Μπαχρέιν είπαν ότι 70 πτώματα ήδη έχουν βρεθεί και ότι δεν έχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες από το αεροπορικό αυτό δυστύχημα. Το αεροπλάνο ήταν τύπου Airbus A-320 και ανήκε στην εταιρεία Gulf Air. Είχε ξεκινήσει από το Κάιρο της Αιγύπτου με προορισμό το Μπαχρέιν. Αξιωματούχοι του Μπαχρέιν δήλωσαν ότι η πτώση οφείλεται, κατά τα φαινόμενα, στην εκδήλωση φωτιάς σε έναν από τους δύο κινητήρες του αεροπλάνου.

"Ενοχος και υπεύθυνος" δηλώνει ο Πούτιν για το ναυάγιο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι αισθάνεται "ένοχος και υπεύθυνος" για την τραγωδία στο υποβρύχιο Κουρσκ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 118 μελών του πληρώματος. Μιλώντας στην τηλεόραση της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν είπε ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τα αίτια του συμβάντος πριν να παραιτηθεί ο οποιοσδήποτε. Στο μεταξύ, η κοινή γνώμη τού αποδίδει προσωπικές ευθύνες για τον χειρισμό της κρίσης που προκάλεσε το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ. Οι αρχές αποφάσισαν να ματαιώσουν την επιμνημόσυνη τελετή που θα γινόταν στη θαλάσσια περιοχή του δυστυχήματος μετά από αίτημα - όπως είπαν - των συγγενών του πληρώματος. Οι συγγενείς, σύμφωνα με τις αρχές, ένιωσαν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν να πενθούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα εάν δεν ανασυρθούν οι σοροί τους από το ναυάγιο του Κουρσκ. Ομως ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα εκτιμά ότι η απροσδόκητη ματαίωση της τελετής οφείλεται στην εχθρική υποδοχή που είχε ο κ. Πούτιν όταν συναντήθηκε με 500 συγγενείς του πληρώματος στη ναυτική βάση Βιντάγιεβο της Αρκτικής.

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Τουρκία
Ισχυρός σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το μεσημέρι τη Βορειοδυτική Τουρκία στην ίδια περιοχή που το περσινό χτύπημα του Εγκέλαδου είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 17.000 ανθρώπινες ζωές. Οπως μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV, τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα κτίρια, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή μεγάλες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σεισμολογικού ινστιτούτου Καντιλί, επίκεντρο του σημερινού σεισμού ήταν περιοχή κοντά στην πόλη Χεντέκ, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη. Η πόλη Χεντέκ απέχει 20 χιλιόμετρα από το Ανταπαζάρι, την πόλη που ισοπέδωσε κυριολεκτικά το περσινό χτύπημα του εγκέλαδου.

Σχέδιο κινητοποίησης του στρατού της Αυστραλίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων
Τις Ενοπλες Δυνάμεις σκοπεύει να κινητοποιήσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Συδνεϋ. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα εκχωρεί διευρυμένες εξουσίες στις Ενοπλες Δυνάμεις και θα επιτρέπει στις αρχές να ζητήσουν την ανάπτυξη στρατιωτών στους δρόμου τους Σίδνεϋ καθόλη την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Χάουαρντ επιμένει ότι έτσι θα δωθεί η δυνατότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις να βοηθήσουν την αστυνομία στην αντιμετώπιση τυχόν απειλών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Τουρκία: το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας παρεμβαίνει στην κόντρα Ετσεβίτ - Σεζέρ
Στην Τουρκία το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας - όργανο που ασκεί καθοριστική επιρροή στην διακυβέρνηση της χώρας αφού σε αυτό συμμετέχει η ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας - ανακοίνωσε ότι επείγει η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούνται ύποπτοι ως προσκείμενοι σε αυτονομιστικές ή ριζοσπαστικές Ισλαμικές οργανώσεις. Το Συμβούλιο είπε ότι η νέα νομοθεσία που επιτρέπει τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να ισχύσει όσο το δυνατόν συντομότερα για να προστατευθεί, όπως λέει, η ενότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας του Τουρκικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ έχει αρνηθεί και έχει στείλει πίσω το σχετικό διάταγμα στην κυβέρνηση Ετσεβίτ με το αιτιολογικό ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο ρατσισμός πρόβλημα για τη Βρετανία διαπιστώνει υπηρεσία του Ο.Η.Ε.
Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκφράζει βαθύτατες ανησυχίες για τον μεγάλο αριθμό των ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία, για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των μελών των εθνικών μειονοτήτων της χώρας, αλλά και για τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού που παρατηρούνται στα σχολεία της Βρετανίας. Η έκθεση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων καλεί, επίσης, την κυβέρνηση της Βρετανίας να στείλει θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τη στάση της στο θέμα των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Η δίκη του Σουχάρτο αρχίζει στις 31 Αυγούστου
Στην Ινδονησία ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει στις 31 Αυγούστου η δίκη του πρώην προέδρου Σουχάρτο, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να εκδώσουν ένταλμα βίαιης προσαγωγής του κ. Σουχάρτο στην δίκη αν και οι συνήγοροί του επιμένουν ότι είναι πολύ άρρωστος για να παραστεί. Οι κατηγορίες της διαφθοράς έχουν σχέση με την παράνομη μεταβίβαση εκατομμυρίων δολλαρίων, από φιλανθρωπικές οργανώσεις που ήλεγχε ο πρώην πρόεδρος σε επιχειρήσεις συγγενών και συνεργατών του - κατηγορίες που αρνείται ο κ. Σουχάρτο.

Διακόπτονται οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας του Ο.Η.Ε. στο Δυτικό Τιμόρ
Τα Ηνωμένα Εθνη στο Δυτικό Τιμόρ της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής αρωγής στην περιοχή λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων που δέχεται το προσωπικό τους.  Η Υπάτη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες λέει ότι υπέυθυνες για τις επιθέσεις είναι οι φιλοΙνδονησιακές παραστρατιωτικές ομάδες που δρούν στο Δυτικό Τιμόρ και αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ από την Ινδονησία.  Μιλώντας στο BBC μετά το άγριο ξυλοδαρμό 3 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, εκπρόσωπος του Οργανισμού είπε ότι η επιχείρηση αρωγής δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Απολύθηκε οικονομικός υπουργός από την χούντα της Βιρμανίας
Το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας έπαυσε τον υφυπουργό οικονομικών της χώρας στις 10 Αυγούστου μετά από επικρίσεις που αυτός διετύπωσε για την διακυβέρνηση της χώρας από τους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Βιρμανία που δεν έχουν ακόμα επίσημα επιβεβαιωθεί, ο κ. Ζο Τουν απαλλάχθηκε των καθηκόντων του επειδή είπε σε σεμινάριο επιχειρηματιών ότι οι στρατιωτικοί συγκαλύπτουν την αλήθεια σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ισχυροί τυφώνες έπληξαν την νοτιοανατολική Ασία
Ο σούπερ τυφώνας Μπίλις, με ανέμους των οποίων η ταχύτητα ξεπέρασε τα 250 χιλιόμετρα την ώρα, έπληξε την νήσο της Ταϊβάν προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές, ξεριζώνοντας δένδρα και στύλους παροχής ρεύματος και παρασύροντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. Ενας δεύτερος τυφώνας, ο Κάϊμε, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων στο Βιετνάμ, όπου σύμφωνα με κυβερνητική εφημερίδα αγνοείται η τύχη πολλών αλιευτικών σκαφών.

Η αστυνομία της Ζιμπάμπουε απομακρύνει καταληψίες
Στη Ζιμπάμπουε η αστυνομία απομάκρυνε δια της βίας περίπου 700 ανθρώπους που είχαν καταλάβει αγροκτήματα που ανήκουν σε λευκούς νοτίως της πρωτεύουσας της χώρας Χαράρε και κατέστρεψε τους προσωρινούς καταυλισμούς που είχαν στήσει οι καταληψίες. Είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν πριν από 2 μήνες, που οι αρχές στρέφονται κατά των καταληψιών και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έπαυσε να υποστηρίζει την κατάληψη αγροκτημάτων λευκών από μαύρους που ζητούν αναδιανομή της γης.

Νέα μορφή ασπιρίνης χωρίς παρενέργειες
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν ένα νέο είδος ασπιρίνης που δεν προκαλεί τις συνηθισμένες παρενέργειες του φαρμάκου. Το βασικό συστατικό της ασπιρίνης είναι ένα οξύ το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι. Στη νέα μορφή του φαρμάκου τα μόρια παραμένουν συνδεδεμένα μέχρι να φθάσουν στο έντερο όπου το οξύ εξουδετερώνεται. Οι κλινικές δοκιμές της νέας ασπιρίνης θα αρχίσουν σε 2 χρόνια.

Αρχαίος ναός στο βυθό της λίμνης Τιτικάκα
Διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μεγάλο κτίριο, που πιστεύεται ότι ήταν ναός, στον βυθό της λίμνης Τιτικάκα στα σύνορα Περού και Βολιβίας. Στις όχθες της λίμνης είχε ανθίσει ο πολιτισμός των Τιχουανάκου  από τον 10ο μέχρι τον 15ο αιώνα, πριν, δηλαδή, από την ανάπτυξη του πολιτισμού των Ινκας. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια του ναού ακολουθώντας έναν δρόμο που χανόταν στα νερά της λίμνης. Το μέγεθος του ναού πιστεύεται ότι είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος ενός κανονικού ποδοσφαιρικού γηπέδου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.