Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πάνω από 140 ήταν οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της εταιρείας Gulf Air
 

(24/08/00, 04:00 GMT)

Δεν υπάρχουν  επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Μπαχρέιν
Αεροπλάνο με 143 επιβάτες και πλήρωμα συνετρίβει στη θάλασσα κοντά στο Μπαχρέιν. Αξιωματούχοι του Μπαχρέιν δήλωσαν ότι ανασύρθηκαν όλα τα πτώματα και ότι επίσης βρέθηκε το κουτί πτήσης. Σχεδόν όλοι οι επιβάτες προέρχονται από Αραβικές χώρες. Το αεροπλάνο ήταν τύπου Airbus A-320 και ανήκε στην εταιρεία Gulf Air και εκτελούσε πτήση από το Κάιρο της Αιγύπτου στο Μπαχρέιν. Δεν είναι ακόμη σαφή τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή του αεροσκάφους. Ομως εκπρόσωπος της εταιρείας Gulf Air είπε στο BBC ότι το αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί για τρίτη φορά όταν έπεσε, γεγονός ασυνήθιστο καθώς οι καιρικές συνθήκε ήταν καλές. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν φωτιά σε έναν από τους δύο κινητήρες του αεροπλάνου.

Αμερικανικές ανησυχίες για την ασφάλεια παλαιότερων αεροπλάνων
Η συντριβή του Airbus συνέπεσε με την απόφαση της Αμερικανικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τη ασφάλεια των πτήσεων να δώσει εντολή να ερευνηθεί επειγόντως εάν είναι ασφαλή τα παλαιότερης τεχνολογίας αεροσκάφη. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι στο παρελθόν τοποθετούσαν ηλεκτρικά καλώδια κοντά στις δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών. Σε δηλώσεις του μετά την διήμερη σύσκεψη στην Γουάσιγκτον, κατά την οποία συζητήθηκαν οι αιτίες που προκάλεσαν την ανατίναξη του Boeing 707 της TWA πάνω από το Long Island πριν από 4 χρόνια, ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Χολ, είπε ότι από τότε έχουν γίνει πολλά, αλλά τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να εκλείψει κάθε κίνδυνος που θα μπορούσε να απειλήσει ένα αεροπλάνο.

"Ενοχος και υπεύθυνος" δηλώνει ο Πούτιν για το ναυάγιο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι αισθάνεται "ένοχος και υπεύθυνος" για την τραγωδία στο υποβρύχιο Κουρσκ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 118 μελών του πληρώματος. Μιλώντας στην τηλεόραση της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν είπε ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τα αίτια του δυστηχήματος πριν να παραιτηθεί ο οποιοσδήποτε και έτσι αρνήθηκε να δεχθεί τις παραιτήσεις του υπουργού άμυνας και του αρχηγού του ναυτικού και του βόρειου στόλου. Στο μεταξύ, η κοινή γνώμη του αποδίδει προσωπικές ευθύνες για τον χειρισμό της κρίσης που προκάλεσε το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ. Οι αρχές αποφάσισαν να ματαιώσουν την επιμνημόσυνη τελετή που θα γινόταν στη θαλάσσια περιοχή του δυστυχήματος μετά από αίτημα - όπως είπαν - των συγγενών του πληρώματος.

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Τουρκία
Ισχυρός σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το μεσημέρι τη Βορειοδυτική Τουρκία στην ίδια περιοχή που το περσινό χτύπημα του Εγκέλαδου είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 17.000 ανθρώπινες ζωές. Οπως μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV, τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα κτίρια, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή μεγάλες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σεισμολογικού ινστιτούτου Καντιλί, επίκεντρο του σημερινού σεισμού ήταν περιοχή κοντά στην πόλη Χεντέκ, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη. Η πόλη Χεντέκ απέχει 20 χιλιόμετρα από το Ανταπαζάρι, την πόλη που ισοπέδωσε κυριολεκτικά το περσινό χτύπημα του εγκέλαδου.

Ο Μπιλ Κλίντον υπεραμύνεται της απόφασης για χρηματοδότηση έρευνας
Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης του να διαθέσει κρατικά κονδύλια στους επιστήμονες που διεξάγουν έρευνες σε κύτταρα ανθρώπινων εμβρύων. Ο κ. Κλίντον είπε ότι οι έρευνες αυτές μπορεί να σώσουν ζωές και ότι γίνονται στα πλαίσια αυστηρών κανόνων ηθικής. Την απόφαση διάθεσης κρατικών κονδυλίων για τις εν λόγω έρευνες έχουν επικρίνει θρησκευτικές οργανώσεις και οργανώσεις κατά των αμβλώσεων.

Σχέδιο κινητοποίησης του στρατού της Αυστραλίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων
Τις Ενοπλες Δυνάμεις σκοπεύει να κινητοποιήσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Συδνεϋ. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα εκχωρεί διευρυμένες εξουσίες στις Ενοπλες Δυνάμεις και θα επιτρέπει στις αρχές να ζητήσουν την ανάπτυξη στρατιωτών στους δρόμου τους Σίδνεϋ καθόλη την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Χάουαρντ επιμένει ότι έτσι θα δωθεί η δυνατότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις να βοηθήσουν την αστυνομία στην αντιμετώπιση τυχόν απειλών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Απομακρύνσεις Μαυροβουνίων από την Γιουγκοσλαβική αεροπορία
Η Γιουγκοσλαβική αεροπορία, σύμφωνα με πληροφορίες, απέλυσε τρείς πιλότους με την κατηγορία ότι σχεδιάζαν να παραδώσουν αεροδρόμιο στις αρχές του Μαυροβουνίου. Η εφημερίδα Βιγέστι του Μαυροβουνίου έγραψε ότι οι κατηγορίες αυτές έχουν σχέση με την διένεξη που εκδηλώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μεταξύ του Γιουγκοσλαβικού στρατού και της τοπικής αστυνομίας για τον έλεγχο του αεροδρομίου που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα του Μαυροββουνίου, Ποντγκόριτσα.

Τουρκία: το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας παρεμβαίνει στην κόντρα Ετσεβίτ - Σεζέρ
Στην Τουρκία το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας - όργανο που ασκεί καθοριστική επιρροή στην διακυβέρνηση της χώρας αφού σε αυτό συμμετέχει η ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας - ανακοίνωσε ότι επείγει η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούνται ύποπτοι ως προσκείμενοι σε αυτονομιστικές ή ριζοσπαστικές Ισλαμικές οργανώσεις. Το Συμβούλιο είπε ότι η νέα νομοθεσία που επιτρέπει τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να ισχύσει όσο το δυνατόν συντομότερα για να προστατευθεί, όπως λέει, η ενότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας του Τουρκικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ έχει αρνηθεί και έχει στείλει πίσω το σχετικό διάταγμα στην κυβέρνηση Ετσεβίτ με το αιτιολογικό ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο ρατσισμός πρόβλημα για τη Βρετανία διαπιστώνει υπηρεσία του Ο.Η.Ε.
Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκφράζει βαθύτατες ανησυχίες για τον μεγάλο αριθμό των ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία, για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των μελών των εθνικών μειονοτήτων της χώρας, αλλά και για τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού που παρατηρούνται στα σχολεία της Βρετανίας. Η έκθεση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων καλεί, επίσης, την κυβέρνηση της Βρετανίας να στείλει θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τη στάση της στο θέμα των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Τρίτος φόνος στην αντιπαράθεση Προτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων
Στην Βόρεια Ιρλανδία, στο Μπελφάστ, δολοφονήθηκε άνδρας που πιστεύεται ότι ήταν μέλος παράνομης παραστρατιωτικής οργάνωσης των Προτεσταντών. Την Δευτέρα δολοφονήθηκαν δύο μέλη αντίπαλης Προτεσταντικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Διακόπτονται οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας του Ο.Η.Ε. στο Δυτικό Τιμόρ
Τα Ηνωμένα Εθνη στο Δυτικό Τιμόρ της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής αρωγής στην περιοχή λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων που δέχεται το προσωπικό τους.  Η Υπάτη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες λέει ότι υπέυθυνες για τις επιθέσεις είναι οι φιλοΙνδονησιακές παραστρατιωτικές ομάδες που δρούν στο Δυτικό Τιμόρ και αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ από την Ινδονησία.  Μιλώντας στο BBC μετά το άγριο ξυλοδαρμό 3 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, εκπρόσωπος του Οργανισμού είπε ότι η επιχείρηση αρωγής δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Αρχαίος ναός στο βυθό της λίμνης Τιτικάκα
Διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μεγάλο κτίριο, που πιστεύεται ότι ήταν ναός, στον βυθό της λίμνης Τιτικάκα στα σύνορα Περού και Βολιβίας. Στις όχθες της λίμνης είχε ανθίσει ο πολιτισμός των Τιχουανάκου  από τον 10ο μέχρι τον 15ο αιώνα, πριν, δηλαδή, από την ανάπτυξη του πολιτισμού των Ινκας. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια του ναού ακολουθώντας έναν δρόμο που χανόταν στα νερά της λίμνης. Το μέγεθος του ναού πιστεύεται ότι είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος ενός κανονικού ποδοσφαιρικού γηπέδου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.