Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Συνεργεία συλλέγουν συντρίμμια του αεροσκάφους της Gulf Air
 

(24/08/00, 21.45 GMT)

Ειδικοί εξετάζουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Gulf Αir
Εμπειρογνώμονες της αεροναπηγικής βιομηχανίας Airbus έφτασαν στο Μπαχρέϊν για να βοηθήσουν στην έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την χθεσινή συντριβή αεροσκάφους τύπου Airbus A320, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο και των 143 επιβατών του. Οπως ανακοινώθηκε βρέθηκαν και εξετάζονται από ειδικούς τα 2 "μαύρα κουτιά" του αεροσκάφους, που συνετρίβη χθές στα ανοικτά των ακτών του Μπαχρέϊν, αφού προσπάθησε τρείς φορές να προσεγγίσει το αεροδρόμιο του αραβικού αυτού εμιράτου. Εντωμεταξύ συγγενείς των νεκρών επιβατών, που στην πλειοψηφία τους ήταν από την Αίγυπτο και το Μπαχρέϊν, αναχώρησαν σήμερα από το Κάϊρο για το Μπαχρέϊν, όπου θα συμμετάσχουν στην αναγνώριση των σορών των συγγενών τους.

Αισιοδοξία αλλά και ανησυχίες εκφράζει η ΔΟΕ
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Φράνκλιν Σερβανσραϊνμπέργκερ δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η ΔΟΕ είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Αθήνα σε συγκεκριμένους τομείς των Ολυμπιακών έργων και επεσήμανε ότι δεν υπήρξε ποτέ απειλή ότι θα αφαιρεθεί η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 από τη χώρα μας. Αξιωματούχοι της ΔΟΕ βρίσκονται στην Αθήνα, στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης, για να δουν την πορεία των έργων, μετά από τις πρόσφατες προειδοποιήσεις που δέχθηκε η Ελληνική κυβέρνηση από την επιτροπή για καθυστερήσεις που είχαν διαπιστωθεί σε βασικούς τομείς της προετοιμασίας.

Αύξηση 20% στις αμοιβές των στρατιωτικών αποφάσισε ο ρώσος πρόεδρος
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι αυξάνονται κατά 20% οι μισθοί των στρατιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συνεχίζονται οι επικρίσεις εναντίον του, για τον χειρισμό της κρίσης του υποβρυχίου Κούρσκ και την κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Συγγενείς των 118 ναυτών που έχασαν την ζωή τους στο ναυάγιο συμμετείχαν σήμερα σε ιδιωτική επιμνημόσυνη τελετή, εναποθέτοντας στεφάνια κοντά στην θαλάσσια περιοχή του δυστυχήματος. Περίπου 150 μέλη οικογενειών του πληρώματος πήραν μέρος στην τελετή,  αλλά μερικοί από τους συγγενείς λένε ότι δεν μπορούν να θρηνήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα πριν από την μεταφορά των σορών τους από το παγιδευμένο υποβρύχιο στην επιφάνεια. Νωρίτερα ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ουστίνοφ ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής έρευνας για να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυαγίου και του θανάτου του πληρώματος.

Συνάντηση προέδρων Μεξικού - ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Μεξικού Βιθέντε Φόξ συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον για να εξηγήσει τις ριζοσπαστικές προτάσεις του που προβλέπουν την  αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Φόξ έκανε έκκληση για άνοιγμα των συνόρων ΗΠΑ - Μεξικού και για προώθηση της οικονομικής συνοχής ανάμεσα στις δύο χώρες, με σκοπό την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου στο Μεξικό.

Επαφές Ισραήλ - Αιγύπτου για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας
Ο εκτελών χρέη υπουργού εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπεν Αμί  συναντήθηκε με την Αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία για να συζητήσει τρόπους γεφύρωσης του χάσματος που έχει προκύψει στην ειρηνευτική διαδικασία, μεταξύ των θέσεων Ισραηλινών και Παλαιστινιών. Ο κ. Μπεν Αμί χαρακτήρισε ως σημαντική την συνάντηση που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου Αμρ Μούσα και σημείωσε ότι η αιγυπτιακή πλευρά παίζει επικοδομητικό και επιβοηθητικό ρόλο για την επίλυση του αδιεξόδου. Εξάλλου ο νορβηγός υπουργός εξωτερικών Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ που περιοδεύει την Μέση Ανατολή εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν προοπτικές για την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2000.

Αιματηρό μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ Πακιστανών και Ινδών στρατιωτών στο Κασμίρ
Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 10 Πακιστανούς στρατιώτες κοντά στην γραμμή ελέγχου που χωρίζει τό υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ από το Πακιστάν. Ινδός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι οι πακιστανοί στρατιώτες προσπάθησαν να εισέλθουν σε ινδικό έδαφος και ότι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους δύο νεκρούς. Στο Πακιστάν η τηλεόραση μετέδωσε ότι ινδοί στρατιώτες εξαπέλυσαν μία απρόκλητη επίθεση κατά πακιστανικού συνοριακού φυλακίου αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες, και ότι δύο πακιστανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο ενώ άλλοι δύο αγνοούνται.

Ανησυχία γερμανικών τραπεζών: έλλειψη προετοιμασίας για το Ευρώ
Οι γερμανικές τράπεζες έκαναν δημόσια γνωστές τις ανησυχίες τους όσον αφορά τις προετοιμασίες για την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων του Ευρώ που θα αντικαταστήσουν τo γερμανικό μάρκο το 2002. Δισεκατομμύρια Ευρώ θα αρχίσουν να διανέμονται σε υποκαταστήματα τραπεζών από τον Σεπτέμβριο του 2001 αλλά ο Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών  ανησυχεί πως η χώρα δεν θα είναι έτοιμη. Χρειάζονται -προσθέτει, περισσότερα από 1000 επιπλέον φορτηγά για την ασφαλή μεταφορά των Ευρώ, ενώ - όπως τονίζει, δεν υπάρχουν αρκετά ασφαλή μέρη για την αποθήκευση των χρημάτων.

Δέχθηκε την αποστολή διεθνών παρατηρητών ο πρόεδρος του Κογκό
Οι διεθνείς προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στην δημοκρατία του Κογκό είχαν ακόμα μια απροσδόκητη εξέλιξη, για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Ο πρόεδρος του Κογκό Λωράν Καμπίλα, αφού χθές είπε ότι διακόπτει την εφαρμογή του σχεδίου ειρήνευσης που συμφωνήθηκε στην Λουσάκα, σήμερα έδωσε την έγκρισή του για την ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι θα επιτηρήσουν την ανακωχή σε περιοχές της χώρας που ελέγχει η κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στο Κογκό είπε στους δημοσιογράφους  ότι οι διεθνείς παρατηρητές θα αφιχθούν στο Κογκό όσο το δυνατόν συντομότερα.

Επίκειται κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει Νότια και Βόρεια Κορέα
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο η κατασκευή οδικής αρτηρίας που θα συνδέει την χώρα αυτή με την Βόρεια Κορέα. Ο αυτοκινητόδρομος αναμένεται να στοιχίσει 50 εκατομμύρια δολάρια, θα έχει 4 λωρίδες κυκλοφορίας και θα περνάει μέσα από την πιό θωρακισμένη συνοριακή περιοχή του κόσμου. Ο ανταποκριτής του BBC στην Σεούλ επισημαίνει ότι αν και οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση,  η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της συμφιλίωσης τους, μετά την ιστορική συνάντηση που είχαν τον Ιούνιο οι ηγέτες τους.

70 νεκροί από νέες πλημμύρες στην Ινδία
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις τελευταίες πλημμύρες που πλήττουν την Ινδία, αυτή την φορά την πολιτεία Αντα Πραντές, στο νότιο τμήμα της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ελικόπτερα του ινδικού ναυτικού χρησιμοποιούνται για την ρίψη ειδών πρώτης ανάγκης και για την διάσωση όσων έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν συνέχιση των βροχοπτώσεων στην περιοχή.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.