Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Διαδηλωτές κατέστρεψαν λεωφορείο στην διάρκεια οδομαχιών με την αστυνομία στο Μεντεγίν
Διαδηλωτές κατέστρεψαν λεωφορείο στην διάρκεια οδομαχιών με την αστυνομία στο Μεντεγίν

(30/08/2000, 12:30 GMT)

Πολιτικές ταραχές στην Κολομβία ενόψει της επίσκεψης Κλίντον
Βίαια επεισόδια έχουν ξεσπάσει στην Κολομβία ενόψει της επίσκεψης στη χώρα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον. Αριστερές ομάδες ανταρτών τοποθέτησαν βόμβες σε 3 τράπεζες, προκαλώντας τεράστιες ζημίες. Στο Μεντέγιν, φοιτητές που αντιτίθενται στην επίσκεψη Κλίντον συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αντάρτες και ορισμένες αριστερές οργανώσεις θεωρούν ότι η επίσκεψη Κλίντον σηματοδοτεί μία προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η Ουάσινγκτον πρόκειται να προσφέρει στην Κολομβία περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια, κυρίως σε στρατιωτικό εξοπλισμό, για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί τον πλανήτη 
Σοβαρή προειδοποίηση για το μέλλον του πλανήτη μας απευθύνει το Παγκόσμιο Ίδρυμα για τη Φύση. Στην τελευταία έκθεσή του για το περιβάλλον, το Ίδρυμα υπογραμμίζει ότι το ένα τρίτο των βιότοπων της γης κινδυνεύουν να καταστραφούν μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια λόγω της ανησυχητικής αύξησης της θερμοκρασίας. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Ιδρύματος για τη Φύση, θα προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στο περιβάλλον με αποτέλεσμα την εν δυνάμει εξαφάνιση  αρκετών αγρίων ζώων και φυτών.

Εμβόλιο για όλες τις μορφές καρκίνου στην Αμερική
Εμβόλιο κατά του καρκίνου υποστηρίζουν ότι έχουν παρασκευάσει επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμβόλιο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και εξουδετερώνει τα καρκινογόνα κύτταρα, σύμφωνα τουλάχιστον με άρθρο της ιατρικής επιθεώρησης Nature Medicine. Η ανακάλυψη των Αμερικανών επιστημόνων αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από ορισμένες αντικαρκινές εταιρείες, δεν παύει όμως να θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Nέοι φόβοι για τη νόσο των "τρελλών αγελάδων"
Επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να εξετάσουν τα πορίσματα μιας νέας έρευνας σύμφωνα με τα οποία η νόσος των "τρελλών αγελάδων" μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα ζώα, χωρίς όμως να παρουσιάζονται σε αυτά τα σχετικά συμπτώματα. Αλλά στην Βρετανία οι ειδικοί στον τομέα της διατροφής προέβησαν σε καθησυχαστικές δηλώσεις, σημειώνοντας ότι η έρευνα δεν διαπίστωσε αυξημένους κινδύνους για τον άνθρωπο και ότι διεξήχθη μόνο σε δύο είδη τρωκτικών, υπό εργαστηριακές συνθήκες.

Ντενκτάς: Απειλή για διακοπή του διακοινοτικού διαλόγου
Με άμεση διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό απειλεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε περίπτωση που η Κύπρος συμμετάσχει στον υπό δημιουργία στρατό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκοκυπριακού Τύπου, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι για την θέση του αυτή έχει ήδη ενημερώσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τις ξένες κυβερνήσεις που συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Επέτειος ενός χρόνου από την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ
Ο επικεφαλής της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ Σέρτζιο Βιέϊρα Ντεμέλλο κάλεσε τις παραστρατιωτικές ομάδες που πρόσκεινται στην Ινδονησία να σταματήσουν την βία, καθώς σήμερα συμπηρώνεται ένας χρόνος από την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ. Μιλώντας κατά την διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα Ντίλι ενώπιον χιλιάδων συγκεντρωμένων, ο κ. Ντεμέλο ζήτησε από τους παραστρατιωτικούς να παραδώσουν τα όπλα τους και να παραδωθούν.
 
Αρχισε αντιρατσιστικό συνέδριο στην Νότια Αφρική
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι κήρυξε την έναρξη συνεδρίου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού επισημαίνοντας ότι στην χώρα έχουν επιβιώσει βαθιά ριζωμένες ρατσιστικές νοοτροπίες από την εποχή του απαρτχάϊντ. Ο κ. Μπέκι κάλεσε τους λευκούς νοτιοαφρικανούς να αναγνωρίσουν το γεγονός αυτό και να συμπράξουν μαζί με τους μαύρους συμπατριώτες τους στην δημιουργία μιας μή ρατσιστικής κοινωνίας. Τα σχόλια του νοτιοαφρικανού προέδρου συμβαδίζουν με τα πορίσματα της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων  της χώρας, που διαπίστωσε ότι οι μαύροι πολίτες πέφτουν ακόμα και σήμερα θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς εκ μέρους των λευκών γειτόνων και εργοδοτών τους.

Σιέρα Λεόνε: Διαφορετικές ερμηνείες για την απαγωγή 11 Βρετανών στρατιωτών
Στην Σιέρα Λεόνε προέκυψαν διαφορετικές ερμηνείες μεταξύ των Βρετανικών και των κυανοκράνων του ΟΗΕ, για τις περιστάσεις που οδήγησαν στην απαγωγή και ομηρεία 11 Βρετανών στρατιωτών από παραστρατιωτικούς. Οι Βρετανοί λένε ότι οι 11 στρατιώτες είχαν ειδοποιήσει την διεθνή ειρηνευτική δύναμη ότι επρόκειτο να μεταβούν στην περιοχή απ' όπου απήχθησαν, αλλά ο διοικητής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στρατηγός Μοχάμεντ Γκάρμπα διεύψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε συννενόηση μεταξύ των Βρετανών και των κυανοκράνων.

Διαμαρτυρίες για παρουσία προέδρου της Κινεζικής βουλής σε διεθνή σύνοδο
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Κινέζοι πολιτικοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην παρουσία του προέδρου της Κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Λή Πένγκ σε διεθνές συνέδριο που αρχίζει σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Λή θεωρείται υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των δημοκρατικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου πριν από 11 χρόνια, αφού -ώς πρωθυπουργός την εποχή εκείνη- έδωσε την διαταγή για επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων με σκοπό την διάλυση των διαδηλωτών.

Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών Βόρειας και Νότιας Κορέας
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν κατ' αρχήν να επιτρέψουν να συνεχιστούν οι επανενώσεις οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Κορέας εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια νέου γύρου συνομιλιών, στην Βορειοκορεατική πρωτεύουσα Πιονγιάγκ, που αποσκοπούν στην εξάλειψη του μακροχρόνιου εχθρικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης νοτιοκορεατική πρόταση για την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών και προσωπικού και για την συνεργασία με στόχο την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Νότια και Βόρεια Κορέα.

Απέρριψε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου την Σουηδική πρόταση για εξαγορά
Στη Βρετανία το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου απέρριψε την πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου από τη Σουηδική τεχνολογική εταιρεία που είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του χρηματιστηρίου της Στοκχόλμης. Εξάλλου το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αποφάσισε να αναβάλλει την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον επόμενο μήνα και στην οποία οι μέτοχοι θα αποφάσιζαν αν αποδέχονται την πρόταση, που έχει την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου, για την συγχώνευση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου με το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Επεισόδια στη Νιγηρία
Βίαια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Νιγηρίας Αμπούτζα. Τουλάχιστον 3 άνθρωποι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκοτώθηκαν από τα επεισόδια. Όμως, η αστυνομία είπε ότι κανείς δεν σκοτώθηκε από τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά από το ατύχημα που σημειώθηκε όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε κόσμο που περίμενε στη στάση του λεωφορείου με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά και να βρουν τον θάνατο 18 άνθρωποι, κατά την αστυνομία, ή τουλάχιστον 40 σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής.

Φόβοι για έκρηξη ηφαιστείου στη Ιαπωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Ιαπωνία, οι αρχές διέταξαν όλους τους κατοίκους ενός νησιού, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας Τόκιο, να εκκενώσουν την περιοχή. Η περιοχή έχει πληγεί τον τελευταίο καιρό από εκρήξεις ηφαιστείου.

Εβαλαν χειροπέδες σε έφηβο με διανοητικά προβλήματα στο Χονγκ Κονγκ
Ερευνα ξεκίνησε στο Χονγκ Κονγκ για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης έβαλαν χειροπέδες σε έναν έφηβο με διανοητικά προβλήματα και, στη συνέχεια, τον έστειλαν στην Κίνα επειδή δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν πού ζούσε. Ο ανταποκριτής του BBC στο Χονγκ Κονγκ λέει ότι το περιστατικό αυτό επαναφέρει την κριτική κατά των αρχών για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν σε όσους θεωρούν ότι είναι υπόπτοι για παράνομη μετανάστευση.

Δίκη για το βιβλίο που γράφει για το ζεύγος Μπέκαμ
Στην Βρετανία επαναλαμβάνεται στο δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ντέηβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτώρια. H προσφυγή του διάσημου ζεύγους αφορά ένα νέο βιβλίο του Αντριου Μόρτον - γνωστού από την βιογραφία της εκλιπούσης πριγκίπισσας Νταϊάνας - που, όπως λέγεται, ρίχνει φως στο παρασκήνιο αυτής της τόσο προβεβλημένης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συζυγικής σχέσης.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.