Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Η σύζυγος του κ. Αντριάνο αποθέτει άνθη στο σημείο της δολοφονίας του
Η σύζυγος του κ. Αντριάνο αποθέτει άνθη στο σημείο της δολοφονίας του

(30/08/2000, 17:30 GMT)

Βαρύτατες ποινές σε 3 γερμανούς νεοναζιστές για δολοφονία μετανάστη
Γερμανικό δικαστήριο επέβαλλε βαριές ποινές κάθειρξης σε 3 νεοναζιστές, για την δολοφονία του Μοζαμβικανού μετανάστη και πατέρα 3 παιδιών Αλμπέρτο Αντριάνο στην πόλη Ντεσάου της Ανατολικής Γερμανίας. Στους δύο 16χρονους κατηγορούμενους επεβλήθη κάθειρξη 9 ετών ενώ στον 24χρονο συνεργό τους η ποινή των ισοβίων δεσμών. Οι τρείς καταδικασθέντες παραδέχθηκαν ότι επιτέθηκαν εναντίον του κ. Αντριάνο αλλά λένε ότι δεν είχαν πρόθεση να τον δολοφονήσουν. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου χαρακτήρισε την δολοφονία ως το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά επιθέσεων, που πρέπει -όπως είπε- να σταματήσουν.

Επίσκεψη Κλίντον στην Κολομβία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον έφτασε στην Κολομβία στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψης αμερικανού προέδρου στην χώρα για μια δεκαετία. Ο κ. Κλίντον άρχισε την επίσκεψή του σταματώντας για λίγες ώρες στο λιμάνι της Καρταχένα, όπου θα εγκαινιάσει συμβολικά το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κολομβία, ύψους περίπου ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών. Σε μήνυμά του προς τον λαό της Κολομβίας, ο Μπιλ Κλίντον προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην επίσκεψή του, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να ενισχύσουν τις κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, αριστερές οργανώσεις και αντάρτες υποστηρίζουν ότι το πακέτο βοηθείας των Ηνωμένων Πολιτειών θα κλιμακώσει την εμφύλια διένεξη και θα ωθήσει χιλιάδες πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Τουρκικές ανησυχίες για ενδεχόμενη αγορά πυραύλων Κρούζ από την Ελλάδα
Στην Τουρκία ανησυχία έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού αμυντικών θεμάτων Defence News, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά πυραύλων Κρουζ από τη Γαλλία. Σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ενδεχόμενη ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδος.

Κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης ανάμεσα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταργεί το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης ανάμεσα στην Ρωσία και της πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που επέτρεπε να ταξιδεύουν άτομα χωρίς προηγούμενη ταξιδιωτική θεώρηση. Η κίνηση αυτή θεωρείται από αναλυτές ως προσπάθεια της Μόσχας να αντιμετωπίσει τους ολοένα αυξανόμενους κίνδυνους της διεθνούς τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.  Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι η επαναφορά της βίζας θα βοηθήσει και στην μείωση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί τον πλανήτη
Σοβαρή προειδοποίηση για το μέλλον του πλανήτη μας απευθύνει το Παγκόσμιο Ίδρυμα για τη Φύση. Στην τελευταία έκθεσή του για το περιβάλλον, το Ίδρυμα υπογραμμίζει ότι το ένα τρίτο των βιότοπων της γης κινδυνεύουν να καταστραφούν μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια λόγω της ανησυχητικής αύξησης της θερμοκρασίας. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναφέρεται στην έκθεση του Ιδρύματος, θα προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στο περιβάλλον με αποτέλεσμα την εν δυνάμει εξαφάνιση αρκετών ειδών αγρίων ζώων και φυτών.

Αντικαρκινικό εμβόλιο παρασκευάστηκε στην Αμερική
Εμβόλιο κατά του καρκίνου υποστηρίζουν ότι έχουν παρασκευάσει επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Το εμβόλιο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και εξουδετερώνει τα καρκινογόνα κύτταρα, σύμφωνα τουλάχιστον με άρθρο της ιατρικής επιθεώρησης Nature Medicine. Η ανακάλυψη των αμερικανών επιστημόνων αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από ορισμένες αντικαρκινικές εταιρείες, δεν παύει όμως να θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των γαλλικών λιμανιών από αλιείς
Στην Γαλλία οι ψαράδες συνέχισαν σήμερα τον αποκλεισμό του συνόλου σχεδόν των λιμανιών της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Η λειτουργία των εμπορικών και οχηματαγωγών πλοίων μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας έχει διακοπεί και οι εκατέρωθεν ταξιδιώτες χρησιμοποίησαν σήμερα την υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης και λιμάνια του Βελγίου για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Σομαλία: ο νέος πρόεδρος επιστρέφει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου
Ο Αμπντουλκασίμ Σαλάτ Χασάν, ο οποίος εξελέγη νέος πρόεδρος της Σομαλίας στην ειρηνευτική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Τζιμπουτί, επέστρεψε στην Σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Ο κ. Χασάν αφίχθη σε αεροδρόμιο δυτικά της πρωτεύουσας και κατόπιν μετέβη στο Μογκαντίσου με φάλαγγα οχημάτων και τεθωρακισμένων αρμάτων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC ο νέος σομαλός ηγέτης έγινε δεκτός από πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του, που συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο του Μογκαντίσου.

Ανησυχίες εξάπλωσης της νόσου των "τρελλών αγελάδων" σε άλλα ζώα
Επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να εξετάσουν τα πορίσματα μιας νέας έρευνας σύμφωνα με τα οποία η νόσος των "τρελλών αγελάδων" μπορεί να προσβάλλει και άλλα ζώα, χωρίς όμως να παρουσιάζονται σε αυτά τα σχετικά συμπτώματα. Αλλά στην Βρετανία οι ειδικοί στον τομέα της διατροφής προέβησαν σε καθησυχαστικές δηλώσεις, σημειώνοντας ότι η έρευνα δεν διαπίστωσε αυξημένους κινδύνους για τον άνθρωπο και ότι διεξήχθη μόνο σε δύο είδη τρωκτικών, υπό εργαστηριακές συνθήκες.

Ντενκτάς: Απειλή για διακοπή του διακοινοτικού διαλόγου
Με άμεση διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό απειλεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε περίπτωση που η Κύπρος συμμετάσχει στον υπό δημιουργία στρατό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι για την θέση του αυτή έχει ήδη ενημερώσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τις ξένες κυβερνήσεις που συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Επέτειος ενός χρόνου από την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ
Ο επικεφαλής της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ Σέρτζιο Βιέϊρα Ντεμέλο κάλεσε τις παραστρατιωτικές ομάδες που πρόσκεινται στην Ινδονησία να σταματήσουν την βία, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ. Μιλώντας κατά την διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα Ντίλι ενώπιον χιλιάδων συγκεντρωμένων, ο κ. Ντεμέλο ζήτησε από τους παραστρατιωτικούς να παραδώσουν τα όπλα τους.

Αρχισε αντιρατσιστικό συνέδριο στην Νότια Αφρική
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι κήρυξε την έναρξη συνεδρίου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού επισημαίνοντας ότι στην χώρα έχουν επιβιώσει βαθιά ριζωμένες ρατσιστικές νοοτροπίες από την εποχή του απαρτχάϊντ. Ο κ. Μπέκι κάλεσε τους λευκούς Νοτιοαφρικανούς να αναγνωρίσουν το γεγονός αυτό και να συμπράξουν μαζί με τους μαύρους συμπατριώτες τους στην δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από τον ρατσισμό.

Διαμαρτυρίες για παρουσία προέδρου της Κινεζικής βουλής σε διεθνή σύνοδο
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Κινέζοι πολιτικοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην παρουσία του προέδρου της Κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Λή Πένγκ σε διεθνές συνέδριο που αρχίζει σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Λή θεωρείται υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των δημοκρατικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου πριν από 11 χρόνια, αφού -ώς πρωθυπουργός την εποχή εκείνη- έδωσε την διαταγή για επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων.

Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών Βόρειας και Νότιας Κορέας
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν κατ' αρχήν να επιτρέψουν να συνεχιστούν οι επανενώσεις οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Κορέας εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια νέου γύρου συνομιλιών, στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα Πιονγιάγκ, που αποσκοπούν στην εξάλειψη του εχθρικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Εβαλαν χειροπέδες σε έφηβο με διανοητικά προβλήματα στο Χονγκ Κονγκ
Ερευνα ξεκίνησε στο Χονγκ Κονγκ για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης έβαλαν χειροπέδες σε έναν έφηβο με διανοητικά προβλήματα και, στη συνέχεια, τον έστειλαν στην Κίνα επειδή δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν πού ζούσε. Ο ανταποκριτής του BBC στο Χονγκ Κονγκ λέει ότι το περιστατικό αυτό επαναφέρει την κριτική κατά των αρχών για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν σε όσους θεωρούν ότι είναι υπόπτοι για παράνομη μετανάστευση.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.