Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο Μπιλ Κλίντον με τον κολομβιανό ομολογό του Αντρές Παστράνα
Ο Μπιλ Κλίντον με τον κολομβιανό ομολογό του Αντρές Παστράνα

(31/08/2000, 0600 GMT)

Αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Κολομβίας, υπόσχεται ο Μπιλ Κλίντον
Ολοκληρώθηκε η σύντομη αλλά επεισοδιακή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην Κολομβία. Παρά τα βίαια επεισόδια που προηγήθηκαν της επίσκεψης του, ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την υποστήριξή του στην "μάχη", όπως την χαρακτήρισε, που δίνει η κυβέρνηση της Κολομβίας κατά των εμπόρων ναρκωτικών που διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες κοκαϊνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, οι αντάρτες της Κολομβίας, που - όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές από την περιοχή - κερδίζουν τεράστια ποσά από το εμπόριο κοκαίνης, θεωρούν το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την χώρα τους ως μια ακόμα προσπάθεια των αμερικανών να επέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κολομβίας.

Για την συνταγματική αναθεώρηση και το Κυπριακό μιλά ο Απόστολος Κακλαμάνης στο ΒΒC
Απορρίπτει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, την πρόταση για άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό στα πλαίσια της αναθεώρησης του συντάγματος. Σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη Προέδρων Εθνικών Κοινοβουλίων, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι μια αλλαγή στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα σήμαινε την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδος. Προτεραιότητα των επαφών του Απόστολου Κακλαμάνη στην Νέα Υόρκη είναι η ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό. Στην συνέντευξη του στο BBC ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί η ελληνική πλευρά λύση του προβλήματος με βάση το μοντέλο της συνομοσπονδίας, που είναι εδω και καιρό το ζητούμενο για την Τουρκία.

Ξαναρχίζουν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ
Η νέα ομάδα επιθεωρητων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκανε γνωστό ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει το έργο της επιθεώρησης και καταγραφής του οπλοστασίου του Ιρακ. Αλλά, ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει αμφιβάλλει αν η ιρακινή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους επιθεωρητες των Η.Ε  έργο των οποίων είναι να εξακριβώσουν κατα πόσο η Βαγδάτη  διαθέτει  ακόμα χημικά και βιολογικά όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι επιθεωρήσεις όπλων σταμάτησαν τον Δεκέμβριο του 1998,  την παραμονή  της μεγάλης αεροπορικής επίθεσης ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον του Ιράκ. Τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. προειδοποιεί την Βαγδάτη ότι πρέπει να συνεργαστεί αν επιθυμεί να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της.

Αύξηση των επιτοκίων αποφασίζει, πιθανώτατα,  σημερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Σε συνεδρίαση της σήμερα στην Φρανκφούρτη, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει αν θά προχωρήσει τελικά σε αύξηση των επιτοκίων στις 11 χώρες της Ο.Ν.Ε. Η άνοδος των επιτοκίων, κρίνεται απο τους οικονομολόγους της Τράπεζας ως προυπόθεση για την ενίσχυση του Ευρώ, η τιμή του οποίου, έναντι του δολαρίου, βρίσκεται την στιγμή αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το ασθενές Ευρώ κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες που ανήκουν στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Ικανοποίηση  για τις ποινές των νεο-ναζιστών δολοφόνων, εκφράζει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
Στην Γερμανία, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ποινές φυλάκισης που επέβαλε το δικαστήριο στους τρείς νεοναζιστές δολοφόνους, υπογραμμιζοντας ότι η υπόθεση αυτή έχει θέσει όρια που κανείς πλέον δεν θα μπορεί να υπερβεί. Ο κ. Σρέντερ προέβει στην δηλωση αυτή μετά την ολοκλήρωση της δίκης των ακροδεξιών δολοφόνων ενός γερμανού αφρικανικής καταγωγής στην πόλη Ντεσσάου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Στον έναν από τους δράστες επεβλήθει ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ οι άλλοι δύο τιμωρήθηκαν με εννεαετή φυλάκιση.

Τρία χρόνια από τον θάνατο της πριγκήπισσας Νταϊάνα
Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από το μοιραίο δυστύχημα στο Παρίσι στο οποίο βρήκε τον θάνατο η πριγκίπισα Ναϊάνα και ο συνοδός της Ντόντι Aλ Φαγιέντ . Χθες ο πατέρας του Ντόντι , Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ , έκανε γνωστό ότι προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να υποχρεώσει την αμερικανική κυβέρνηση  να "αποδεσμεύσει"  μυστικά έγγραφα που αφορούν τον τραγικό  θάνατο της Νταϊάνα και του γυιού του . Ο ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Χάροντς υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ουσιαστικές λεπτομέρειες γιά τα αίτια του θανάτου της Νταϊάνα και του Ντόντι.

Πέντε βρετανούς ομήρους απελευθερώνουν οι παραστρατιωτικοί στην Σιέρα Λεόνε
Πέντε από τους ένδεκα βρετανούς στρατιώτες που κρατούνταν όμηροι από παραστρατιωτικους στη Σιέρα Λεόνε αφέθηκαν ελεύθεροι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος της Βρετανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι έξη βρετανοί στρατιώτες καθώς και ο στρατιωτικός αξιωματούχος της Σιέρα Λεόνε που είχε επίσης απαχθεί. Στο μεταξύ, οι αντάρτες  επέστρεψαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τα στρατιωτικά οχήματα που είχαν αποσπάσει  τον  Μάιο μετά από επίθεση εναντίον κυανοκράνων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που ελπίζεται να οδηγήσει στην επάνοδο των ανταρτών στην ειρηνευτική διαδικασία, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Freetown.

Πειραματική εφαρμογή εμβολίου για το AIDS στην Μ.Βρετανία
Βρετανός βουλευτής είναι ένας από τους εθελοντές που θα εμβολιασθούν σήμερα με το νέο εμβόλιο κατά του AIDS. Ο Εβαν Χάρρις συμμετέχει στην πειραματική χρήση του νέου εμβολίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και άλλοι θα μιμηθούν το παράδειγμα του και θα λάβουν μέρος στην έρευνα. Αφορμή για την παρασκευή του νέου εμβολίου για το AIDS ήταν η παρατήρηση βρετανών επιστημόνων ότι ωρισμένες ιερόδουλες στην Κένυα δεν μολύνονται με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, επειδή ο οργανισμός τους παράγει ένα τύπο κυτάρων, τον τύπο Τ, τα οποία εξουδετερώνουν τον ιο.

Κλείνουν τα λιμάνια οι γάλλοι αλιείς
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα συνδικάτα στην Γαλλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων. Στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οι  γάλλοι αλιείς, πουι εχουν  αποκλέισει πολλά βασικά λιμάνια της χώρας. Ως αποτέλεσμα έχουν ανασταλλεί τα δρομολόγια των μεταγωγικών πλοίων προς την Βρετανία και την Κορσική. Το λιμάνι του Καλαί έχει κλείσει και οι  ταξιδιώτες προωθούνται πρός το Βελγίο ή στο τούνελ της Μάγχης, όπου παρατηρούνται ουρές αυτοκινήτων μήκους δεκάδων χιλιομέτρων.

Τιμητής των δημοκρατικών θεσμών ο Κόφι Ανάν
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου να υιοθετήσουν ουσιαστικούς δημοκρατικούς θεσμούς και να μη καλύπτονται πίσω από δημοκρατικές επιφάσεις. Στην ομιλία του ενώπιον εκατό και πλέον προέδρων κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο, ο κ. Ανάν τόνισε ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν κατοχυρώνονται μόνο με την διεξαγωγή εκλογών άλλα ότι η πραγματική δημοκρατία συνίσταται σε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, σε πολιτική πολυφωνία, σε σταθερά κοινοβουλευτικά κόμματα, στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών.

Αποφασίζεται σήμερα αν θα δικαστεί η όχι ο Σουχάρτο
Ο λαός της Ινδονησίας θα γνωρίζει σήμερα αν θα παραπεμφθει τελικά σε δίκη ο επί τριακονταετίας και πλέον πρώην πρόεδρος της χώρας Σουχάρτο. Ο Σουχάρτο κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια από τον κρατικό προυπολογισμό στην διάρκεια της μακρόχρονης διακυβέρνησης του. Οι συνήγοροι του εβδομηνταενιάχρονου δικτάτορα λένε πως είναι πολύ γέρος και άρρωστος για να προσαχθεί στο δικαστήριο. Ο πρώην ινδονήσιος ηγέτης υποβάλλεται σήμερα σε ιατρικές εξετάσεις, από τους προσωπικούς του γιατρούς, πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας που ας σημειωθεί γίνεται κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας.

Αποσύρουν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι Ντέιβιντ και Βικτώρια Μπέκαμ
Αίσιο, όπως φαίνεται, ήταν το τέλος της δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στο πιο προβεβλημένο ζευγάρι της Βρετανίας, τον ποδοσφαιριστή Ντειβιντ Μπέκαμ και την συζύγο του Βικτώρια, μέλους των πάλαι ποτέ The Spice Girls με τον συγγραφέα Εντριου Μόρτον που γράφει την βιογραφία του ζεύγους. Ο κύριος και η κυρία Μπέκαμ πειστικάν τελικά να αποσύρουν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει σε βρετανικό δικαστήριο ανακοινώνοντας, δια του δικηγόρου τους, ότι "σέβονται το δικαίωμα της ελευθερίας της εκφρασης".
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.