Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε προεκλογική του εμφάνιση
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε προεκλογική του εμφάνιση

(1/09/2000, 07.00 GMT)

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε το πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς ότι θα συλληφθεί αν υλοποιήσει τα σχέδια του να μεταφέρει την προεκλογική εκστρατεία  στο Κοσυφοπέδιο. Στο μεταξύ, οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ στο Βελιγράδι, ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανακοινωσε ότι στο σχεδιο επιστροφής του στο Κοσυφοπέδιο εντάσσεται η ασκηση που πραγματοποιεί  σημερα στην Νότιο Σερβία. Ανώτατος στρατιωτικός διοικητής είπε πως ο στρατός της γιουγκοσλαβίας θα επιστρέψει στο Κοσυφοπέδιο αφού αυτό προβλέπεται και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι γιουγκοσλαβικές αρχές έχουν καλέσει τους ξένους ανταποκριτές στο Βελιγράδι να παρακολουθήσουν την άσκηση που πραγματοποιείται σε πεδίο βολής κοντά στην πόλη Ριπότ που ελέγχεται από την σερβική αντιπολίτευση. Οπως γράφει, τέλος, στο σημερινό της φύλο η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, η Γαλλία προτίθεται να εκμεταλλευθεί την θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης αυτό το εξάμηνο για να πιέσει τους εταίρους της να προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων εναντίον της Σερβίας. Σύμφωνα με την Γκάρντιαν, οι προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας θα ξεκινήσουν αυτό το σαββατοκύριακο, στην συνάντηση υπουργών εξωτερικών στο Εβιάν.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 6% των θανάτων στην Ευρώπη
Νέα έρευνα που ήρθε στην δημοσιότητα, σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναφέρει ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, κάθε χρόνο, εξ αιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, στην Γαλλία, στην Αυστρία και στην Ελβετία. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμιο της Ελβετίας και δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", έδειξε ότι αιτία για το 6% των θανάτων είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Στην δημοσιότητα το πόρισμα για το Concorde
Οι γάλλοι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια του πρόσφατου δυστυχήματος του Concorde κοντά στο Παρίσι, έδωσαν στην δημοσιότητα μια πρώτη έκθεση για τη μοιραία πτήση. Η έκθεση περιλαμβάνει και την τελευταία συνομιλία ανάμεσα στον κυβερνήτη του Concorde και στον πύργο ελέγχου - συνομιλία που δείχνει ότι το πλήρωμα του αεροσκάφος δεν γνώριζε τί συνέβαινε μέχρι να ειδοποιηθεί από τον πύργο ελέγχου. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι το σκασμένο λάστιχο σε ρόδα του αεροσκάφους έπαιξε σημαντικό ρόλο στο δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 113 ανθρώπων.

Αρχείο DNA των εγκληματιών θα διαθέτει η αστυνομία της Βρετανίας
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τονυ Μπλέρ ανακοίνωσε των διάθεση κονδυλίων για την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου που θα περιέχει τον γενετικό κώδικα όλων των εγκληματιών της χώρας. Ο κ. Μπλερ διευκρίνισε ότι 150 εκατομμύρια δολάρια εχουν διατεθεί στην αστυνομία για να ξεκινήσει την λήψη δειγμάτων DNA από 3 εκατομμυρια άτομα που βαρύνονται με αδικήματα στα οποία περιλαμβάνονται από δολοφονίες έως  κλοπές αυτοκινήτων.

Υπερεκτιμούν τον ρόλο τους οι ΗΠΑ, λέει ο πρόεδρος της Κίνας
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν είπε ότι οι ΗΠΑ, τείνουν, λόγω της οικονομικής τους δυναμης, να υπερ-εκτιμούν τον ρόλο και την θέση τους στην παγκόσια πολιτική σκακιέρα. Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο κινέζος ηγέτης τόνισε ότι το Πεκίνο επιθυμεί την βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσινγκτων, παρόλο που οι δύο χώρες διέπονται από εκ διαμέστρου αντίθετες αρχές και αξίες. Ο πρόεδρος Ζιάνγκ είπε ότι τον βρίσκει αντίθετο ο χαρακτηρισμός "Η τελευταία κομμουνιστική δικτατορία" που χρησιμοποιείται στην Δύση και απέρριψε ως ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της Ουάσινκτων ότι ο βομβαρδισμός της πρεσβείας της χώρας του στο Βελιγράδι ήταν ατύχημα.

Σύνοδος των χωρών της Λατινικής Αμερικής
Στην Βραζιλία, ξεκίνησε η συνοδος κορυφής των ηγετών απο 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής με την έκκληση του βραζιλιανού προέδρου Φερνάντο Καρντόσο για πολιτική και οικονομική σύγκλιση των χωρών της περιοχής. Η διήμερη σύνοδος στοχεύει στην προώθηση του ελευθερου εμπορίου και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών στις χώρες της Ισπανοαμερικής. Οπως μεταδίδει, όμως, ο ανταποκριτής του BBC στην Βραζιλία το θέμα που θα επικρατήσει στην συνοδο αυτή, είναι η στρατηγική που υιοθετεί η κυβέρνηση της Κολομβίας για την πάταξη του εμπορίου  ναρκωτικών, που πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.

Λειτουργούν κανονικά τα γαλλικά λιμάνια
Στην Γαλλία, τα εργατικά συνδικάτα τερμάτισαν χθες βράδυ τον αποκλεισμό τών λιμανιών της χώρας μετά την συμφωνία τους με την κυβέρνηση. Στη Μάγχη εχει αποκατασταθεί η θαλάσσια συγκοινωνία και τα μεταγωγικά πλοία μεταφέρουν τα χιλιάδες ιδιωτικά αυτοκίνητα και φορτηγά που σχημάτιζαν  μακρυές ουρές στα βρετανικά και τα γαλλικά λιμάνια. Εχει επίσης αποκατασταθεί η λειτουργία και των γαλλικών λιμανιών στην Μεσόγειο. Την ίδια ώρα στο Παρίσι, ο Υπουργός Γεωργίας, Ζαν Γκλαβανύ, ανακοίνωνε μέτρα για την αποζημίωση των αλιέων που επλήγησαν από την άνοδο της τιμής των καυσίμων.

Επαίνους του Κοφι Αννάν προς την Ελλάδα
Tα Ηνωμένα Έθνη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τα ίδια ιδεώδη, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κοφι Αννάν, επαινώντας την δημιουργία Διεθνούς Κέντρου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στο μήνυμά του, δύο μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ, ο κ. Αννάν, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press,  επαίνεσε ακόμα την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την αναβίωση του αρχαιοελληνικού θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, σύμφωνα με τον οποίο όλες οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματούν στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αλλάζει το σύστημα μεταγραφής των ποδοσφαιριστών
Αλλαγές ετοιμάζει η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου - η FIFA - στο σύστημα των μεταγραφών των ποδοσφαιριστών. Αξιωματούχοι της FIFA συναντήθηκαν στην Ζυρίχη για να καταλήξουν σε μια εναλλακτική λύση στο υπάρχον καθεστώς των μεταγραφών,  με το οποίο διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Ένωση που υποστηρίζει ότι αντιβαίνει στη συνθήκη της Ρώμης η οποία εγγυάται το δικαίωμα αλλαγής εργασίας. Ανάμεσα στις προτάσεις που οι αρμόδιοι φαίνεται να σκέφτονται σοβαρά να υιοθετήσουν είναι να απαγορευθεί το χρηματικό αντάλλαγμα για τη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή άνω των 24 ετών, να προβλέπεται στις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών από 18 έως 24 ετών αποζημίωση όταν αλλάζουν ομάδα, να μην επιτρέπονται καθόλου οι μεταγραφές των ποδοσφαιριστών που είναι μικρότεροι των 18 ετών και να επιτρέπεται σε έναν ποδοσφαιριστή να παίρνει μεταγραφή από μία ομάδα σε μια άλλη μόνο μία φορά τον χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει προθεσμία στη FIFA να προβεί σε αλλαγές στο σύστημα μεταγραφών μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει διάλογος για το θέμα.

Μεξικανοί στρατηγοί αναμεμιγμένοι σε εμπορία ναρκωτικών
Οι αρχές του Μεξικού συνέλαβαν δύο απόστρατους στρατηγούς που πιστεύεται ότι είναι αναμεμιγμένοι στο εμπόριο ναρκωτικών. Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι οι δυο στρατηγοί κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το καρτέλ Χουάρες, την μεγαλύτερη οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στο Μεξικό.

Απορρίπτονται τα αιτήματα των ανταρτών στην Σιέρα Λεόνε
Στην Σιέρα Λεόνε, οι παραστρατιωτικοί που κρατούν έξη βρετανους στρατιώτες ομήρους, έχουν διατυπώσει σειρά πολιτικών αιτημάτων. Ζητούν μεταξύ άλλων την επανένταξη τους στον κυβερνητικό στρατό, την αποφυλάκιση όλων των υποστηρικτών τους καθώς και την αναθεώρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι πολιτοφύλακες που αποκαλούνται West Side Boys διεμήνυσαν τα αιτηματα τους κατευθείαν στο ΒΒΣ μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Freetown απέρριψε τα αίτηματα.

Μια περιουσία έχασε στα χαρτιά αυστραλός εκατομμυριούχος
Είκοσι εκατομμύρια δολάρια έχασε στα χαρτιά σε ένα σαββατοκύριακο ο Κέρρυ Πάκερ, ο πιο πλούσιος 'ανθρωπος της Αυστραλίας. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης που είναι παράλληλα γνωστός για το πάθος του για τον μπακαρά.  Ο κ. Πάκερ είναι επικεφαλής μιας λίστας με τους 150 μεγαλύτερους παίκτες, τις "φαλαινες" όπως τους αποκαλούν οι χαρτοπαικτικοί κύκλοι του Λας Βέγκας. Οι 150 αυτοί παίκτες έχουν πάντα προτεραιότητα στα ξενοδοχεία του Λας Βέγκας που όχι λίγες φορές τους φιλοξενούν δωρεάν αφού οι άνθρωποι αυτοί με τα εκατομμύρια που παίζουν, συντηρούν ενα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας της αμερικανικής Μέκκας του τζόγου. Ο Κέρρυ Πάκερ είναι γνωστός για τα ασύλληπτα ποσά που καταθέτει στην πράσινη τσόχα... τον Σεπτέμβριο του 1999 έχασει σε καζινο του Λονδίνου 16.5 εκατ. δολαρια.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.