Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Καθοριστική η στάση Ντενκτάς λέει ο πρόεδρος Κληρίδης
Καθοριστική η στάση Ντενκτάς λέει ο πρόεδρος Κληρίδης

(01/09/2000, 1800 GMT)

Προειδοποιήσεις Κληρίδη εν όψει νέου γύρου συνομιλιών για το κυπριακό
Αν ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνεχίσει την ίδια τακτική τότε ουδέν αποτέλεσμα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στον επόμενο γύρο συνομιλιών, ούτε μπορεί κάποιος να μιλάει για προοπτικές, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την αναχώρησή τουγια τη Νέα Υόρκη όπου θα μεταβεί μέσω Λονδίνου.

Ασκήσεις του γιουγκοσλαβικού στρατού κοντά στο Κοσσυφοπέδιο
Οι γιουγκοσλαβικές ΄Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότιο Σερβία, ασκήσεις που σύμφωνα με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, αποτελούν μέρος της προετοιμασία για την μελλοντική επιστροφή τους στο Κοσσυφοπέδιο. Εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού στρατού δήλωσε ότι η διεθνής δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στις υποχρεώσεις της και γι'αυτό η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτρέψει στον γιουγκοσλαβικό στρατό και τη σερβική αστυνομία να επιστρέψουν και να επιβάλλουν την τάξη στην επαρχία.

Επιφυλάξεις ΟΑΣΕ ενόψει εκλογών στην Γιουγκοσλαβία
Επιφυλάξεις για τον εκλογικο νόμο στην Γιουγκοσλαβία εκφραζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τρείς εβδομάδες πριν την διενέργεια των εκλογών στην χώρα. Ο ΟΑΣΕ θεωρεί ότι ο νόμος έχει κενά που μπορει να οδηγήσουν σε νοθεία. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επηρρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αφού, στην ουσία ο μηχανισμός του θα αναλάβει την καταμέτρηση των ψήφων αλλά και τις όποιες μετεκλογικές ενστάσεις.

Οι ΗΠΑ αναβάλουν την απόφαση για το αμφιλεγόμενο αντιπυραυλικό σύστημα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είπε θα αναβάλει την απόφαση για την προώθηση του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύριος Κλίντον είπε ότι το εν λόγω σύστημα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αξιόπιστο και την σχετική απόφαση θα πρέπει να λάβει ο διάδοχός του.  Η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου έγινε αμέσως δεκτή με ικανοποίηση από τους Ρώσους, ο οποίοι αντιτίθενται σε αυτό. Την αντίθεση τους στο σύστημα αυτό έχουν εκφράσει η Κίνα και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι υποστηρικτές του λένε ότι το σύστημα είναι απατραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από χώρες όπως η  Βόρειος Κορέα.

Κατηγορίες προς το Βέλγιο εξαπέλυσε ο Ετσεβίτ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ κατηγόρησε το Βέλγιο ότι υποθάλπτει το έγκλημα, μετά την άρνηση της χώρας να εκδώσει μια Τουρκάλα που καταζητείται για τον φόνο ενός γνωστού τούρκου βιομηχάνου. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να την εκδώσει, καθώς στην Τουρκία ισχύει ακόμη η θανατική ποινή.

Ιστορικής σημασίας συμφωνία Βόρειας - Νότιας Κορέας
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε στρατιωτικές συνομιλίες για να επιλύσουν την ένταση που ισχύει για δεκαετίες στις σχέσεις τους. Η συμφωνία δημοσιοποιήθηκε με κοινό ανακοινωθέν, μετά απο συνομιλίες ανώτατων αξιωματούχων των δυο χωρών. Αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες και λεπτομέρειες για τις συνομιλίες, οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για δραματικές αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Νέο νόμο για την συνεργασία όλων των περιοχών της Ρωσίας επικύρωσε ο Πούτιν
Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε νέο νόμο που προβλέπει την δημιουργία πανεθνικού συμβουλίου, στα πλαίσια των προσπαθειών για καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις. Επικεφαλής του συμβουλίου θα είναι ο ίδιος ο κύριος Πούτιν, ο οποίος θα ορίσει 89 τοπικούς κυβερνήτες, οι οποίοι θα συναντώνται τέσσερις φορές το χρόνο. Ομως δεν έχει ξεκαθαριστεί πόση εξουσία θα έχει το συγκεκριμένο σώμα.

Πρώτα στοιχεία για το δυστύχημα του Concorde
Οι γάλλοι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια του πρόσφατου δυστυχήματος του Concorde κοντά στο Παρίσι δήλωσαν ότι ο αεροδιάδρομος που χρησιμοποίησε το αεροσκάφος δεν είχε καθαριστεί σχολαστικά. Σύμφωνα με φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, ένα κομμάτι μέταλλο βρέθηκε στην πορεία του Concorde που πιστεύεται ότι τρύπησε ένα απο τα λάστιχα τροχού του αεροσκάφους και προκάλεσε τα τραγικά συμβάντα που ακολούθησαν. Οι ειδικοί μελετούν τώρα εάν το  δυστύχημα προκλήθηκε λόγω του κακού σχεδιασμού του Concorde, ειδικά των τροχών και του ντεπόζιτου της βενζίνης. Οπως είπαν όμως, θα περάσει καιρός πριν ανακαλύψουν τις πραγματικές αιτίες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.