Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ανεπιτυχείς ήταν οι δοκιμές του αμερικανικού αμυντικού συστήματος τον περασμένο Ιούλιο
Ανεπιτυχείς ήταν οι δοκιμές του αμερικανικού αμυντικού συστήματος τον περασμένο Ιούλιο

(02/09/2000, 1300 GMT)

Ικανοποίηση για την αναβολή εφαρμογής του αμερικανικού αμυντικού συστήματος
Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την διεθνή κοινότητα η απόφαση του προέδρου Κλίντον να αναβληθεί η εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αμερικανικού σχεδίου για κατασκευή αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας. Ο ρώσος πρόεδρος Βλανιτμίρ Πούτιν είπε ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου θα βοηθήσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας σταθερότητας. Το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε την αναβολή ως λογική κίνηση. Ενώ θετικά σχόλια απέσπασε η απόφαση Κλίντον στην Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία, χώρες που είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο αυτό αμερικανικό αμυντικό σύστημα. Ο κ. Κλίντον είπε ότι την τελική απόφαση για το μέλλον του συστήματος -που έχει ονομαστεί από παρατηρητές "γιός του πολέμου των άστρων"- θα λάβει ο διάδοχός του στο προεδρικό αξίωμα.

Το μέλλον της κοινής εξωτερικής πολιτικής συζητά σύνοδος ευρωπαίων υπουργών
Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στην γαλλική πόλη Εβιάν, στο πλαίσιο ανεπίσημων συνομιλιών με αντικείμενο το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής της Κοινότητας. Ανάμεσα στα προς συζήτηση θέματα είναι και η αναθεώρηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ή με εταιρείες που συνδέονται με αυτήν. Ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως αναποτελεσματικές και αντιπαραγωγικές, μετά την αποκάλυψη ότι οι αρχές του Βελιγραδίου απειλούν όσες γιουγκοσλαβικές εταιρείες είναι ανεξάρτητες από την κυβέρνηση και επιθυμούν να αποκαταστήσουν τους εμπορικούς τους δεσμούς με χώρες της Κοινότητας.

Πολύνεκρο ατύχημα σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ινδίας
Τουλάχιστον 24 άτομα σκοτώθηκαν και 12 άλλα τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε σιδηροδρομικό σταθμό της βόρειας Ινδίας. Το δυστύχημα συνέβη καθώς οι εργάτες προσπαθούσαν να κατεδαφίσουν ένα παλαιό υπόστεγο αμαξοστοιχιών που είχε κατασκευαστεί την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας. Η στέγη του κτίσματος κατέρρευσε θάβοντας στα ερείπια δεκάδες εργάτες. Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει από τα ερείπια 24 άτομα αλλά σύμφωνα με την αστυνομία ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Εγκαίνια του Ολυμπιακού αθλητικού χωριού στο Σύδνεϋ
Εγκαινιάστηκαν σήμερα οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού όπου θα διαμένουν οι αθλητές κατά την διάρκεια της Ολυμπιάδας του Σύδνεϋ, η οποία αρχίζει σε δύο εβδομάδες. Τα εγκαίνια έγιναν από τον γηραιότερο αυστραλό πρώην αθλητή που έχει διαγωνιστεί σε Ολυμπιακούς αγώνες, τον 93χρονο Εντι Πέην, ο οποίος συμμετείχε στους δρόμους των 100 και των 800 μέτρων στην Ολυμπιάδα του Αμστερνταμ το 1928. Το Ολυμπιακό χωριό -που αναμένεται να φιλοξενήσει 10 χιλιάδες αθλητές- εκτός από καταλύματα διαθέτει νυκτερινό κέντρο διασκεδάσεως, ένα τεράστιο γυμναστήριο, ινστιτούτο μασάζ και αισθητικής, κομωτήρια, κινηματογράφο και καφετέρια με πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Βιρμανία: Αστυνομική επιδρομή στο αρχηγείο του κυριότερου πολιτικού κόμματος
Στη Βιρμανία η αστυνομία επέδραμε στα κεντρικά γραφεία του κυριότερου πολιτικού κόμματος της χώρας, του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία, στην πρωτεύουσα Ρανγκούν, και σύμφωνα με επίσημες πηγές οι αστυνομικές αρχές κατάσχεσαν πολλά έγγραφα. Η επιδρομή έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του στρατιωτικού καθεστώτος της Βιρμανίας ότι έθεσε τέρμα στην  εκδήλωση διαμαρτυρίας της αρχηγού του κόμματος -και κατόχου του βραβείου Νόμπελ ειρήνης-  Ανγκ Σαν Σου Κι. Αξιωματούχοι του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία λένε ότι ομάδα 200 αστυνομικών ώθησαν με βίαιο τρόπο την κ. Σου Κι και υποστηρικτές της μέσα σε αυτοκίνητα και τους οδήγησαν πίσω στην Ρανγκούν.

Συγκινητική υποδοχή 63 αποφυλακισθέντων νοτιοκορεατών κομμουνιστών στην Βόρεια Κορέα
Με συγκίνηση έγιναν δεκτοί σήμερα στην Βόρεια Κορέα μετά την αποφυλάκισή τους, οι 63 νοτιοκορεάτες κομμουνιστές που παρέμεναν φυλακισμένοι για δεκαετίες στην Νότια Κορέα. Οι 63 γηραιοί πρώην κρατούμενοι είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Βόρειας Κορέας, και οι περισσότεροι εξ αυτών πέρασαν πολλά χρόνια στις νοτιοκορεατικές φυλακές -σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης- αρνούμενοι ν' απαρνηθούν τις κομμουνιστικές τους ιδέες. Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι και πλήθος λαού επεφύλαξαν υποδοχή ηρώων στους 63 αποφυλακισθέντες την ώρα που περνούσαν τα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας.

Ιαπωνία: Oλοκληρώνεται η εκκένωση του ηφαιστειακού νησιού Μιγιακετζίμα
Οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι του ιαπωνικού νησιού Μιγιακετζίμα ετοιμάζονται να απομακρυνθούν από εκεί, μετά από σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμών που συντάραξαν το νησί τους. Η τελευταία έκρηξη έγινε την προηγούμενη Τρίτη και προκάλεσε την εκτίναξη μεγάλων ποσοτήτων ηφαιστειακής τέφρας σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Τώρα υπάρχουν φόβοι ότι οι επερχόμενες βροχές θα προκαλέσουν κατολισθήσεις στο νησί, στο οποίο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σημειωθεί οκτώ ηφαιστειακές εκρήξεις και χιλιάδες σεισμοί. Οι ιαπωνικές αρχές ναύλωσαν οχηματαγωγά πλοία για την εκκένωση του Μιγιακετζίμα και την μεταφορά των 4 χιλιάδων κατοίκων του στην πρωτεύουσα Τόκιο.

Κατηγορίες προς το Βέλγιο εξαπέλυσε ο Ετσεβίτ
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ κατηγόρησε το Βέλγιο ότι υποθάλπει το έγκλημα, μετά την άρνηση της χώρας αυτής να συμφωνήσει στην δικαστική έκδοση της Φεριγιέ Ερντάλ στην Τουρκία. Η 23χρονη κουρδικής καταγωγής Ερντάλ κατηγορείται για τον φόνο ενός γνωστού τούρκου βιομηχάνου. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να την εκδώσει, καθώς στην Τουρκία ισχύει ακόμη η θανατική ποινή.

Νέο νόμο για την συνεργασία όλων των περιοχών της Ρωσίας επικύρωσε ο Πούτιν
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε νέο νόμο που προβλέπει την δημιουργία πανεθνικού συμβουλίου, στα πλαίσια των προσπαθειών για καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τις τοπικές κυβερνήσεις. Επικεφαλής του συμβουλίου θα είναι ο ίδιος ο κ. Πούτιν, ο οποίος θα ορίσει 89 τοπικούς κυβερνήτες που θα συναντώνται 4 φορές το χρόνο. Ομως προς το παρόν δεν έχουν  ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες και εξουσίες του συγκεκριμένου σώματος.

Πρώτα στοιχεία για το δυστύχημα του Κονκόρντ
Οι γάλλοι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια του πρόσφατου δυστυχήματος αεροσκάφους τύπου Κονκόρντ κοντά στο Παρίσι δήλωσαν ότι ο αεροδιάδρομος που χρησιμοποίησε το αεροσκάφος δεν είχε καθαριστεί σχολαστικά. Σύμφωνα με φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, ένα κομμάτι μέταλλο βρέθηκε στην πορεία του Concorde που πιστεύεται ότι τρύπησε ένα απο τα λάστιχα τροχού του αεροσκάφους και προκάλεσε τα τραγικά συμβάντα που ακολούθησαν. Οι ειδικοί λένε ότι θα περάσει καιρός πριν ανακαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος που προκάλεσε το θάνατο 113 ανθρώπων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.