Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ισχυρή παραμένει η θέση του προέδρου Μιλόσεβιτς, παρά τις διεθνείς κυρώσεις
Ισχυρή παραμένει η θέση του προέδρου Μιλόσεβιτς, παρά τις διεθνείς κυρώσεις




(02/09/2000, 1800 GMT)

Τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας συζητούν υπουργoi εξωτερικών της Κοινότητας
Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα και αύριο στην γαλλική πόλη Εβιάν, στο πλαίσιο ανεπίσημων συνομιλιών με αντικείμενο το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής της Κοινότητας. Ανάμεσα στα προς συζήτηση θέματα είναι και η αναθεώρηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ή με εταιρείες που συνδέονται με αυτήν. Ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως αναποτελεσματικές και αντιπαραγωγικές, μετά την αποκάλυψη ότι οι αρχές του Βελιγραδίου απειλούν όσες γιουγκοσλαβικές εταιρείες είναι ανεξάρτητες από την κυβέρνηση και επιθυμούν να αποκαταστήσουν τους εμπορικούς τους δεσμούς με χώρες της Κοινότητας.

Βιρμανία: μέτρα κατά κόμματος της αντιπολίτευσης έλαβε το στρατιωτικό καθεστώς
Δυτικοί διπλωμάτες στην Βιρμανία προσπαθούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με την επικεφαλής του κυριοτέρου κόμματος της χώρας Ανγκ Σαν Σου Κι, καθώς η αστυνομία διέλυσε σήμερα την καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας που αυτή πραγματοποιούσε για 9 ημέρες σε δρόμο που οδηγεί εκτός της πρωτεύουσας Ρανγκούν. Σύμφωνα με το στρατιωτικό καθεστώς η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και υποστηρικτές της οδηγήθηκαν με αστυνομική συνοδεία πίσω στα σπίτια τους. Αλλά βρετανοί και αμερικανοί διπλωμάτες παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία να πλησιάσουν στην οικία της κ. Σου Κι. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ηγετικά στελέχη του κόμματος της κ. Σου Κι, του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία, τέθηκαν υπό κατ' οίκον περιορισμό. Νωρίτερα η αστυνομία επέδραμε στα κεντρικά γραφεία του Συνδέσμου στην Ρανγκούν, και κατάσχεσε πολλά έγγραφα.

Το Βατικανό δεν θεωρεί πλέον τους Προτεστάντες ως "αδελφή εκκλησία"
Το Βατικανό εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στους ρωμαιοκαθολικούς ιερείς να χαρακτηρίζουν τις προτεσταντικές εκκλησίες ως "αδελφές εκκλησίες". Ο σύμβουλος του Ποντίφηκα επί θεολογικών θεμάτων, καρδινάλιος Τζόζεφ Ράτζιγκερ απαγόρευσε την χρήση του ευρέως διαδεδομένου όρου, με το αιτιολογικό ότι υποννοεί ισότητα μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Προτεσταντικής θρησκευτικής παράδοσης. Ο καρδινάλιος Ράτζιγκερ διέταξε επίσης τους ρωμαιοκαθολικούς θεολόγους να μην χρησιμοποιούν καν τον όρο "εκκλησία" όταν αναφέρονται στην αγγλικανική ή σε άλλες προτεσταντικές εκκλησίες, αν και τούς επιτρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο αυτό για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ρώμη εκτιμά ότι το διάταγμα αυτό θα θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα οπισθοδρόμησης απ' όσους Χριστιανούς εργάζονται για την ενότητα των διαφορετικών παραδόσεων του Χριστιανισμού.

Ισπανία: η αστυνομία ερευνά πλοίο για τεράστια ποσότητα κοκαϊνης
Συνεχίζονται οι έρευνες της ισπανικής αστυνομίας σε φορτηγό πλοίο, μέσα στο οποίο πιστεύεται ότι έχει αποθηκευθεί ποσότητα 5 τόνων κοκαϊνης. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από την Βενεζουέλα προς την Ισπανία, όταν κατασχέθηκε από τις ισπανικές αρχές -μαζί με το φορτίο του- στον Ατλαντικό, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τα Κανάρια Νησιά. Τα 22 μέλη του πληρώματος του πλοίου συνελήφθησαν κατηγορούμενα για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

Εγκαίνια του Ολυμπιακού αθλητικού χωριού στο Σύδνεϋ
Εγκαινιάστηκαν σήμερα οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού όπου θα διαμένουν οι αθλητές κατά την διάρκεια της Ολυμπιάδας του Σύδνεϋ, η οποία αρχίζει σε δύο εβδομάδες. Τα εγκαίνια έγιναν από τον γηραιότερο αυστραλό πρώην αθλητή που έχει διαγωνιστεί σε Ολυμπιακούς αγώνες, τον 93χρονο Εντι Πέην, ο οποίος συμμετείχε στους δρόμους των 100 και των 800 μέτρων στην Ολυμπιάδα του Αμστερνταμ το 1928. Το Ολυμπιακό χωριό -που αναμένεται να φιλοξενήσει 10 χιλιάδες αθλητές- εκτός από καταλύματα διαθέτει νυκτερινό κέντρο διασκεδάσεως, ένα τεράστιο γυμναστήριο, ινστιτούτο μασάζ και αισθητικής, κομμωτήρια, κινηματογράφο και καφετέρια με πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Σομαλία: Αμφισβητείται ο νέος πρόεδρος από ισχυρό πολέμαρχο
Ενας από τους ισχυρότερους αρχηγούς των αντιμαχόμενων φατριών της Σομαλίας, ο Χουσεϊν Αϊντίντ επέστρεψε στην χώρα αφού προηγουμένως προειδοποίησε την διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τον νέο σομαλό πρόεδρο Αμπντουλκασίμ Σαλάτ Χασάν. Ο κ. Αϊντίντ είπε ότι ενέργειες -όπως η εκλογή του κ. Χασάν από την ειρηνευτική διάσκεψη του Τζιμπουτί- στις οποίες δεν συμμετέχουν οι αντιμαχόμενες σομαλικές φατρίες μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε νέο λουτρό αίματος. Η προειδοποίηση του κ. Αϊντίντ έγινε την στιγμή που ο κ. Χασάν αναχωρούσε από την Σομαλία με προορισμό το Κάϊρο και την Νέα Υόρκη, όπου θα προσπαθήσει να κερδίσει διεθνή υποστήριξη για την νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται.

Ικανοποίηση για την αναβολή εφαρμογής του αμερικανικού αμυντικού συστήματος
Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την διεθνή κοινότητα η απόφαση του προέδρου Κλίντον να αναβληθεί η εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αμερικανικού σχεδίου για κατασκευή αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας. Ο ρώσος πρόεδρος Βλανιτμίρ Πούτιν είπε ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου θα βοηθήσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας σταθερότητας. Το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε την αναβολή ως λογική κίνηση. Ενώ θετικά σχόλια απέσπασε η απόφαση Κλίντον στην Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία, χώρες που είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο αυτό αμερικανικό αμυντικό σύστημα.

Πολύνεκρο ατύχημα σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ινδίας
Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και 12 άλλα τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε σιδηροδρομικό σταθμό της βόρειας Ινδίας. Το δυστύχημα συνέβη καθώς οι εργάτες προσπαθούσαν να κατεδαφίσουν ένα παλαιό υπόστεγο αμαξοστοιχιών που είχε κατασκευαστεί την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας. Η στέγη του κτίσματος κατέρρευσε θάβοντας στα ερείπια δεκάδες εργάτες. Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει από τα ερείπια 25 νεκρούς.

Συγκινητική υποδοχή 63 αποφυλακισθέντων νοτιοκορεατών κομμουνιστών στην Βόρεια Κορέα
Με συγκίνηση έγιναν δεκτοί σήμερα στην Βόρεια Κορέα μετά την αποφυλάκισή τους, οι 63 νοτιοκορεάτες κομμουνιστές που παρέμεναν φυλακισμένοι για δεκαετίες στην Νότια Κορέα. Οι 63 γηραιοί πρώην κρατούμενοι είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Βόρειας Κορέας, και οι περισσότεροι εξ αυτών πέρασαν πολλά χρόνια στις νοτιοκορεατικές φυλακές -σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης- αρνούμενοι ν' απαρνηθούν τις κομμουνιστικές τους ιδέες. Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι και πλήθος λαού επεφύλαξαν υποδοχή ηρώων στους 63 αποφυλακισθέντες την ώρα που περνούσαν τα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας.

Ιαπωνία: Oλοκληρώνεται η εκκένωση του ηφαιστειακού νησιού Μιγιακετζίμα
Οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι του ιαπωνικού νησιού Μιγιακετζίμα ετοιμάζονται να απομακρυνθούν από εκεί, μετά από σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμών που συντάραξαν το νησί τους. Η τελευταία έκρηξη έγινε την προηγούμενη Τρίτη και προκάλεσε την εκτίναξη μεγάλων ποσοτήτων ηφαιστειακής τέφρας σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Τώρα υπάρχουν φόβοι ότι οι επερχόμενες βροχές θα προκαλέσουν κατολισθήσεις στο νησί, στο οποίο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σημειωθεί οκτώ ηφαιστειακές εκρήξεις και χιλιάδες σεισμοί. Οι ιαπωνικές αρχές ναύλωσαν οχηματαγωγά πλοία για την εκκένωση του Μιγιακετζίμα και την μεταφορά των 4 χιλιάδων κατοίκων του στην πρωτεύουσα Τόκιο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.