Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Στη Μιτροβίτσα βρίσκεται ένα από τα κύρια κέντρα κράτησης σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο
Στη Μιτροβίτσα βρίσκεται ένα από τα κύρια κέντρα κράτησης σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

(03/09/2000, 1700 GMT)

Η απόδραση κρατουμένων ενδεικτική των προβλημάτων του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο
Επίσημοι των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο άρχισαν εσωτερικές έρευνες για την απόδραση, το Σάββατο βράδυ, 13 σέρβων κρατουμένων από φυλακή στη Μιτροβίτσα. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι επρόκειτο για τη δραματικότερη από σειρά αποδράσεων που οφείλονται, όπως είπε, στην ανεπάρκεια προσωπικού της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Από τις 5.000 αστυνομικούς που προβλεπόταν έχουν δοθεί μόνο 3.000, είπε. Πολλοί από αυτούς απασχολούνται στην αποτροπή της εθνοτικής βίας σε περιοχές όπως η Μιτροβίτσα και στην προετοιμασία για τις προσεχείς εκλογές.

Ερευνες σε βάρος του UCK για εγκλήματα πολέμου
Το ειδικό διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη, είπε ότι εξετάζει κατηγορίες για απαγωγές, βασανιστήρια και φόνους δεκάδων σέρβων από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK) το 1998. Εκρπόσωπος τοθυ δικαστηρίου είπε στο BBC ότι εξετάζονται πέντε περιστατικά που σημειώθηκαν σε περιοχές που έλεγχε ο UCK πριν την άφιξη των Νατοϊκών δυνάμεων. Οπως είπε, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου παρουσίαζε τον εαυτό του εκείνη την εποχή ως οργανωμένη δύναμη και συνεπώς οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Τη μη άρση των κυρώσεων επί της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε η ΕΕ
Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνάντησή τους στην γαλλική πόλη Εβιάν, αποφάσισαν τη μη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Γιουγκοσλαβία, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί στη χώρα για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι υπουργοί συμφώηνησαν ότι άρση των κυρώσεων σε αυτή τη φάση θα εξυπηρετούσε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αλλά είπαν ότι ενδεχόμενη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων θα οδηγούσε σε ριζική επανεξέταση της πολτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της Γιουγκοσλαβίας.

Πρόντι: "Καμμία αλλαγή" στην πολιτική διεύρυνσης
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι καθησύχασε τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην πολιτική της Κοινότητας για τη διεύρυνση. Νωρίτερα, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε συνέντευξη του σε εφημερίδα είχε πει ότι η απόφαση για την ένταξη νέων μελών θα έπρεπε να τεθεί σε δημοψήφισμα στη Γερμανία.

Απειλές κατά του προέδρου της Κροατίας
Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς δέχθηκε απειλές για τη ζωή του από εξτρεμιστική οργάνωση. Αλλά υποβάθμισε τους ενδεχόμενους κινδύνους, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι η οργάνωση, Κροατική Επαναστατική Αδελφότητα, θα υλοποιήσει τις απειλές της. Αρνήθηκε δε ότι δεν θα μεταβεί στουτς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ για λόγους ασφαλείας. Η Κροατική Επαναστατική Αδελφότητα είχε διεξάγει αγώνα για την απόσπαση της Κροατίας από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία και το 1972 είχε αποπειραθεί να απαγάγει τον τότε πρόεδρο της χώρας, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο.

Εκλεισαν οι κάλπες στο Λίβανο
Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο έκλεισαν. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια συμμετείχαν και οι εκλογείς από τον νότιο Λίβανο που μέχρι πριν μερικούς μήνες βρισκόταν υπό ισραηλινή κατοχή. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι το κίνημα Χεζμπολάχ που θεωρείται πως υποχρέωσε τους ισραηλινούς σε αποχώρηση, ελπίζει να μετατρέψει την στρατιωτική του νίκη σε εκλογική επιτυχία.

Το Ισραήλ κατάργησε το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων
Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ομόφωνα να καταργήσει το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων. Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την αρχή για την εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικών αλλαγών που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και που έχει στόχο να μειώσει την επηρροή των φανατικών θρησκευομένων Εβραίων.

Τουλάχιστον 3 νεκροί από βόμβα στο Πακιστάν
Οι αρχές του Πακιστάν είπαν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη Λαχόρη. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους, σοβαρά.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.