Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Διαμαρτυρία γάλλων αγροτών ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων
Διαμαρτυρία γάλλων αγροτών ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων

(05/09/2000, 17.00 GMT)

Γαλλία: Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις αγροτών και οδηγών φορτηγών
Χάος έχουν προκαλέσει στο γαλλικό οδικό δίκτυο οι κινητοποιήσεις οδηγών φορτηγών και αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων και ζητούν μείωση του φόρου καυσίμων κατά 20%. Οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες έχουν από χθες αποκλείσει αποθήκες καυσίμων και διυλιστήρια σε ολόκληρη την Γαλλία. Σε ορισμένες περιοχές η διανομή καυσίμων γίνεται με δελτίο. Τα σωματεία εργαζομένων στις μεταφορές έχουν νέο γύρο συνομιλιών με τη γαλλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί στις πετραιλοπαραγωγικές χώρες για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι Ισπανοί οδηγοί, αγρότες και αλιείς
Στην Ισπανία οδηγοί φορτηγών, αγρότες και αλιείς συμφώνησαν να μποϊκοτάρουν τα πρατήρια βενζίνης της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρείας, της Repsol, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Η Εθνική Ενωση Καταναλωτών καυσίμων ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός θα διαρκέσει όλο τον Σεπτέμβριο και μπορεί να επεκταθεί και στα πρατήρια άλλων εταιρειών.. Εν τω μεταξύ η Ενωση οργανώσεων των καταναλωτών ζήτησε από την κυβέρνηση να καθιερώσει ένα σύστημα σταθερών τιμών στα καύσιμα για τον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης δήλωσε ότι θα εξετάσει πιθανά μέτρα για την μείωση των εξόδων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, αλλά δεν ανέφερε τίποτα για μείωση της τιμής των καυσίμων.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο στη Νέα Υόρκη για την Σύνοδο της Χιλιετίας
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προσδιορίζοντας τους στόχους της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας δήλωσε ότι ελπίζει πως στη Σύνοδο θα διαμορφωθεί μια ατζέντα δράσης για την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών των λαών όλου του κόσμου. Πάνω από 150 ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων θα λάβουν μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Η Σύνοδος θα λήξει την Παρασκευή. Αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες ηγέτες θα εγκρίνουν ντοκουμέντο, την Διακήρυξη της Χιλιετίας, το οποίο θα τους δεσμεύει να επιδιώκουν στόχους όπως ο τερματισμός των ένοπλων διενέξεων, η εξάλειψη της φτώχειας, η καταπολέμηση ασθενειών και αναλφαβητισμού και η πρόωθηση των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βόρειος Κορέα αποχωρεί από την Σύνοδο της Χιλιετίας
Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί απο την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την απόφαση της λόγω της διαμάχης που είχε η αντιπροσωπεία της με μέλη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Το επεισόδιο σημειώθηκε καθώς η αντιπροσωπεία ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος των Αμερικανικών Αερογραμμών για την Νέα Υόρκη.  Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Βορείου Κορέας, Τσο Σου Χον δήλωσε ότι Αμερικανοί, μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας ήταν αγενείς και προκλητικοί, απαιτόντας από τους Βορειοκορεάτες να βγάλουν τα ρούχα τους και να υποβληθούν σε σωματική έρευνα. Οι Αμερικανικές Αεογραμμές σε ανακοίνωση τους ζήτησαν σύγνωμη από την Βορειοκορεατική αντιπροσωπεία και προσφέρθηκαν να κανονίσουν πτήσεις με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλει την Παλαιστινιακή Διοίκηση
Η Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστεία κατηγόρησε την ηγεσία των Παλαιστινίων ότι υπονομεύει την ελευθερία της έκφρασης συλλαμβάνοντας συστηματικά τους επικριτές της και υποβάλλοντας μερικούς από αυτούς σε βασανηστήρια. Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας αναφέρει ότι τα τελευταία 6 χρόνια η Παλαιστινιακή διοίκηση συνέλλαβε δεκάδες άτομα -  δημοσιογράφους, κληρικούς, πανεπιστημιακούς και κρατικούς λειτουργούς - που αντιτάχθηκαν στις πολιτικές της.

Γιουγκοσλαβία : ηγέτης της αντιπολίτευσης αντιτίθεται στην ιδέα έκδοσης του Μιλόσεβιτς
Ο κυριότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Γιουγκοσλαβία στα τέλη Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι αν εκλεγεί δεν θα επιτρέψει την έκδοση του νυν προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου της Χάγης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Βοϊσλάβ Κοστουνίτσα είπε ότι το δικαστήριο παρανομεί δρώντας ως πολιτικός και όχι ως νομικός θεσμός.

Απαγόρευση της χρήσης βομβών διασποράς ζητά ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός
Η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει έκκληση για να σταματήσει σε παγκόσμιο επίπεδο η χρησιμοποίηση των βομβών διασποράς. Σε έκθεση του που δημοσιεύεται σήμερα στην Γενεύη, ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι χρήση των βομβών διασποράς θα πρέπει να απαγορευτεί τουλάχιστον μέχρι την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την αποφυγή της χρησιμοποίησής τους κατά αμάχων. Σύμφωνα με την έκθεση εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν ακόμα και μετά την λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, από βόμβες διασποράς που δεν είχαν εκραγεί.

Η Βιρμανία επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία
Η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία κατηγορώντας τις δύο αυτές χώρες ότι προσπαθούν να προκαλέσουν ταράχες υποθάλποντας ανατρεπικές οργανώσεις. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφορίων του στρατού, Κιν Νιούντ, είπε ότι οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών προσπαθούν επίσης να καταστρέψουν τις σχέσεις της Βιρμανίας με την διεθνή κοινότητα. Τα σχόλια αυτά έγιναν μετά τις αντιδράσεις για την πιθανή φυλάκιση της αρχηγου της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σού Κι και 13 άλλων στελεχών του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία, που δεν έχουν εμφανιστεί δημοσίως από το Σάββατο όταν η αστυνομία διέλυσε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Η έλλειψη τροφίμων σκοτώνει καθημερινά 10 ανθρώπους στην Αγκόλα
Πληροφορίες από την Αγκόλα αναφέρουν ότι στις περιοχές που συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στη πόλη Λουάου όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, τουλάχιστον 7 ενήλικοι και 3 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα. Τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν να στείλουν αυτή την εβδομάδα, αντιπροσωπεία με βασικές προμήθειες και για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ομως ο ανταποκριτής του BBC στην Λουάντα σημειώνει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών της UNITA καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παρουσία, σε μόνιμη βάση, οργανώσεων αρωγής.

Σε νέα φάση η αμερικανική προεδρική προεκλογική εκστρατεία
Στις ΗΠΑ οι δύο βασικοί διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος, ο αντιπρόεδρος Αλ Γκόρ και ο κυβερνήτης του Τέξας Τζόρτζ W Μπούς εισήλθαν στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Ο κ. Μπούς άρχισε εβδομαδιαία περιοδεία με μια....γκάφα. Μη συνειδητοποιώντας ότι το μικρόφωνο του ήταν ανοικτό, ακούστηκε να χρησιμοποιεί υβριστικούς χαρακτηρισμούς μιλώντας για τον δημοσιογράφο Άνταμ Κλάιμερ, της εφημερίδας New York Times.

Ακαρπες οι ρωσο-ιαπωνικές συνομιλίες για τις Κουρίλες Νήσους
Ολοκληρώθηκαν στο Τόκιο οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούρτιν  με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι,με συμφωνία για την συνέχιση των διμερών διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς των Κουρίλων Νήσων, της ομάδας 4 νησιών βόρεια της Ιαπωνίας που η Ρωσία κατέχει από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γερμανικός στρατός διερευνά υπόθεση ρατσιστικής συμπεριφοράς
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι διεξάγωνται ανακρίσεις σχετικά με τις κατηγορίες ότι κατώτερος αξιωματικός έστελνε απειλητικά ρατσιστικά ηλεκτρονικά μυνήματα σε συνάδελφο του τουρκικής καταγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελικές αρχές έχουν αναλάβει την υπόθεση ενός άλλου Γερμανού στρατιώτη που κατηγορείται ότι δημοσίευσε νεο-ναζιστική σελίδα στο Ιντερνετ.

Διακλαδική στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ρουμανία
Αρχίζουν σήμερα στην Ρουμανία στρατιωτικά γυμνάσια με την συμμετοχή δυνάμεων από τις 17 χώρες-μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας και από κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Τα γυμνάσια φέρουν την επωνυμία "Autumn Dream" -Φθινοπωρινό Ονειρο- και στα πλαίσια τους θα διεξαχθούν χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές εικονικές επιθέσεις, καθώς και επιχειρήσεις διάσωσης προσωπικού σε καιρό ειρήνης.

Ο γιός του Καντάφι επανέρχεται στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Λιβύης
Ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, απεκατέστησε τον δεύτερο γίο του, Σαίντι, στο αξίωμα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της χώρας. Ο Σαίντι Καντάφι είχε υποβάλει την παραίτηση του, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από διαμαρτυρίες ότι δεν είναι αμερόληπτος. Ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι μετά την αποχώρηση του η Ομοσπονδία αναγκάστηκε να παγώσει όλες της τις δραστηριότητες για τις θερινές διακοπές. Η επιστροφή του Σαίντι Καντάφι έδωσε αφορμή για εορτασμούς στην Τρίπολι.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.