Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 


Ρίχνοντας την παραγωγή στους δρόμους, οι γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα καύσιμα
Ρίχνοντας την παραγωγή στους δρόμους, οι γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα καύσιμα

(08/09/2000, 18.00 GMT)

Γαλλία: Αδιέξοδο παρά τη συμφωνία κυβέρνησης - συνδικάτων οδικών μεταφορών
Η πλειοψηφία των μελών του σημαντικότερου συνδικάτου οδηγών φορτηγών της Γαλλίας απέρριψε την σύσταση της ηγεσίας τους για τερματισμό των κινητοποιήσεων που έχουν αρχίσει από την περασμένη Δευτέρα ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων. Οι οδηγοί φορτηγών αλλά και οι αγρότες συνεχίζουν τον αποκλεισμό αποθηκών καυσίμων, διυλιστηρίων πετρελαίου και οδικών αρτηριών, με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η χώρα, αφού εξαντλήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων. Οι γάλλοι οδηγοί ταξί όμως εργάζονται πλέον κανονικά, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση της κυβέρνησης για αύξηση των κομίστρων αναλογική με την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Οι διαμαρτυρίες για την τιμή των καυσίμων επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη
Στην Βρετανία αγρότες και οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν διυλιστήριο στη βορειοδυτική Αγγλία ενώ παρόμοια εκδήλωση διαμαρτυρίας προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα στη βορειοανατολική Αγγλία. Στη Δανία οι οδηγοί φορτηγών θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ το διεθνές συνδικάτο οδικών μεταφορών, που εκπροσωπεί τους οδηγούς φορτηγών σε ολόκληρο τον κόσμο, κάλεσε τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών να μειώσουν τους φόρους στα καύσιμα.

Η Ρωσία μειώνει σημαντικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις
Το ρωσικό υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο ρώσος υπουργός άμυνας, στρατάρχης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, δήλωσε ότι θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων που τώρα έχουν γύρω στο ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες μέλη. Η διαδικασία θα αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2001, θα επηρρεάσει κυρίως τις χερσαίες δυνάμεις και θα ολοκληρωθεί το 2003. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων κυρίαρχη προτεραιότητα.

Αγία Πετρούπολη : Τρείς νεκροί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου
Η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένοπλοι πυροβόλησαν θανάσιμα 3 άτομα στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και ότι μάλλον επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου. Οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν από αυτοκίνητο εναντίον του Γκόσα Τσαγκαρενσβίλι -που πιστεύεται ότι ήταν μέλος του υποκόσμου- και της συνοδού του, καθώς περπατούσαν προς το ξενοδοχείο Αστόρια. Στη συνέχεια σκότωσαν τον οδηγό του αυτοκινήτου και κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Τεράστια φέτος η τρύπα στην ζώνη του όζοντος
Επιστήμονες της Αμερικανικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (ΝΑΣΑ) ανακοίνωσαν ότι φέτος η τρύπα στην ζώνη του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Η τρύπα στο όζον, το οποίο προστατεύει τον πλανήτη μας απο την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ηλίου, είναι φέτος πάνω από 28 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει δηλαδή έκταση τριπλάσια από αυτή των ΗΠΑ. Στα πλαίσια διεθνών συμφωνιών έχει μειωθεί η παραγωγή αερίων που καταστρέφουν το όζον, όμως σύμφωνα με επιστήμονα της ΝΑΣΑ θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να περιοριστεί η καταστροφή που έχει σημειωθεί.

Το Ατλαντίς κατευθύνεται προς τον διαστημικό σταθμό
Εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλώριδα το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς του οποίου αποστολή είναι να προετοιμάσει τον Διεθνή διαστημικό σταθμό για την άφιξη πληρώματος τον Νοέμβριο. Στο πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου συμπεριλαμβάνονται και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες. Η αποστολή, η ενενηκοστή ένατη του διαστημικού λεωφορείου,  θα διαρκέσει 11 μέρες και είναι η πρώτη από τις 9 που θα πραγματοποιήσει το Ατλαντίς μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε επικρίνει ηγέτες της Δύσης
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, άσκησε έντονη κριτική στους Δυτικούς ηγέτες που έχουν επικρίνει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης που έχει δρομολογήσει. Στον λόγο του στην Σύνοδο της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Μουγκάμπε είπε ότι τον κατασυκοφαντούν επειδή προτείνει αναδιανομή της γης από τους λευκούς κτηματίες στους μαύρους αγρότες. Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε έχει καταγράψει 2500 κτήματα τα οποία σκοπεύει να δημεύσει για να δώσει την γη σε ακτήμονες μαύρους αγρότες.

Παραιτείται λόγω σκανδάλου ο πρόεδρος της Μιτσουμπίσι
Ο πρόεδρος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Μιτσουμπίσι δήλωσε ότι θα υποβάλλει την παραίτηση του. Η ιαπωνική κυβέρνηση άσκησε ποινική δίωξη κατά της εταιρείας διότι επί 20 και πλέον χρόνια απέκρυπτε τις χιλιάδες διαμαρτυρίες που είχε λάβει για ελαττωματικά αυτοκίνητα. Ο πρόεδρος της Μιτσουμπίσι, Κατσουχίκο Καβασόε, ζήτησε συγνώμη για το σκάνδαλο και είπε ότι η μόνη του δικαιολογία είναι ότι ήταν πολύ απασχολημένος με τις προσπάθειες εξασφάλισης συνεργασίας με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και ειδικότερα με την γερμανο-αμερικανικη εταιρεία Daimler Chrysler.

Δυτικό Τιμόρ : νέο πολύνεκρο επεισόδιο βίας
Σύμφωνα με πληροφορίες απο το Δυτικό Τιμόρ 20 άτομα σκοτώθηκαν σε νέο βίαιο επεισόδιο. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες για το επεισόδιο, που σύμφωνα με τις πληροφορίες σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με το Ανατολικό Τιμόρ. Εντωμεταξύ τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν την απομάκρυνση του προσωπικού τους από το Δυτικό Τιμόρ, όπου την Τετάρτη στην πόλη Ατάμπουα φιλο-ινδονησιακές πολιτοφυλακές σκότωσαν τρεις υπαλλήλους του ΟΗΕ.

Σήμερα η έκθεση για την πολιτική κατάσταση στην Αυστρία
Παραδόθηκε σήμερα στη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η έκθεση για το εάν θα πρέπει να αρθούν οι διπλωματικές κυρώσεις που επέβαλλε η κοινότητα στην Αυστρία. Η έκθεση εξέτασε την πολιτική κατάσταση στην Αυστρία μετά την συμμετοχή -πριν από επτά μήνες- του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού. Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσίευσε λεπτομέρειες της έκθεσης που διέρρευσαν, σύμφωνα με τις οποίες η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση των διπλωματικών κυρώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική καθώς ο Αυστριακός λαός πιστεύει ότι οι κυρώσεις θίγουν τον ίδιο και όχι το κόμμα της Ελευθερίας.

Πολωνία: Εγκριση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Πολωνίας έδωσε την τελική της έγκριση σε νομοσχέδιο που προβλέπει την μεταβίβαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε διαμερίσματα και αγροτικές εκτάσεις από το κράτος στους σημερινούς ενοίκους τους. Υπουργοί της κυβέρνησης λένε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η επανόρθωση των αδικιών και καταχρήσεων του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά οικονομικοί παράγοντες επικρίνουν την ρύθμιση λέγοντας ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οικολογική διαμαρτυρία στα σύνορα Τσεχίας - Αυστρίας
Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αυστρίας και της Τσεχίας απέκλεισαν σήμερα αροθμό συνοριακών φυλακίων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο αποκλεισμός -που κράτησε λίγες ώρες- έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Τέμελιν της Τσεχίας. Ανησυχίες για την ασφάλεια του σοβιετικής κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τέμελιν διατυπώνονται τόσο στην ίδια την Τσεχία, όσο και στην Αυστρία και την Γερμανία, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Μέτρα των Ισραηλινών αρχών για αντιμετώπιση θανατηφόρας ασθένειας
Οι Ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην εξουδετέρωση των κουνουπιών -που ευθύνονται σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξάπλωση του πυρετού του Δυτικού Νείλου, όπως ονομάζεται η ασθένεια που έχει προκαλέσει το θάνατο 4 ατόμων από τις αρχές Αυγούστου. Το υπουργείο περιβάλλοντος ειδοποίησε τους κατοίκους περιοχών στα βόρεια και ανατολικά της πρωτεύουσας Τελ Αβίβ ότι θα κάνει εναέριους ψεκασμούς με ισχυρό εντομοκτόνο τις αμέσως προσεχείς ημέρες και συνέστησε σ' αυτούς να κλειστούν στα σπίτια τους.

Συνάντηση Πάπα με επίσκοπο κατηγορούμενο για την γενοκτονία στην Ρουάντα
Ο Πάπας Ιωάννης Πάυλος ο 2ος συναντήθηκε σήμερα στο Βατικανό με Ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ανάμειξη στην γενοκτονία της Ρουάντας το 1994. Ο επίσκοπος Τζόν Μισάγκο παρέμεινε προφυλακισμένος για ένα χρόνο, αλλά στην συνέχεια οι κατηγορίες εναντίον του μπήκαν στο αρχείο και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Οπως συνηθίζεται, δεν δόθηκε στην δημοσιότητα το περιεχόμενο της παπικής ακρόασης.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.