Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 


Γάλλοι αγρότες έχουν αποκλείσει αποθήκη καυσίμων
Γάλλοι αγρότες έχουν αποκλείσει αποθήκη καυσίμων

(09/09/2000, 16.30 GMT)

Οι κινητοποιήσεις γιά τα καύσιμα παραλύουν τη Γαλλία
Στη Γαλλία έπειτα από τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων και των αποθηκών καυσίμων, τα περισσότερα πρατήρια βενζίνης δεν λειτουργούν. Εξάλλου εκφράζονται ανησυχίες σε ό,τι αφορά τη διανομή τροφίμων και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα υπάρχει περίπτωση λόγω ελλείψεως καυσίμων να είναι αδύνατη η χρήση των περισσότερων σχολικών λεωφορείων την επόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ ακόμη ένα συνδικάτο οδηγών φορτηγών αποφάσισε την άρση του αποκλεισμού, ενώ τον τερματισμό των κινητοποιήσεων συνέστησαν στα μέλη τους οι δύο σημαντικότερες αγροτικές ενώσεις της χώρας. Είναι όμως ασαφές αν οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες θα αποδεχθούν τις συστάσεις των ηγεσιών τους μετά τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης.

Την ενίσχυση του ευρώ επιδιώκει η ΕΕ
Στη σύνοδο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών μελών της Κοινότητας στις Βερσαλλίες κοντά στο Παρίσι (9-10 Σεπτεμβρίου)  θα κυριαρχήσει το θέμα του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος που συνεχίζει την καθοδική του πορεία στις διεθνείς χρηματαγορές. Το ευρώ έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε και αυτή την εβδομάδα η ισοτιμία του με το δολάριο και το γιέν έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Επίσης αναμένεται η σύνοδος των Βερσαλλιών να επικεντρώσει την προσοχή της και στο θέμα της ανοδικής πορείας των πετρελαικών τιμών που ήδη έχουν συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης.

Η μείωση της παγκόσμιας φτώχειας πρωταρχικός στόχος των ΗΕ
Ο γγ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιά τη διακήρυξη της Συνόδου της Χιλιετίας στη Νέα Υόρκη. Στη διακήρυξη αυτή η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να λάβει μέτρα γιά τον περιορισμό της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα ο κ. Ανάν είπε ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των θανατηφόρων ασθενειών, όπως το Aids, και την ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρησέων των Ηνωμένων Εθνών.

Επικριτική έκθεση για τη ΔΟΕ
Μία εβδομάδα πρίν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνει, ανώτατοι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για έκθεση που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και στην οποία υπογραμμίζεται ότι σε ορισμένα αθλήματα υπάρχει περίπτωση μέχρι και το 90% των αθλητών να χρησιμοποιούν αναβολικά. Η σχετική έρευνα έγινε απο ειδικούς του πανεπιστημίου Κολούμπια που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ολυμπιακό κίνημα δεν διαθέτει επαρκή μέσα γιά την καταπολέμηση του φαινομένου. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΔΟΕ τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στα πρόθυρα του λιμού χιλιάδες πρόσφυγες στο Δυτικό Τιμόρ
Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες πρόσφυγες στο Δυτικό Τιμόρ να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα μετά την αποχώρηση από την περιοχή των εκπροσώπων των οργανώσεων παροχής βοήθειας. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ανατολικό Τιμόρ είπε στο Μπι Μπι Σι ότι χωρίς τους υπαλλήλους των οργανώσεων αρωγής δεν είναι δυνατή η αποστολή προμηθειών στους πρόσφυγες. Εξάλλου το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Ινδονησίας να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες γιά τη διάλυση των πολιτοφυλακών.

Απελευθέρωση ομήρων στις Φιλιππίνες
Οι αντάρτες που κρατούν ομήρους στο νησί Ζόλο των Φιλιππίνων άφησαν ελεύθερους δύο Φινλανδούς, ένα Γάλλο και ένα Γερμανό. Και οι τέσσερις μαζί με άλλους ξένους τουρίστες είχαν συλληφθεί ως όμηροι ύστερα από επίθεση των ανταρτών της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ  σε θέρετρο της Μαλαισίας τον περασμένο Απρίλιο. Οι απαγωγείς κρατούν ακόμη δύο Γάλλους δημοσιογράφους, έναν Αμερικανό και 16 Φιλιππινέζους.

Εξήντα νεκροί μετά από μεγάλη έκρηξη
στην Κίνα
Στην Κίνα, στην αυτόνομη περιοχή Ξινγιάγκ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον  εξήντα άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από τριακόσιοι όταν φορτηγό αυτοκίνητο του στρατού που μετέφερε εκρηκτικά εξερράγη σε κεντρικό δρόμο της περιφερειακής πρωτεύουσας Ουρούμκι. Λόγω της έκρηξης προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές και πολλά σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας χθες τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να αποσύρουν επιζώντες απο τα ερείπια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα αίτια της έκρηξης.

Εκτεταμένη ξηρασία στο Ταζικιστάν
Οργανώσεις παροχής βοήθειας έχουν κάνει σαφές ότι πολλοί κάτοικοι του Ταζικιστάν δεν πρόκειται να επιζήσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα αν δεν οργανωθεί αμέσως μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς προμηθειών γιά την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης ξηρασίας που πλήττει την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Υπολογίζεται ότι σημαντική μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο του λιμού περίπου σε έξι εβδομάδες.

Αυστρία: Ικανοποιημένος από την έκθεση της ΕΕ ο Γιόργκ Χάιντερ
Την ικανοποίησή του για την  έκθεση της Κοινότητας που συνιστά την άρση των κυρώσεων κατά της Αυστρίας εξέφρασε ο ηγέτης της άκρας δεξιάς στη χώρα αυτή Γιόργκ Χάιντερ. Ο κ.Χάιντερ είπε ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης τον εξέπληξαν και πρόσθεσε ότι η έκθεση αποτελεί "ταπεινωτική" ήττα γιά τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ καθώς και για άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που επέκριναν τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία.

Κρίσιμη συνάντηση στη Γάζα
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ προεδρεύει σημαντικής συνάντησης του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου στη Γάζα. Τα μέλη του συμβουλίου θα αποφασίσουν αν θα υπάρξει αναβολή της απόφασης γιά την ανακήρυξη ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Αραφάτ δέχεται μεγάλες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να αναβάλει την ανακήρυξη ανεξαρτήτου κράτους ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος γιά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.