Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 


Η διακύμανση της τιμής του πετρελαίου την τελευταία δεκαετία
Η διακύμανση της τιμής του πετρελαίου την τελευταία δεκαετία

(10/09/2000, 21.30 GMT)

Συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Βιέννη
Οι Υπουργοί του Οργανισμού των Πετρελαιοπαραγωγών χωρών,του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη Βιέννη να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή του μαύρου χρυσού κατά 800.000 βαρέλια -- μια αύξηση της τάξεως του 3%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση, άλλες όμως χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στις εισαγωγές πετρελαίου δηλώνουν ότι θα περίμεναν πολύ μεγαλύτερη αύξηση.

Επεκτείνονται στην Ευρώπη οι διαμαρτυρίες για τη τιμή του πετρελαίου
Παρόλο που στη Γαλλία τερματίστηκαν οι κινητοποιήσεις γιά τις τιμές των καυσίμων, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν σε άλλες Ευρωπαικές χώρες. Στο Βέλγιο διαδηλωτές κατέκλυσαν, με πάνω από δύο χιλιάδες οχήματα, το κέντρο των Βρυξελλών. Στη Βρεταννία, οδηγοί φορτηγών και αγρότες απέκλεισαν διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων, ενώ σε μερικές περιοχές της χώρας η αγορά του πετρελαίου γινόταν με φρενήρεις ρυθμούς. (Στη Βόρεια Αγγλία και στην Ουαλία, πάνω από 60 πρατήρια βενζίνης έμειναν χωρίς πετρέλαιο).

Δημοτικές εκλογές στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας
Οι πολίτες της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισαν σε δημοτικές εκλογές που θεωρούνται τέστ της δύναμης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας. Οι εκλογές διεξήχθησαν σε γενικές γραμμές ομαλά, αρκετά άτομα τραυματίστηκαν όμως σε επεισόδια συμπλοκών ανάμεσα σε αντίπαλα Αλβανικά κόμματα. Ο ηγέτης του Αλβανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος είπε ότι δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα λόγω του εκφοβισμού, όπως είπε, των ψηφοφόρων. Η κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική για την οικονομική της πολιτική και οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης την επικρίνουν για τις πολλές, όπως τις θεωρούν, παραχωρήσεις προς την Αλβανική μειονότητα. Ο πρωθυπουργός, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκυ έχει δηλώσει ότι η δύναμη της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού μειωθεί σημαντικά στις δημοτικές εκλογές, θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Συμπλοκή στη Σιέρρα Λεόνε
Βρεταννοί στρατιώτες διέσωσαν, μετά από σφοδρή μάχη, έξι από τους συναδέλφους τους τους οποίους κρατούσαν ομήρους αντάρτες στη Σιέρρα Λεόνε. Οι έξι βρεταννοί και ο οδηγός τους, πολίτης της Σιέρρα Λεόνε, είναι σε ασφαλές μέρος. Οι αρχές της Σιέρρα Λεόνε ανακοίνωσαν ότι εικοσιπέντε αντάρτες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της συγκεκριμένης ανταρτικής ομάδας.

Διάσκεψη για τα παιδιά και τον πόλεμο
Αρχισε στον Καναδά διεθνής διάσκεψη για το πώς ο πόλεμος επηρεάζει τα παιδιά όλου του κόσμου. Η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, η Γιούνισεφ, αναφέρει ότι μόνο την τελευταία δεκαετία πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν πεθάνει από πολέμους και πάνω από δεκαπέντε εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί ως πρόσφυγες. 350.000 παιδιά λαμβάνουν μέρος σε πάνω από τριάντα πολεμικές συγκρούσεις.

Δίκη του Μουγκάμπε στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ομάδα πολιτών της Ζιμπάμπουε προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του προέδρου της χώρας τους, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, τον οποίο κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε πολιτική βία. Συγγενείς των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από οπαδούς της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε κατά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ζητούν αποζημίωση 400 εκατομμυρίων δολλαρίων. Πάνω από τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και σχεδόν όλοι ήσαν οπαδοί του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή της αντιπολίτευσης. Οι συγγενείς των θυμάτων λένε ότι καταφεύγουν στην αμερικανική δικαιοσύνη λόγω της ανομίας που επικρατεί στη δική τους χώρα.

Υπό κοινή σημαία στους Ολυμπιακούς η Βόρεια και η Νότια Κορέα
Την ανακοίνωση ότι η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα παρελάσουν πίσω από ειδική σημαία κατά την εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών στο Σίντνευ χαιρετίζει το Ολυμπιακό κίνημα. Η πράξη αυτή θα συμβολίσει την προσέγγιση Βορείου και Νοτίου Κορέας, οι αθλητές των οποίων θα διαγωνιστούν χωριστά στα αγωνίσματα. Η απόφαση θεωρείται νίκη του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ.

Εξι νεκροί από πλημμύρες στην Ιταλία
Πλημμύρες κατέστρεψαν καταυλισμό στην νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί να είναι αγνοούμενοι. Πάνω από τριάντα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι πλημμύρες, κοντά στο Κατανζάρο στην Καλαμβρία, σημειώθηκαν μετά από μια νύχτα θύελλας και τρεις μέρες ισχυρών βροχοπτώσεων. Η κακοκαιρία στην νότια Ιταλία έχει καταστρέψει σπίτια, το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, αποκλείοντας πόλεις και χωριά. Στην περιοχή έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Την αναβολή της ανακήρυξης Παλαιστινιακού κράτους προτείνει ο Αραφάτ
Η Παλαιστινιακή ηγεσία έχει για δεύτερη και τελική ημέρα συνομιλίες στη Γάζα, για να αποφασίσουν αν θα υπάρξει αναβολή της απόφασης γιά την ανακήρυξη ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο ηγέτης Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δέχεται μεγάλες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να αναβάλει την ανακήρυξη ανεξαρτήτου κράτους ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος γιά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Μιλώντας στους συνέδρους ο Κος Αραφάτ είπε ότι προτείνει αναβολή της ανακήρυξης, ώστε να αρχίσουν εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα. Ισραηλινός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αρχίσει ξανά επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.