Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ
Την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ

(11/09/2000, 17:00 GMT)
 

Αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου για να πέσουν οι τιμές
Την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα επιβεβαίωσαν οι 11 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ με την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Πετρελαίου του Οργανισμού στη Βιέννη της Αυστρίας. Ομως, αναλυτές στις χώρες της Δύσης τονίζουν ότι και το τελευταίο αυτό μέτρο από την πλευρά του ΟΠΕΚ δεν θα είναι αρκετό για να επωφεληθούν οι καταναλωτές από μια γενναία μείωση στην τιμή των υγρών καυσίμων και προβλέπουν ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των καταναλωτών κατά των υψηλών τιμών των υγρών καυσίμων θα συνεχισθούν. Παράλληλα, οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος τονίζουν ότι ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να μειώσει αντί να αυξήσει την παραγωγή διότι, όπως είπαν εκπρόσωποί των οργανώσεων αυτών, μόνο αν οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα ελεγχθούν αποτελεσματικά οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.

Αιγαίο και ενάεριο χώρο θέλει να συζητήσει ο Ετσεβίτ
O πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ εξέφρασε την  ανυπομονησία της Αγκυρας για τον "αργό ρυθμό" προόδου των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και επεσήμανε ότι ήλθε η ώρα να τεθούν προς συζήτηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι βασικές εδαφικές διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες. Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αγκυρα, ο κύριος Ετσεβίτ χαιρέτησε την αναθέρμανση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, αλλά είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπορέσει να συμπεριλάβει μέχρι στιγμής στα θέματα του διμερούς διαλόγου "τα σημαντικότερα" - όπως τα χαρακτήρισε - προβλήματα, που, όπως είπε, "αφορούν το Αιγαίο και τον εναέριο χώρο". Ο κ. Ετσεβίτ συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς θεαματικές εξελίξεις στο διάλογο εκτός και αν η Ελλάδα αλλάξει στάση στο θέμα.
 
Ματαίωσε η Γερμανία την πώληση αρμάτων Λέοπαρντ στην Τουρκία
Τη ματαίωση της προμήθειας αρμάτων μάχης τύπου Λέοπαρντ στην Τουρκία αποφάσισε η Γερμανία με την επίσημη αιτιολόγηση ότι η Αγκυρα δεν δείχνει να σημειώνει αισθητή πρόοδο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή ικανοποιεί τους Πράσινους, τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, που αντιδρούσε στην πώληση των αρμάτων αυτών στην Τουρκία. Ομως, οι υπόλοιπες εξαγωγές της Γερμανίας προς την Τουρκία παραμένουν εν ισχύ, ενώ η Αγκυρα αναμένεται να παραλάβει Αμερικανικά άρματα τύπου Αμπραμς, σημαντικά τμήματα των οποίων θα κατασκευάζονται στη Γερμανία.

Βίαιες συγκρούσεις επισκίασαν τις δημοτικές εκλογές στα Σκόπια
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι χθεσινές δημοτικές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πραγματοποιήθηκαν υπό δημοκρατικές συνθήκες. Στο μεταξύ, η κεντρική εφορευτική επιτροπή στα Σκόπια δεν έχει εκδώσει, μέχρι στιγμής, επίσημα αποτελέσματα και, έτσι, τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού της χώρας Λιούπτσκο Γκεοργκίεφσκι, όσο και η αντιπολίτευση, με επικεφαλής την Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, λένε ότι προηγούνται σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα. Πάντως, οι εκλογές επισκιάσθηκαν από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων οπαδών των δύο κομμάτων.

Ικανοποίηση του Ρόμπιν Κουκ για την απελευθέρωση των 7 ομήρων
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι 7 όμηροι στη Σιέρρα Λεόνε, που κρατούνταν από ομάδα ανταρτών με την επωνυμία "West Side Boys" και απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση των δυνάμεων της Βρετανίας, είναι καλά.

Πλημμύρες με 11 νεκρούς και 5 αγνοούμενους στην Ιταλία
Στην Ιταλία 11 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 5 αγνοούνται από τις πλημμύρες που έπληξαν τα νότια της χώρας. Ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προκλήθηκε από την υπερχείλιση ποταμού ύστερα από 3 μέρες ισχυρών βροχοπτώσεων.

Απαγωγή 3 πολιτών της Μαλαισίας από τουριστικό θέρετρο
Στη Μαλαισία η κυβέρνηση της χώρας έκανε γνωστό ότι 3 πολίτες της έπεσαν θύμα απαγωγής από οπλοφόρους σε ένα τουριστικό θέρετρο στα ανατολικά της χώρας. Οι απαγωγείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση της Μαλαισίας, αμέσως μετά διάφυγαν με ταχύπλοο σκάφος μαζί με τους 3 ομήρους. Στις Φιλιππίνες η κυβέρνηση της χώρας είπε ότι κάποιοι που βρίσκονταν πίσω από μια παρόμοια επιχείρηση που πραγματοποίησαν μέλη της Μουσουλμανικής ομάδας ανταρτών Abu Sayyaf από τις Φιλιππίνες σε άλλο τουριστικό θέρετρο της Μαλαισίας τον Απρίλιο, συλλαμβάνοντας τότε ως ομήρους 21 ανθρώπους, βρίσκονται πίσω από τη νέα αυτή απαγωγή.

Τουρκική βοήθεια ζητάει η Κίνα για την αντιμετώπιση αυτονομιστικών τάσεων
H Κίνα ζήτησε από την Τουρκία βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις αυτονομιστικές τάσεις στα βόρεια της χώρας. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της Κίνας στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι η καταπολέμηση των αυτονομιστικών τάσεων από κοινού είναι προς το συμφέρον και των 2 χωρών.

Νέες προτάσεις για τη μετανάστευση στην Βρετανία
Στην Βρετανία η υπουργός που είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, η Μπάρμπαρα Ρος, καταθέτει τις προτάσεις για τους μετανάστες - προτάσεις που έχουν ως κοινό παρονομαστή την χαλάρωση της σημερινής ιδιαίτερης αυστηρής νομοθεσίας που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο σε έναν μετανάστη να μπει στην Βρετανία.

Σε συνθήκες στέρησης 2 εκατομμύρια παιδιά στην Βρετανία
Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Βρετανία ζουν σε συνθήκες πολλαπλών στερήσεων, κάτω από το επίπεδο φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος Τζόζεφ Ράουντρι. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας μικρός, αλλά σημαντικός αριθμός από τα παιδιά αυτά υποσιτίζεται και δεν διαθέτει τα απαραίτητα για την ένδυση του.

"Να μπει στο Σίδνεϋ", ζητάει το Ουζμπεκιστάν για αξιωματούχο του
To Ουζμπεκιστάν ζήτησε από την Αυστραλία να αλλάξει την απόφασή της σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε σε έναν ανώτατο αξιωματούχο της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας αυτής να μπει στην Αυστραλία για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν την Παρασκευή στο Σίδνεϋ. Ο αξιωματούχος αυτός κατηγορείται ότι έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δέχθηκε τους λόγους που προέβαλλαν οι αρχές της Αυστραλίας.

Επιστροφή αυθεντικής Ολυμπιακής σημαίας που είχε κλαπεί το 1920
Ο πιο ηλικιωμένος κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου που βρίσκεται εν ζωή, ο Αμερικανός Χαλ Χάιγκ Πριστ, έδωσε πίσω την αυθεντική Ολυμπιακή σημαία που, όπως είπε, είχε κλέψει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, όπου είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στις καταδύσεις.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.