Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Φάλαγγα βυτιοφόρων φεύγει από το διυλιστήριο Τζάροου, στην βόρεια Αγγλία
Φάλαγγα βυτιοφόρων φεύγει από το διυλιστήριο Τζάροου, στην βόρεια Αγγλία

(14/09/2000, 1300 GMT)

Τερματίζεται ο αποκλεισμός διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων στην Βρετανία
Ο επικεφαλής των οδηγών φορτηγών -στη σημαντικότερη κινητοποίηση που είχε αποκλείσει το διυλιστήριο Στάνλοου στη βόρεια Αγγλία- ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη της διαμαρτυρίας τους και κάλεσε τους άλλους διαδηλωτές στην υπόλοιπη χώρα να κάνουν το ίδιο. Σήμερα εκπρόσωποι της κυβέρνησης συναντώνται με οργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Πολλές βρετανικές εφημερίδες ζήτησαν να σταματήσουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, λόγω των επιζήμιων επιπτώσεων που έχουν στις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, στα νοσοκομεία, στη διανομή τροφίμων και στις επιχειρήσεις. Στο μεταξύ η συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων καυσίμων έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα πετρελαίου κίνησης και βενζίνης, ενώ τεράστιες ουρές σχηματίζονται ακόμη στα ελάχιστα πρατήρια που έχουν καύσιμα. Ολοι συμφωνούν ότι θα χρειαστούν ημέρες -ίσως και εβδομάδες- για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τα καύσιμα στην Ευρώπη
Στο Βέλγιο οδηγοί φορτηγών και αγρότες έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα, ενώ με οχήματα που τοποθέτησαν σε καίρια σημεία των συνοριακών διαβάσεων προς τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, έχουν παραλύσει την κυκλοφορία. Στη Γερμανία οι αγρότες έχουν αποκλείσει διυλιστήριο στα βορειο-δυτικά της χώρας, ενώ άλλοι διαδηλωτές κινούμενοι κατά φάλαγγα ακινητοποιούν την κυκλοφορία στις πόλεις. Με κινητοποιήσεις απειλούνται τώρα η Ιρλανδία και η Πολωνία, ενώ παρόμοιες διαμαρτυρίες οργανώνουν οι οδηγοί φορτηγών στην Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Τσεχία.

Ανυποχώρητος σε διεθνείς πιέσεις για Κυπριακό - Αιγαίο ο Ισμαήλ Τζέμ
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ διέψευσε -μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη- τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να υφίσταται πιέσεις για να κάνει βήματα στο Κυπριακό αλλά και προς επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου -όπως χαρακτηριστικά είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκ του σύνεγγις διακοινοτικές συνομιλίες ο κ. Τζεμ είπε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του ΟΗΕ να παίρνει τις ελληνικές και τις ελληνοκυπριακές θέσεις και να τις επιβάλλει στην Τουρκία.

Στο Κοσσυφοπέδιο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης
Καθώς απομένουν 10 ημέρες έως τις προεδρικές εκλογές στην Γιουγκοσλαβία, ο υποψήφιος της σερβικής αντιπολίτευσης και βασικός αντίπαλος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, επισκέπτεται σήμερα το Κοσυφοπέδιο στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο κ. Κοστούνιτσα είναι ο πρώτος προεδρικός υποψήφιος που μεταβαίνει στην επαρχία και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις σέρβων κατοίκων σε 3 πόλεις του βορείου Κοσυφοπεδίου.

Προειδοποίηση Κομισιόν προς Ελλάδα λόγω ρύπανσης της Βεγορίτιδας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα δεύτερη και τελική προειδοποίηση για τον καθαρισμό της λίμνης Βεγορίτιδας. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενα την επιβολή υψηλού προστίμου, όπως ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν. Η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, Μάργκοτ Βάλστρομ, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι παρήλθε η προθεσμία που δόθηκε στην Ελλάδα για το βιολογικό καθαρισμό της Βεγορίτιδας.

Εκτέλεση υψηλόβαθμου αξιωματούχου στην Κίνα
Οι Κινεζικές αρχές προχώρησαν σήμερα στην εκτέλεση ενός από τους αντιπροέδρους του εθνικού κοινοβουλίου, του Τσενγκ Κετζίε. Πρόκειται για τον πιό υψηλόβαθμο αξιωματούχο του κομμουνιστικού καθεστώτος που εκτελείται τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Κίνα. Ο κ. Τσένγκ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών τον περασμένο Ιούλιο, αφού κρίθηκε ένοχος για δωροληψία πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, όταν υπηρετούσε ως κυβερνήτης επαρχίας στην νότια Κίνα.

Καταγγελίες για βύθιση του Κούρσκ από ρωσική ανθυποβρυχιακή τορπίλη
Ενα μέλος της ρωσικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά τα αίτια που προκάλεσαν το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ επανέλαβε τις καταγγελίες ότι το υποβρύχιο χτυπήθηκε από ρωσική ανθυποβρυχιακή τορπίλη. Ο Σεργκέϊ Ζεκόφ δήλωσε σε ρωσική εφημερίδα ότι κατά την διάρκεια ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην θάλλασα του Μπάρεντς, το ρωσικό θωρηκτό "Μεγάλος Πέτρος" εκτόξευσε πέντε τορπίλες κατά του Κούρσκ, αλλά μόνο οι τέσσερεις εξ αυτών βρέθηκαν κατόπιν στη περιοχή.

Βιρμανία: Αρση περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην ηγέτη της αντιπολίτευσης
Στην Βιρμανία η ηγέτης της αντιπολίτευσης Ανγκ Σαν Σου Κι άρχισε να δέχεται επισκέψεις στο σπίτι της από στελέχη του κόμματός της και ξένους διπλωμάτες, καθώς το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας ήρε τους περιορισμούς -που ισοδυναμούσαν με κράτηση κατ' οίκον-  και τής είχαν επιβληθεί εδώ και δύο εβδομάδες. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές αποκαταστάθηκε επίσης η τηλεφωνική επικοινωνία με την οικία της κας Σου Κι.

Επανάληψη και εκ νέου διακοπή της δίκης Σουχάρτο στην Ινδονησία
Αρχισε σήμερα εκ νέου στη πρωτεύουσα Τζακάρτα η δίκη του πρώην προέδρου της Ινδονησίας Σουχάρτο για διαφθορά, αλλά για μιά ακόμη φορά αυτός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Οι συνήγοροι του κ. Σουχάρτο υποστήριξαν ότι αυτός δεν διαθέτει την απαραίτητη πνευματική ενάργεια και σωματική ικανότητα για να παραστεί στην ακροααματική διαδικασία. Κατόπιν το δικαστήριο όρισε ανεξάρτητη ιατρική ομάδα, η οποία θα εξετάσει τον κατηγορούμενο, και ανέβαλλε την δίκη για δύο εβδομάδες.

Επιδρομή της αστυνομίας σε γραφεία της αντιπολίτευσης στην Ζιμπάμπουε
Στην Ζιμπάμπουε η αστυνομία έκανε επιδρομή σε γραφεία του κυριότερου αντιπολιτευτικού κόμματος στη πρωτεύουσα Χαράρε, γιατί όπως λένε αστυνομικές πηγές υπήρχαν εκεί κρυμμένα όπλα. Εκπρόσωπος του κόμματος χαρακτήρισε τις επιδρομές ως μέρος εκστρατείας εκφοβισμού από την κυβέρνηση.

Πολύνεκρες καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδοκίνα
Οι σφοδρές πλημμύρες στην Καμπότζη, το Λάος και το Βιετνάμ έχουν κοστίσει σύμφωνα με πληροφορίες την ζωή σε 90 άτομα, σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειες του στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το μισό εκατομμύριο κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις περισσότερο πληγείσες περιοχές.

Ιταλική έκκληση γιά διεθνή ρύθμιση της μετανάστευσης
Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι απηύθυνε έντονη έκκληση προς τα Ηνωμένα Εθνη να καταρτίσουν κανονισμούς με διεθνή ισχύ γιά την ρύθμιση του θέματος της μετανάστευσης. Ο κ. Ντίνι, σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι οι μετανάστες προέρχονται σήμερα από διπλάσιο αριθμό χωρών σε σχέση με την δεκαετία του 1980, που σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό να συζητά κανείς για διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

Δηλώσεις Σάμαρανκ γιά τους αγώνες του Σίντνεϊ
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ, που ξεκινούν επίσημα αύριο, θα είναι απολύτως επιτυχείς. Ο κ. Σάμαρανκ τόνισε ότι έχει εντυπωσιαστεί με τα κέντρα διεξαγωγής των αγώνων, αλλά και με τα κέντρα φιλοξενίας των αθλητών. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ιατρικές εξετάσεις στους αθλητές είναι ένα μέσο που δεν θα επιτρέψει σε κάποιους αθλητές να χρησιμοποιήσουν αναβολικές ουσίες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.