Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας αποτελούσε στόχο απόπειρας δολοφονίας
Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας αποτελούσε στόχο απόπειρας δολοφονίας

(16/09/2000, 14:30 GMT)

Ισπανία: Οι αρχές απέτρεψαν σχέδιο επίθεσης κατά της πολιτικής ηγεσίας
Στην Ισπανία η αστυνομία λέει ότι απέτρεψε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης, που είχε σκοπό τη δολοφονία του βασιλικού ζεύγους και των πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Γερμανίας. Στελέχη της ισπανικής αστυνομίας κατάσχεσαν χειροβομβίδες και 6 εκτοξευτές χειροβομβίδων κοντά σε υπαίθριο μουσείο -σε χωριό της περιοχής των Βάσκων-, το οποίο θα επισκέπτονταν ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, η σύζυγος του Σοφία, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο γερμανός καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η ανακάλυψη των όπλων γίνεται λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση -από της ισπανικές αρχές- της σύλληψης -στη Γαλλία- ενός ατόμου που θεωρείται επικεφαλής της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ. Ο Ιγνάσιο Γκαρσία Αρέγκουϊ συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας και των ισπανικών αρχών ασφαλείας, που επέδραμαν σε εξοχική κατοικία της γαλλικής πόλης Μπιντάρτ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Ο κ. Αρέγκουϊ κρατείται τώρα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Γαλλία και κατηγορείται ότι οργάνωσε πριν 5 χρόνια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος.

Κινητοποιήσεις ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται με κυκλοφοριακό χάος αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι οργανωτές των κινητοποιήσεων ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων απειλούν ότι αυτές θα επεκταθούν. Την Παρασκευή παρέλυσε η κυκλοφορία στην Ολλανδία και στη Γερμανία, ενώ η κρίση άρχισε να εκτονώνεται στο Βέλγιο. Στη Σουηδία οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες προτίθενται να αποκλείσουν σήμερα τα κυριότερα λιμάνια της χώρας. Οι Νορβηγοί οδηγοί φορτηγών ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν τη Δευτέρα να  αποκλείουν τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Στην Ιρλανδία -παρά την κυβερνητική υπόσχεση για μείωση της τιμής των καυσίμων στον προυπολογισμό του Δεκεμβρίου- οι οδηγοί φορτηγών προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Βρετανία: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των οδηγών λόγω έλλειψης καυσίμων
Οδηγοί αυτοκινήτων -που ψάχνουν απεγνωσμένα για βενζίνη- έχουν περικυκλώσει τα βρετανικά πρατήρια καυσίμων ακόμα και -2 ημέρες μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων. Μερικοί αυτοκινητιστές ακολουθούν κατά φάλαγγα τα βυτιοφόρα που συνεχίζουν τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων, για να διαπιστώσουν πού ακριβώς πηγαίνουν. Και ενώ οι ουρές γύρω από τα πρατήρια συνεχίζονται, ο υπουργός οικονομικών Γκόρντον Μπράουν δήλωσε εκ νέου ότι δεν προτίθεται να μειώσει την φορολογία στα καύσιμα.

Κυπριακό: Επιστροφή Γλαύκου Κληρίδη στις εκ του σύνεγγις συνομιλίες
Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης επέστρεψε στις εκ του σύνεγγυς διακοινοτικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, μετά από διήμερη αποχή του από αυτές. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η επιστροφή του κ. Κληρίδη αποφασίσθηκε μετά από προφορικές και γραπτές διαβεβαιώσεις που τού παρασχέθηκαν ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα ενεργήσουν μέσα στο πλαίσιο των παλαιοτέρων ψηφισμάτων τους για το Κυπριακό. Ο κ. Κληρίδης είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες την περασμένη Τετάρτη διαμαρτυρόμενος έτσι για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τις οποίες -όπως λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά- επιχειρήθηκε να αποδωθεί ισότιμο στάτους στο αυτοαποκαλούμενο τουρκοκυπριακό "κράτος" και στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση.

Κατάρριψη παγκοσμίων ρεκόρ στην ολυμπιακή πισίνα του Σύδνεϋ
Ο 17χρονος αυστραλός κολυμβητής Ιαν Θόρπ κατέκτησε ήδη δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, καταρρίπτοντας την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα παγκόσμια ρεκόρ στην πισίνα του Σύδνεϋ, στη διάρκεια της σημερινής πρώτης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Θόρπ -που έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση τεσσάρων χρυσών μεταλλίων-  ανεδείχθη νικητής στα 400 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης και μετά από λίγες ώρες συμμετείχε στην τετράδα των αυστραλών που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα 4 Χ 100 μέτρα ελεύθερο. Εξάλλου χρυσή ολυμπιονίκης έγινε και η κολυμβήτρια Γιάννα Κλοτσκόβα από την Ουκρανία, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4 Χ 100 μέτρα μικτής κολύμβησης.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες ο πρόεδρος Τζόζεφ Εστράντα επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιχείρηση για την απελευθέρωση πάνω από 20 ατόμων που κρατούνται ως όμηροι από μουσουλμάνους αυτονομιστές αντάρτες στο νησί Χόλο, στα νότια της χώρας. Η επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων άρχισε με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων ανταρτών και συνεχίστηκε με απόβαση χιλιάδων στρατιωτών, που υποστηρίζονται από μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα. Κάτοικοι που προσπαθούν να διαφύγουν από την περιοχή λένε ότι δεκάδες άτομα -στην πλειοψηφία τους άμαχοι- σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης εναντίον της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

Κίνα:  Αστυνομική επιχείρηση για διάσωση χιλιάδων θυμάτων του δουλεμπορίου
Η κινεζική αστυνομία λέει ότι διέσωσε πανω από 100 χιλιάδες γυναικόπαιδα στα πλαίσια πανεθνικής εκστρατείας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ατόμων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη παρόμοια αστυνομική επιχείρηση που έγινε ποτέ στην Κίνα, η οποία διήρκεσε 6 μήνες και ο αριθμός των διασωθέντων που ανακοίνωσαν οι αρχές αποτελεί σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Πεκίνο μόνο την κορυφή του παγόβουνου, στην παράνομη διακίνηση ατόμων.

Προς αποκατάσταση των εμπορικών δεσμών βαίνουν Ταϊβάν και Κίνα
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν εξέφρασε την πρόθεσή του για αποκατάσταση των εμπορικών δεσμών και της συγκοινωνιακής σύνδεσης της χώρας του με την Κίνα. Ο πρόεδρος Τσεν Σούϊ Μπιάν είπε ότι επιθυμεί την επανασύνδεση των δύο χωρών υπό την προυπόθεση ότι οι Κινεζικές αρχές θα ήταν πρόθυμες να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις σχετικές με το μελλοντικό καθεστώς της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο εξακολουθεί να θεωρεί κινεζική επαρχία.

Δεύτερος σε δημοσκοπήσεις ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Βελιγράδι δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται αρκετά πίσω από τον βασικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, τον Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Υποστηρικτές του κ. Μιλόσεβιτς έχουν απορρίψει στο παρελθόν ανάλογες δημοσκοπήσεις ως προπαγάνδα της Δύσης.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.