Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Εξακολουθεί να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου
Εξακολουθεί να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

(17/09/2000,  17.30 GMT)

Προειδοποιήσεις κατά της περικοπής των φόρων στα καύσιμα
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Ερνστ Βέλτεκε, επέκρινε τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που συμφώνησαν να μειώσουν τους φόρους στα καύσιμα για να σταματήσουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την υψηλή τιμή των καυσίμων. Ο κ. Βέλτεκε είπε ότι είναι λυπηρό που η Ευρώπη δεν τήρησε κοινή στάση και τόνισε ότι η μείωση των φόρων δεν είναι λύση. Οικονομικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κυβερνητική αυτή στάση που υπαγορεύεται από πολιτικά κίνητρα, να υπνομεύεσει την εμπιστοσύνη στο ενίαιο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Εν τω μεταξύ , στην Νορβηγία οι οδηγοί φορτηγών, που είχαν αποκλείσει διυλίστηρια και αποθήκες καυσίμων για να διαμαρτυρηθούν για την υψηλή τιμή των καυσίμων, διέκοψαν τις κινητοποιήσεις. Οπως είπε εκπρόσωπος τους η απόφαση ελήφθει μετά την διαμαρτυρία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Στατόιλ στην αστυνομία. Στην Ισπανία αλιευτικά έχουν αποκλείσει το λιμάνι της Βαρκελώνης και στην Σλοβενία εκατοντάδες φορτηγά απέκλεισαν για 4 ώρες οδικές αρτηρίες και απειλούν με νέες κινητοποιήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε τους Σέρβους να καταψηφίσουν τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς
Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης κάλεσαν τους Σέρβους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς στις εκλογές που θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γιουγκοσλαβία. Οι 15 υπουργοί εξωτερικών τόνισαν ότι η πολιτική του κ. Μιλόσεβιτς θα πρέπει να απορριφθεί και αν αυτό γίνει τότε θα αρθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Κοινότητα στην Σερβία. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι η ανακοίνωση αυτή θα θεωρηθεί σαν απροκάλυπτη προσπάθεια της Δύσης να επιρρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εξ άλλου, στη συνάντηση τους σήμερα στις Βρυξέλες οι 15 υπουργοί εξωτερικών αποφάσισαν την απελευθέρωση του εμπορίου με τις Βαλκανικές χώρες, ανοίγοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή αγορά σε σχεδόν όλες τις εισαγωγές αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων χωρίς δασμούς από την Αλβανία και τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, με εξαίρεση τη Σερβία.

Εξουδετερώθηκε επίθεση κατά του στρατιωτικού ηγέτη της Ακτης του Ελεφαντοστού
Δυνάμεις πιστές στον στρατιωτικό ηγέτη της Ακτής του Ελεφαντοστού Ρόμπερτ Γκουέι εξουδετέρωσαν απόπειρα πραξικοπήματος. Ο υπουργός επικοινωνιών στο Αμπιτζάν επιβεβαίωσε στο BBC ότι στρατιώτες πιστοί στον στρατηγό Γκουέι ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Ο στρατηγός Γκουέι, που κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από δέκα μήνες, είπε σε συνέντευξη τύπου ότι κατά την επίθεση εναντίον της κατοικίας του σήμερα τα ξημερώματα, σκοτώθηκαν δύο από τους σωματοφύλακες του και επέρριψε τις ευθύνες σε στρατιώτες που υποκινήθηκαν απο "άλλους" τους οποίους δεν κατονόμασε.

Φόβους για επέμβαση του στρατού εκφράζει η αντιπολίτευση στο Περού
Φόβους για επέμβαση του στρατού εκφράζει η αντιπολίτευση στο Περού μετά την ανακοίνωση, το Σάββατο, του προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις οποίες ο ίδιος δεν προτίθεται να λάβει μέρος. Η ανακοίνωση του κ. Φουτζιμόρι έγινε αμέσως μετα την δημοσιοποίηση βιντεοκασέττας που δείχνει τον επί κεφαλής των  μυστικών υπηρεσιών,  Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, να δωροδοκεί βουλευτή της αντιπολίτευσης. Την ανακοίνωση του κ. Φουτζιμόρι χαιρέτησαν η  Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Οργανισμός Αμερικανικών κρατών. Ομως ο γενικός γραμματέας του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Λουίς Σολάρε, είπε στο BBC ότι ο κ.Φουτζιμόρι δεν θα πρέπει να αποχωρήσει από την προεδρεία πριν συλληφθεί ο κ. Μοντεσίνος.

Ιορδανία : σε θάνατο καταδικάστηκαν 6 άτομα
Δικαστήριο της Ιορδανίας καταδίκασε σε θάνατο 6 άνδρες με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών στόχων. Εικοσιοκτώ άτομα δικάστηκαν με τις κατηγορίες της κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών και της συμμετοχής σε ομάδα που είχε σχέσεις με την οργάνωση του Σαουδάραβα  Οσάμα μπιν Λάντεν. Το δικαστήριο μετετρεψέ την θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε δύο άλλους κατηγορούμενους σε ισόβια δεσμά, αθώωσε 6 κατηγορούμενους και στους υπόλοιπους επέβαλλε ποινές φυλάκισης από εφτάμιση εώς δεκαπέντε χρόνια.

Ερήμην δικάζεται σήμερα το ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι
Αρχισε σήμερα σε δικαστήριο του Βελιγραδίου η δίκη των πολιτικών ηγετών και των στρατιωτικών διοικητών του ΝΑΤΟ. Οι γιουγκοσλαβικές αρχές παραπέμπουν τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ανταποκριτές επισημαίνουν πως πρόκειται για πολιτικό πυροτέχνημα εν όψει των επικείμενων κρίσιμων εκλογών.

Η Γουάσιγκτον απαιτεί αφοπλισμό των πολιτοφυλακών στο Δυτικό Τιμόρ
Ο υπουργός άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουϊλλιάμ Κόεν, προειδοποιήσε την Ινδονησία ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρές οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες έαν δεν λάβει άμεσα μέτρα για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών που δρούν στο Δυτικό Τιμόρ. Η προειδοποίηση έγινε μετά την δολοφονία 3 ξένων μελών του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από παραστρατιωτικούς στο Δυτικό Τιμόρ. Μετά τις συνομιλίες που είχε στη Τζακάρτα με τον πρόεδρο Αμπντουραχμάν Γουαχίντ, ο κ. Κόεν είπε ότι η Ινδονησία είναι υπεύθυνη για τον αφοπλισμό και διάλυση των πολιτοφυλακών που δημιουργήθηκαν πέρσυ από τον ινδονησιακό στρατό για να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ.

Πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστήχημα στην Τουρκία
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι σε σύγκρουση ημιφορτηγού με νταλίκα στην επαρχία Καρς, σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 24. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι η σύγκρουση συνέβει όταν τα φρένα της νταλίκας που είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα δεν λειτούργησαν. Αξίζει να σημειωθεό ότι πέρσυ περίπου 4600 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω απο 113 χιλιάδες τραυματίσθηκαν σε οδικά δυστηχήματα στην Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Επίθεση κατά τών μουσουλμάνων ανταρτών εξαπέλυσε ο στρατός στις Φιλιππίνες
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί Τζόλο στις Φιλιππίνες στην διάρκεια επίθεση του στρατού εναντίον των μουσουλμάνων ανταρτών που κρατούν ομήρους δεκαεννέα τουρίστες. Ο υπουργός άμυνας των Φιλιππίνων, Ορλάντο Μερκάδο ανακοίνωσε ότι εκτός από τους τέσσερις πολίτες, νεκροί είναι και έξη αντάρτες. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι νεκροί και οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Αιματηρές συγκρούσεις στρατού και ανταρτών στην Κολομβία
Σφοδρές συγκρούσεις στρατού και ανταρτών σημειώνονται στην Κολομβία. Στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλιες. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 19 στρατιώτες είναι νεκροί ενώ πολλών άλλων έχουν χαθεί τα ιχνη. Οι συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, πραγματοποιούνται κοντά στην πόλη Νταμπέιμπα στα βορειο-δυτικά διαμερίσματα της χώρας. Τα κυβερνητικά στρατεύματα υποστηρίζονται από ελικόπτερα και πολεμικά πλοία.

Μύκητες απειλούν τον πήλινο στρατό της Κίνας
Κινέζοι αρχαιολόγοι ζήτησαν από βελγική φαρμακευτική εταιρεία να βοηθήσει στη διάσωση μιας από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του Εικοστού αιώνα, του πήλινου στρατού που φρουρούσε τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Κιν Σιχουάνγκ. Οι 8 χιλιάδες φυσικού μεγέθους στρατιώτες και ιππείς, που ανακαλύφθηκαν το 1976, επέζησαν επί  2 χιλιάδες χρόνια, όμως κινδυνεύουν τώρα να αποσυντεθούν από τους μύκητες που έχουν προσβάλλει πάνω από 1400 αγάλματα. Η βελγική εταιρεία προσφέρθηκε να παρασκευάσει χημική ουσία που θα ελέγχει την ανάπτυξη των μυκήτων.

Συμφωνία Ουγκάντας-Σουδάν για τα παιδιά-στρατιώτες
Σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση παιδιών-στρατιωτών από τήν Ουγκάντα που κρατούνται στο Σουδάν, θεωρείται η συμφωνία μεταξύ Σουδάν και Ουγκάντας που επετεύχθει στην διάρκεια διάσκεψης με αντικείμενο τις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά. Πιστευεται ότι εξη χιλιάδες παιδιά από την Ουγκάντα έχουν απαχθεί από αντάρτες της Ουγκάντα που υποστηρίζονται από το Σουδάν.

Πιθανή η σύγκρουση της Γης με Αστεροειδή, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν για τον υπαρκτό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης της Γής με ενα αστεροειδή. Ομάδα επιστημόνων που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης ζήτησε την δημιουργία ενός νέου αστεροσκοπείου στο νότιο ημισφαίριο το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 32 εκατομμύρια δολλάρια. Σκοπός του  αστεροσκοπείου θα είναι η καταγραφή κάθε αντικειμένου που πλησιάζει τον πλανήτη μας και θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι επικίνδυνο γι αυτόν. Η  επιστημονική ομάδα ζητά επίσης την δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου που θά συνδέει τους ειδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο και θα μελετά τρόπους εξουδετέρωσης των μεγάλων αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά πρόσκρουσης με την Γή.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.