Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ιρακινό διυλιστήριο πετρελαίου
Ιρακινό διυλιστήριο πετρελαίου

(18/09/2000,  19.00 GMT)

Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 10 χρόνια οι τιμές πετρελαίου
Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έφτασαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και 10 χρόνια, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυριοτέρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών και την υποχώρηση των ανησυχιών ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες στον Κόλπο του Μεξικού θα επηρρεάσουν δυσμενώς την παράδοση ποσοτήτων πετρελαίου προς τις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ του Ιράκ και του Κουβέϊτ αποτελεί την κύρια αιτία για την άνοδο των τιμών. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η επί προθεσμία τιμή ενός τύπου πετρελαίου ξεπέρασε τα 36 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από την κρίση στον Περσικό Κόλπο το φθινόπωρο του 1990. Στο Λονδίνο η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρέντ διαμορφώθηκε στα 34,62  δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας.

Προειδοποιήσεις ενάντια στην περικοπή φόρων στα καύσιμα
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Ερνστ Βέλτεκε επέκρινε όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν να μειώσουν τους φόρους στα καύσιμα για να σταματήσουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων. Ο κ. Βέλτεκε χαρακτήρισε ως λυπηρό το ότι η Ευρώπη δεν τήρησε κοινή στάση, και τόνισε ότι η μείωση των φόρων δεν είναι λύση. Οικονομικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η στάση αυτή ορισμένων κυβερνήσεων, που υπαγορεύεται από πολιτικά κίνητρα, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ενίαιο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ.

Μήνυμα Ευρωπαϊκής Ενωσης προς Σέρβους να καταψηφίσουν τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς
Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν τους σέρβους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο στη Γιουγκοσλαβία. Με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί εξωτερικών των "15" λένε ότι, άν και οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι ελεύθερες και δίκαιες, εντούτοις οι ψηφοφόροι θα πρέπει να απορρίψουν καταφανώς την πολιτική Μιλόσεβιτς. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας του προέδρου Μιλόσεβιτς η Κοινότητα θα προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Σερβία. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι η ανακοίνωση αυτή θα θεωρηθεί σαν απροκάλυπτη προσπάθεια της Δύσης να επιρρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Δυνάμεις πιστές στον στρατιωτικό ηγέτη της Ακτής του Ελεφαντοστού Ρόμπερτ Γκουέϊ εξουδετέρωσαν σήμερα απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Μιλώντας από την πρωτεύουσα Αμπιτζάν, ο υπουργός επικοινωνιών της χώρας επιβεβαίωσε στο BBC ότι στρατιώτες που υποστηρίζουν το στρατηγό Γκουέι ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Ο στρατηγός Γκουέι βρίσκεται στην εξουσία μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε πριν 10 μήνες, και είπε σε συνέντευξη τύπου ότι κατά την διάρκεια της επίθεσης εναντίον της κατοικίας του σήμερα τα ξημερώματα, σκοτώθηκαν δύο από τους σωματοφύλακες του.

Φόβους για επέμβαση του στρατού εκφράζει η αντιπολίτευση στο Περού
Φόβους για επέμβαση του στρατού εξέφρασε  η αντιπολίτευση στο Περού μετά την ανακοίνωση, το Σάββατο, του προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις οποίες ο ίδιος δεν προτίθεται να λάβει μέρος. Την ανακοίνωση του κ. Φουτζιμόρι χαιρέτησαν η  Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Ομως ο γενικός γραμματέας του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης Λουίς Σολάρε είπε στο BBC ότι ο κ.Φουτζιμόρι δεν θα πρέπει να αποχωρήσει από την προεδρία πριν συλληφθεί ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, εναντίον του οποίου εκκρεμούν καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας αντιπολιτευόμενου βουλευτή.

Ιορδανία : σε θάνατο καταδικάστηκαν 6 άτομα
Δικαστήριο της Ιορδανίας καταδίκασε σε θάνατο 6 άνδρες με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών στόχων. 28 άτομα δικάστηκαν με τις κατηγορίες της κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών και της συμμετοχής σε ομάδα που είχε σχέσεις με την οργάνωση του Σαουδάραβα  Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το δικαστήριο μετέτρεψε τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε 2 άλλους κατηγορούμενους σε ισόβια δεσμά, αθώωσε 6 κατηγορούμενους και στους υπόλοιπους επέβαλλε ποινές φυλάκισης από 7 έως και 15 χρόνια.

Η Γουάσιγκτον απαιτεί αφοπλισμό των παραστρατιωτικών στο Δυτικό Τιμόρ
Ο υπουργός άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουϊλλιάμ Κόεν, προειδοποιήσε την Ινδονησία ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρές οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες έαν δεν λάβει άμεσα μέτρα για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων που δρούν στο Δυτικό Τιμόρ. Η προειδοποίηση έγινε μετά την δολοφονία 3 αλλοδαπών μελών του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από παραστρατιωτικούς στο Δυτικό Τιμόρ.

Πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Τουρκία
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι σε σύγκρουση ημιφορτηγού με νταλίκα στην επαρχία Καρς, σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 24. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι η σύγκρουση συνέβει όταν τα φρένα της νταλίκας που είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα δεν λειτούργησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσυ περίπου 4600 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω απο 113 χιλιάδες τραυματίσθηκαν σε οδικά δυστηχήματα στην Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Επίθεση κατά μουσουλμάνων ανταρτών εξαπέλυσε ο στρατός στις Φιλιππίνες
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί Χόλο, στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια επίθεσης του στρατού εναντίον των μουσουλμάνων αυτονομιστών ανταρτών που κρατούν ομήρους 19 τουρίστες. Ο υπουργός άμυνας των Φιλιππίνων Ορλάντο Μερκάδο ανακοίνωσε ότι εκτός από 4 άμαχους, νεκροί είναι και 6 αντάρτες. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι νεκροί και οι τραυματίες από την στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Κολομβία: Αιματηρές συγκρούσεις στρατού - ανταρτών
Ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ανταρτών στην Κολομβία, στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται. Οι συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, διεξάγονται  κοντά στην πόλη Νταμπέϊμπα, στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών στη Σριλάνκα
Στη Σριλάνκα οι αντάρτες διέψευσαν την ανακοίνωση του στρατού ότι κατέλαβε στρατηγικής σημασίας πόλη στη χερσόνησο Τζάφνα.  Ραδιοφωνικός σταθμός της ανταρτικής οργάνωσης "Τίγρεις Ταμίλ" μετέδωσε οτι αν και οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησίασαν την πόλη Τσαβακατσέρι, οι αντάρτες απέκρουσαν τις προσπάθειες για κατάληψή της.

Μύκητες απειλούν τον πήλινο στρατό της Κίνας
Κινέζοι αρχαιολόγοι ζήτησαν από βελγική φαρμακευτική εταιρεία να βοηθήσει στη διάσωση μιας από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του Εικοστού αιώνα, του πήλινου στρατού που φρουρούσε τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Κιν Σιχουάνγκ. Οι 8 χιλιάδες φυσικού μεγέθους στρατιώτες και ιππείς, που ανακαλύφθηκαν το 1976, επέζησαν επί  2.000 χρόνια, όμως κινδυνεύουν τώρα με αποσύνθεση από τους μύκητες που έχουν προσβάλλει πάνω από 1.400 αγάλματα. Η βελγική εταιρεία προσφέρθηκε να παρασκευάσει χημική ουσία που θα ελέγχει την ανάπτυξη των μυκήτων.

Πιθανή σύγκρουση της Γης με αστεροειδή, λένε επιστήμονες
Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν για τον υπαρκτό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης της Γής με ενα αστεροειδή. Ομάδα επιστημόνων που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης ζήτησε την δημιουργία ενός νέου αστεροσκοπείου στο νότιο ημισφαίριο το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 32 εκατομμύρια δολλάρια. Σκοπός του  αστεροσκοπείου θα είναι η καταγραφή κάθε αντικειμένου που πλησιάζει τον πλανήτη μας και θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι επικίνδυνο γι αυτόν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.