Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αεροπειρατία στον εναέριο χώρο της Κούβας
Αεροπειρατία στον εναέριο χώρο της Κούβας

(19/09/2000,  16.45 GMT)
 

Κούβα : "Χάθηκε" το αεροσκάφος στο οποίο σημειώθηκε αεροπειρατία
Στη Κούβα σημειώθηκε αεροπειρατία σε μικρό επιβατικό αεροσκάφος με 16 άτομα επιβάτες και πλήρωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος έπεσε στα διεθνή ύδατα έξω από τις ακτές της Φλόριδας. Η κυβέρνηση της Κούβας ζήτησε από την αμερικανική ακτοφυλακή να συμβάλλει στις προσπάθειες εντοπισμού του αεροσκάφους και διάσωσης των επιβατών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αισιοδοξεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αν και προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Στη τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού, που δημοσιεύεται ενόψει των γενικών συνελεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμαιας Τράπεζας στην Πράγα, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι φέτος 4,7% και το 2001 γύρω στο 4,2%. Η βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας αποδίδεται κυρίως στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, στην βελτίωση των ευρωπαϊκών οικονομιών και στην ανάκαμψη, αν και επίφοβη ακόμη, της ιαπωνικής οικονομίας. Ωστοσο η έκθεση επισημαίνει ότι πολλές οικονομίες, και ειδικότερα Ασιατικών χωρών, θα επιρρεαστούν αρνητικά αν παραμείνουν υψηλές οι τιμές του πετρελαίου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Πράγα
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παίρνει η αστυνομία της Τσεχίας καθώς αρχίζουν να φθάνουν στη Πράγα αντιπρόσωποι από πολλές χώρες του κόσμου για να συμμετάσχουν σε μιά σειρά σεμιναρίων που προηγούνται των ετησίων γενικών συνελεύσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα πραγματοποιηθούν στη πόλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το πετρέλαιο
Οι κινητοποιήσεις για την υψηλή τιμή των καυσίμων επεκτάθηκαν τώρα και στο Ισραήλ ενώ συνεχίζονται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία οι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους στο κέντρο πολλών πόλεων και της πρωτεύουσας Μαδρίτης, ενώ αλιευτικά εμπόδισαν δύο κρουαζιερόπλοια και άλλα 13 σκάφη να μπουν στο λιμάνι της Βαρκελώνης. Σποραδικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στην Ιρλανδία, στη Σουηδία, στη Φιλλανδία και στη Γερμανία. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην έχουν διαμορφώσει κοινή στάση για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.Πάντως ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιας για θέματα ενέργειας παρώτρυνε τις κυβερνήσεις να μην δεχθούν να μειώσουν τους φόρους στα καύσιμα.

Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 10 χρόνια οι τιμές πετρελαίου
Η τιμή του πετρελαίου στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης έκλεισε χθες στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μιά δεκαετία. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 37 δολάρια το βαρέλι -επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από την εποχή της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, πίσω από την τελευταία αυτή αύξηση, κρύβονται -εν μέρει- καί πάλι οι ανησυχίες για την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο.

Το Ισραήλ διακόπτει προσωρινά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, έδωσε εντολή να σταματήσουν προσωρινά οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους για την σύναψη της οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μπάρακ κατηγορούσε τους Παλαιστινίους ότι δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση προόδου χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρηνήσεις.

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
Τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 60 τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας που συγκλόνισε αγορά στο κέντρο της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελλήφθησαν 3 άνδρες σε σχέση με την επίθεση την οποία νωρίτερα ο στρατιωτικός ηγέτης της χώρας χαρακτήρισε "τρομοκρατική ενέργεια". Το Πακιστάν συνήθως επιρίπτει συνήθως την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώνται στη χώρα στις μυστικές υπηρεσίες της Ινδίας.

Η Ευρωπαική Ενωση καλεί τους Σέρβους να καταψηφίσουν τον Μιλόσεβιτς
Ο κυριότερος υποψήφιος της Γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης χαιρέτησε την απόφαση της ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της χώρας εάν καταψηφισθεί ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η απόφαση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί σημαντική βελτίωση της πολιτικής της Ευρώπης έναντι της Γιουγκοσλαβίας. Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η άρση των κυρώσεων θα έπρεπε να γίνει χωρίς όρους.

Σρι Λάνκα : 23 νεκροί στρατιώτες σε νέα επίθεση ανταρτών
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι 23 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα των ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ στην επαρχία Τρινκομαλή. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση φορτηγό που μετέφερε στρατιώτες έπεσε σε νάρκη και καθώς οι επιβάτες του προσπαθούσαν να βγούν από τα συντρίμμια οι αντάρτες άνοιξαν πυρ. Στάλθηκαν ενισχύσεις και σύμφωνα με την κυβέρνηση συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις.

Θα ανασυρθούν από το Κούρσκ οι σοροί του πληρώματος
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή να πργαματοποιηθεί η επιχείρηση για την ανάσυρση των σορών του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ που βυθίστηκε τον περασμένο μήνα στη θάλασσα του Μπάρεντς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιλία Κλεμπάνωφ, είπε ότι η επιχείρηση μπορεί να αρχίσει εντός δύο μηνών και σ'αυτή θα συμβάλλουν Νορβηγοί δύτες.

Επίθεση κατά Μουσουλμάνων ανταρτών εξαπέλυσε ο στρατός στις Φιλιππίνες
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων άρχισε επιχείρηση απομάκρυνσης των χιλιάδων αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη νήσο Χόλο λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Μουσουλμάνων αυτονομιστών ανταρτών που κρατούν τουλάχιστον 19 ομήρους. Ο υπουργός άμυνας των Φιλιππίνων Ορλάντο Μερκάδο ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις 4 άμαχοι και 6 αντάρτες. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι νεκροί και οι τραυματίες από την στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Αντιπαράθεση Γαλλίας-Φιλιππινών για τους ομήρους
Ο πρόεδρος των Φιλιππινών, Τζόζεφ Εστράδα, απέριψε τη κριτική της Γαλλικής κυβέρνησης κατά της απόφασης του να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των μουσουλμάνων αυτονομιστών που εξακολουθούν να κρατούν 19 τουρίστες ομήρους στο νησί Τζόλο στα νότια της χώρας. Ο κύριος Εστράδα είπε ότι δεν είναι της αρμοδιότητας του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Ο κύριος Σιράκ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι οι αρχές των Φιλιππινών αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται απο τους μουσουλμάνους αυτονομιστές.

Οι κίνδυνοι από την έλλειψη ύπνου
Σύμφωνα με νέα μελέτη η έλλειψη ύπνου σε όσους δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες έχει παρόμοιες συνέπειες με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επιστήμονες στη Νέα Ζηλλανδία και την Αυστραλία παρακολούθησαν την σωματική και πνευματική κατάσταση εργαζόμενων και διαπίστωσαν ότι όταν δεν είχαν κοιμηθεί πάνω από 17 ώρες οι αντιδράσεις τους ήταν κατά 50% πιό αργές. Με παρόμοιο ρυθμό έπεφτε και η ικανότητα τους να δουλεύουν με ακρίβεια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεδομένης της τάσης που επικρατεί σήμερα να παρατείνονται οι βάρδιες των εργαζομένων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπ΄οψιν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν όταν κουρασμένοι εργαζόμενοι οδηγούν ή χειρίζονται μηχανήματα.

Αλλαγή στο σύνταγμα των ΗΠΑ προτείνει η Ολμπράιτ
Η αμερικανίδα υπουργός των εξωτερικών, Μαντλήν Ολμπράιτ, δήλωσε ότι υποστηρίζει αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας οι οποίες θα επιτρέπουν Αμερικανούς πολίτες που έχουν γεννηθεί έξω απο τη χώρα να θέτουν υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα. Η κυρία Ολμπράιτ, η οποία έχει γεννηθεί στην Τσεχία, διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα ήθελε να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Στην Ακτή του Ελεφαντοστού συνελλήφθησαν 14 άτομα με την κατηγορία ότι είχαν ανάμειξη στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθές κατά της κατοικίας του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας Ρόμπερτ Γκουέϊ. Ο στρατηγός Γκουέϊ διέφυγε, αλλά δύο απο τους σωματοφύλακες του σκοτώθηκαν απο την ανταλλαγή πυροβολισμών. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της χώρας εξέφρασε τους φόβους του ότι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας θα προχωρήσει στη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Ακτή Ελεφαντοστού οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.