Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Πρόταση για να πέσει η τιμή του πετρελαίου κατέθεσε ο Αλ Γκορ
Πρόταση για να πέσει η τιμή του πετρελαίου κατέθεσε ο Αλ Γκορ

(22/09/2000, 06.05 GMT)

.
Πρόταση του Αλ Γκορ για διοχέτευση πετρελαίου στην αγορά
Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος Κλίντον εξετάζει την πρόταση του αντιπροέδρου της χώρας και υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Αλ Γκορ, να διοχετευθεί στην αγορά πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου και των προϊόντων του. Ο κ. Γκορ πρότεινε να διοχετεύονται κάθε φορά 5 εκατομμύρια βαρέλια. Μόνο μια φορά μέχρι σήμερα, στην περίοδο του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, έχουν χρησιμοποιηθεί τα στρατηγικά αποθέματα που ανέρχονται σε 570 εκατομμύρια βαρέλια και αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ΗΠΑ για 67 ημέρες. Ο αντίπαλος του κ. Γκορ για το προεδρικό αξίωμα, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις προτάσεις προεκλογικές και τόνισε πως υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας.

Η ομάδα άρσης βαρών της Βουλγαρίας αποβάλεται από τους Ολυμπιακούς
Η Διεθνής Ομποσπονδία Αρσης Βαρών ανακοίνωσε σήμερα ότι ολόκληρη η βουλγαρική ομάδα άρσης βαρών αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τους διεθνείς αγώνες για τους επόμενους δώδεκα μήνες μετά την αποkάλυψη ότι δύο ακόμη από τα μέλη της έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Πρόκειται για την χρυσή ολυμπιονίκη Ιζαμπέλα Ντράγκνεβα και τον χάλκινο ολυμπιονίκη Σεβνταλίν Μίντσεφ. Την Τετάρτη οι διοργανωτές αφαίρεσαν το ασημένιο μετάλλιο από τον Ιβάν Ιβάνοφ γιατί τεστ ούρων έδειξε ότι είχε κάνει χρήση παράνομων ουσιών. Οι διοργανωτές ζήτησαν από τους βούλγαρους αθλητές να επιστρέψουν τα μετάλλιά τους και να εγκαταλείψουν το Ολυμπιακό χωριό.

Θα εξαντλήσει τη θητεία του ο Μιλόσεβιτς
Ο γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμα του εάν ηττηθεί στις εκλογές της Κυριακής. Ο κύριος Μπουλάτοβιτς είπε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει το σύνταγμα της χώρας να εξαντλήσει την τετραετή θητεία του - η οποία λήγει στα μέσα του επόμενου χρόνου. Νωρίτερα, ο αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην αναμειχθούν στις προεδρικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο . Αν προσπαθήσουν ξένες κυβερνήσεις να επέμβουν στις εκλογές αυτές, είπε ο στρατηγός Νεμόϊσα Πάβκοβιτς, ο στρατός θα παρέμβει.

Συνεχίζεται η κρίση των ομήρων στη Μαύρη Θάλασσα
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι ένοπλοι απελευθέρωσαν χωρίς αντάλλαγμα έναν από τους ομήρους που κρατούν σε ξενοδοχείο του θερέτρου Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ένοπλοι ζητούν τριάντα εκατομμύρια δολλάρια λύτρα, την απελευθέρωση όλων των Τσετσένων που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές και συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν. Ο αριθμός των ομήρων δεν έχει γίνει γνωστός αλλά οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν τουλάχιστον τρεις ένοπλοι κρατούν ομήρους περισσότερα από τέσσερα άτομα.

ΗΠΑ: Καταδικάζουν τη Βιρμανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν δριμύτατα τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές τις Βιρμανίας στις κινήσεις της ηγέτιδας του δημοκρατικού κινήματος Ανγκ Σαν Σου Κι. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ καταδίκασε την απομάκρυνση της κ. Σου Κι και μελών του κόμματός της από σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας Ραγκούν και χαρακτήρισε την ενέργεια απαράδεκτη. Νωρίτερα και ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ καταδίκασε τους περιορισμούς.

Η ινδική αποχώρηση προκαλεί ανησυχίες στη Σιέρρα Λεόνε
Η κυβέρνηση της Σιέρρα Λεόνε εξέφρασε την ενόχλησή της με την απόφαση της Ινδίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Οι ινδικές μονάδες αποτελούν το ένα τέταρτο της δύναμης των κυανόκρανων και είναι οι καλύτερα εξοπλισμένες. Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα είναι Ινδός και πριν μερικές ημέρες κατηγόρησε την Νιγηρία - που έχει αποστείλει τον μεγαλύτερο αριθμό κυανοκράνων- ότι αποβλέπει στον έλεγχο του εμπορίου διαμαντιών. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών παραδέχθηκε πως η αντικατάσταση των ινδών κυανοκράνων δεν θα είναι εύκολη.

Καλά νέα από την Αιθιοπία
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών η οποία ευθύνεται για την αποφυγή νέου λιμού στην Αφρική είπε ότι εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αιθιοπία χάρη στην γρήγορη παρέμβαση των διεθνών οργανισμών αρωγής. Η Κάθριν Μπερτίνι, επικεφαλής του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτησης, είπε ότι επιτέλους υπάρχουν κάποια καλά νεά από την περιοχή όπου πριν πέντε μήνες υπήρχαν χιλιάδες πεινασμένα και ετοιμοθάνατα παιδιά. Προσέθεσε όμως ότι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη καθώς συνεχίζει να επικρατεί ξηρασία.

Μήνυση κατά του προέδρου Κλίντον
Η Καθλίν Γουάιλι, που εργαζόταν παλαιότερα εθελοντικά στον Λευκό Οίκο, κατέθεσε μήνυση κατά του προέδρου Κλίντον, της συζύγου του, Χίλαρι, και αξιωματούχων της κυβέρνησης τους οποίους κατηγορεί ότι είχαν παραβιάσει την ιδιωτική της ζωή. Η κ. Γουάιλι κατηγορεί επίσης τον κ. Κλίντον ότι την είχε χαϊδέψει. Πρόσθεσε δε ότι, πριν καταθέσει κατά του προέδρου των ΗΠΑ στην υπόθεση της Πόλα Τζόουνς, κάποιος άγνωστος, που την είχε πλησιάσει, την απείλησει. Σύμφωνα με την κ. Γουάιλι,  ο Λευκός Οίκος είχε πραγματοποιήσει την απειλή του, ότι θα προσπαθούσε δηλ. να σπιλώσει το όνομά της, δίδοντας στη δημοσιότητα επιστολές τις οποίες η ίδια είχε γράψει. Ο Μπιλ Κλίντον αρνείτο πάντα ότι είχε χαϊδέψει την κ. Γουάιλι ή ότι είχε προσπαθήσει να αμαυρώσει το όνομά της.

Οι 9 Κουβανοί μπορούν να μείνουν στις ΗΠΑ
Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι μπορούν να μείνουν στις ΗΠΑ οι 9 Κουβανοί που επέβαιναν στο αεροσκάφος που συνετρίβη πριν από λίγες μέρες στ'ανοιχτά της Φλόριντα. Ενας από τους επιβάτες σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίσθηκε. Ωστόσο, οι κουβανικές αρχές έχουν κατηγορήσει την ομάδα πως έκανε αεροπειρατεία και πως θα πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών μεταναστευτικών αρχών, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που ν'αποδεικνύει ότι οι 9 Κουβανοί διέπραξαν έγκλημα και δικαιούνται έτσι να μείνουν στο αμερικανικό έδαφος. Σύμφωνα με πολλούς ανταποκριτές, η απόφαση των αμερικανικών αρχών αναμένεται πως θα εξοργίσει την Αβάνα.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.