Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οπαδοί της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται κατά της απόφασης της εκλογικής επιτροπής.
Οπαδοί της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται κατά της απόφασης της εκλογικής επιτροπής.

(27/09/2000  08:36 GMT)
 
 

Κοστούνιτσα: "προσβολή στους ψηφοφόρους" τα επίσημα αποτελέσματα
Ο προεδρικος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία, Βόισλαβ Κοστούνιτσα απέρριψε την επίσημη ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής για δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές, χαρακτηρίζοντάς την "προσβολή στους ψηφοφόρους". Νωρίτερα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή των Εκλογών στη Γιουγκοσλαβία είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για τις προεδρικές εκλογές, επειδή ούτε ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ούτε ο κ. Κοστούνιτσα εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία. Η επιτροπή λέει ότι ο κ. Κοστούνιτσα έχει κερδίσει περίπου το 48% των ψήφων και ο κ. Μιλόσεβιτς το 40%. Η αντιπολίτευση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο κ. Κοστούνιτσα έχει κερδίσει τις εκλογες και δεν πρόκειται να δεχτεί δεύτερο γύρο. Κατήγγειλε δε τις αρχές για εκτεταμένη νοθεία. Πριν γίνουν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα πολλές δυτικές χώρς ενέτειναν τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να παραδεχθεί ότι έχασε τις εκλογές. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είπε ότι ήταν σαφές πως ο γιουγκοσλαβικός λαός επέλεξε την αλλαγή. Το ερώτημα, είπε, είναι αν θα εισακουστεί από την κυβέρνηση. Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές η Εφορευτική Επιτροπή είπε ότι το κόμμα του κ. Μιλόσεβιτς είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ηρεμία επικρατεί στην Πράγα μετά τα επεισόδια
Η ηρεμία επέστρεψε, προς το παρόν τουλάχιστον, στην Πράγα μετά τις χθεσινές συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι αστυνομικές αρχές απομάκρυναν διαδηλωτές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Νωρίτερα είχαν εξαπολύσει δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών και χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά μπαστούνια. Παρά τις δεσμεύσεις των διαδηλωτών ότι οι διαμαρτυρίες τους θα παρέμεναν ειρηνικές κάποιοι από αυτούς κατέστρεψαν οδικά σήματα και βιτρίνες μαγαζιών. Στόχοι τους ήταν παραρτήματα πολυεθνικών επιχειρήσεων όπως η εταιρεία Μακ Ντόναλντς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων, οι περισσότεροι από αυτούς αστυνομικοί.

Προειδοποίηση ΟΠΕΚ για τα στρατηγικά αποθέματα
Αρχισαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας οι συνομιλίες των υπουργών των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι η τιμή του πετρελαίου. Νωρίτερα ο πρόεδρος του οργανισμού προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην επιχειρήσουν να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου χρησιμοποιώντας τα στρατηγικά τους αποθέματα γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Ολοκληρώθηκαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη
Ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό οι οποίες θα συνεχισθούν τώρα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στη Γενεύη. Οπως επισημαίνει τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αν και το αδιέξοδο παραμένει, οι μεσολαβητές του διεθνούς οργανισμού χαρακτηρίζουν ενθαρρυντική την προθυμία των δύο πλευρών να συνεχίσουν να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό.

Ως επιτυχία της Microsoft κρίνεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
Σε μια απόφαση που κρίνεται ως επιτυχία για την μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού, την Microsoft, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι η έφεση κατά της διαίρεσης της εταιρείας  πρέπει να εξεταστεί πρώτα απο κατώτερο δικαστήριο. Νωρίτερα φέτος, δικαστής είχε αποφασίσει ότι η εταιρεία είχε παράνομη στάση που στρέφεται κατά τους νόμους του ελεύθερου ανταγωνισμού και διέταξε να χωριστεί η εταιρεία σε δύο μέρη. Η Microsoft έκανε κατευθείαν έφεση, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση ζήτηση η έφεση να εξεταστεί απο το Ανώτατο Δικαστήριο.

Νέες συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα
Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων στη Σρί Λάνκα λένε ότι ο στρατός απέκρουσε αντεπιθέσεις των αυτονομιστών ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από έντονες μάχες την Τρίτη. Σύμφωνα με τις αρχές της Σρι Λάνκα οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 27 στρατιώτες και να τραυματιστούν περισσότεροι από διακόσιοι. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις απώλειες των ανταρτών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.