Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα: Νέα αυγή για την Γιουγκοσλαβία
Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα: Νέα αυγή για την Γιουγκοσλαβία

(27/09/2000  15.00 GMT)

Στο Βελιγράδι διαδηλώνουν το βράδυ οι οπαδοί της αντιπολίτευσης
Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιεί σήμερα το βράδυ, στο Βελιγράδι, η σερβική αντιπολίτευση, σε ενδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να διοργανώσει δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών. Ενας από τους ηγέτες του συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κομματος Ζοραν Τζίντζιτς είπε ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο, μόνο αν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποδείξει με στοιχεία ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 50%. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει ήδη πεί ότι βάσει στοιχείων είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών. Η αντιπολίτευση απειλεί να καλέσει τους εργαζομένους σε γενική απεργία αν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία.

Η Δύση προειδοποιεί τον Μιλόσεβιτς. Η Ρωσία κατά των ξένων παρεμβάσεων
Οι χώρες της Δύσης προειδοποίησαν για μια ακόμη φορά τον Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς να παραιτηθεί. Ωστόσο, πρόεδρος των ΗΠΑ  Μπίλ Κλίντον,  ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του λέγοντας ότι αν γίνει σεβαστη η θέληση του εκλογικού σώματο ο ίδιος θά εισηγηθεί την άρση των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου.  Σύγχυση, όμως, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών  της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνωφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει, με απόλυτη ελευθερία, να εκφράσει την βούλησή του δίχως παρεμβάσεις και πιέσεις απο το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Διαβεβαιώσεις, εξάλλου, για τη νίκη της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία δίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι η Κομισιόν διαθέτει ασφαλείς πληροφορίες για το εν λόγω θέμα, πληροφορίες που προέρχονται από τους παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και από άλλες πηγές που δεν θέλει να κατονομάσει.

Διάσκεψη του ΟΠΕΚ στην Βενεζουέλα
Αρχισε σήμερα στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, η κρίσιμη διάσκεψη των υπουργών πετρελαίου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, του ΟΠΕΚ. Πρόκειται για την  πρώτη συνάντηση ηγετών των χωρών του ΟΠΕΚ τα τελευταία χρόνια, με βασικό άξονα συζήτησης την τιμή του πετρελαίου. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Αλί Ροντρίγκεζ απηύθυνε  αυστηρές προειδοποιήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να μην αποδεσμεύσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα σε πετρέλαιο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Ούγκο Σαβές, κατέστησε σαφές ότι θέλει να παραμείνουν οι τιμές στα ίδια επίπεδα, όμως ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά ότι στη διάσκεψη θα ασκηθούν πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία, που είναι υπερ της μείωσης των τιμών.

Συνεχίζεται η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Λιγώτερο επεισοδιακά διεξάγεται στην Πράγα η δεύτερη ημέρα της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η  σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με το καυτό θέμα του πετρελαίου.  Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιραν, υπεραμυνόμενος των χωρών του ΟΠΕΚ, είπε ότι είναι άδικο να επιρρίπτεται η ευθύνη για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στις χώρες-παραγωγούς.

Στο Λονδίνο ο Κληρίδης
Στο Λονδίνο βρίσκεται για μια ημέρα προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη και καθοδόν προς την Κύπρο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης δεν θα έχει επίσημες επαφές στην βρετανική πρωτεύουσα και θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για την Λευκωσία. Στο Λονδίνο βρίσκεται όμως και ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα παραμείνει για τουλάχιστον μία εβδομάδα, στο διάστημα της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και τον υφυπουργό για ευρωπαικά θέματα Κηθ Βάαζ.

Αεροπλάνο στέλνει στην Βαγδάτη και η Ιορδανία
Τα ίχνη της Γαλλίας και της Ρωσίας, που εστειλαν την περασμένη εβδομάδα αεροπλάνα στο Ιρακ, ακολουθεί και η Ιορδανία, η πρώτη αραβική χώρα που αποφασίζει να στείλει αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια στην Βαγδάτη. Η ενέργεια εξασφάλισε τις ευλογίες πολλών αραβικών χωρών αλλά βάζει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις της Ιορδανίας με τις ΗΠΑ, εκτιμούν παρατηρητές. Το ειδικά ναυλωμένο Airbus μεταφέρει 80 επιβάτες, μεταξύ αυτών πέντε υπουργούς και βουλευτές καθώς και γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας χαρακτηρίζει την ενέργεια πράξη αλληλεγγύης στο δεινοπαθούντα λαό του Ιρακ.

Ευθύνες για την πτώση του Κονκόρντ, στην Continental Airlines
Μήνυση εναντίον της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Continental υπέβαλε η Air France, για το τραγικό δυστύχημα του Κονκόρντ τον περασμένο Ιούλιο στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις έρευνες, μία μεταλλική βέργα που έπεσε από το αεροσκάφος της Continental, το οποίο απογειώθηκε απο τον ίδιο διάδρομο λίγο πριν το Κονκόρντ, ενδέχεται να προκάλεσε την πτώση του γαλλικού αεροσκάφους. Εκπρόσωπος της Air France ανακοίνωσε ότι η υπόθεση υπάγεται στις διεθνείς διατάξεις για την αεροπλοϊα, σύμφωνα με τις οποίες οι αεροπορικές εταιρείες ευθύνονται για τις ζημίες που προκαλούνται από αντικείμενα που πέφτουν από τα αεροσκάφη τους. Εκπρόσωπος της Continental δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες.

Καταδικάστηκε ο γυιός του Σουχάρτο
Στην Ινδονησια, ικανοποίηση μεταξύ τών αντιπάλλων του πρώην προέδρου Σουχάρτο, προκάλεσε η επιβολή δεκαοκτάμηνης φυλάκισης στον γυιο του. Ο Σουχάρτο ο νεώτερος βρέθηκε ένοχος για σύναψη παράνομης αγοραπωλησίας γής, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την υποβολή  αίτησης για επανεξέταση της υπόθεσης από το Εφετείο. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη μέλους της οικογένειας του άλλοτε παντοδύναμου προέδρου.  Ο Τόμυ Σουχάρτο κατηγορείται ότι ζημίωσε το κράτος κατά 10 εκατ. δολ. με την πλαστογράφηση εγγράφων με τα οποία προσεταιρίστηκε οικόπεδο του κράτους, που στη συνέχεια πούλησε σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ενοποίηση της Γερμανίας
Στο Βερολίνο αρχίσαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την δεκάτη επέτειο της επανένωσης των δυο Γερμανιών. Η σημερινή πρώτη, από μια σειρά εκδηλώσεων, γίνεται στο Παλάτι τών Δακρύων, το κτίριο που φιλοξενούσε κάποτε την υπηρεσία διαβατηρίων της Ανατολικής Γερμανίας. Στην εκδήλωση παρεβρίσκεται ο πρώην καγκελλάριος Χέλμουττ Κόλ, ο αρχιτέκτονας της ενοποίησης οπως αποκαλείται.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.