Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Εκατό και πλέον χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι
Εκατό και πλέον χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι

(28/09/2000  08.54 GMT)

Καμμία διαπραγμάτευση με τον Μιλόσεβιτς λέει ο Κοστούνιτσα
Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μιλώντας σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Βελιγράδι, είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία συμφωνία με τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Είπε πως η αλήθεια είναι πως ο ίδιος ήταν ο νικητής των εκλογών της Κυριακής και ότι ο κ. Μιλόσεβιτς έχασε. Το συγκεντρωμένο πλήθος ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να διοργανώσει δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, επιμένοντας ότι ο κ. Κοστούνιτσα είναι νικητής από τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτες, η ατμόσφαιρα στην διαδήλωση αλλά και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ήταν ειρηνική. Ο λαός λένε συγκεντρώνεται για να πανηγυρίσει την εκλογή του κ. Κουστούνιτσα τον οποίο και θεωρούν τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου
Ο Πρίγκιπας Αμπντουλά της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που παράγει το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνόδου του ΟΠΕΚ στο Καράκας της Βενεζουέλας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράγει όσο πετρέλαιο χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί η αγορά. Προσέθεσε ότι ανησυχεί πως οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.Πάντως ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου είπε ότι η μείωση των φόρων εξαρτάται από τις κυβερνήσεις των χωρών που καταναλώνουν μαύρο χρυσό. Κατά την έναρξη της συνόδου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι "Θα πρέπει να είναι δίκαιες οι τιμές του πετρελαίου" και προσέθεσε ότι τα βιομηχανικά κράτη της Δύσης, όπως εξήγησε, πλούτιζαν εκμεταλλευόμενα επί δεκαετίες τους φυσικούς πόρους των αναπτυσσομένων χωρών.  Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Καράκας, αυτό που εννοοούσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, όταν μίλησε για "δίκαιες τιμές" ήταν ουσιαστικά υψηλές τιμές. Αξιωματούχος της Βενεζουέλας επισήμανε ότι τα έσοδα της χώρας του από το πετρέλαιο, είναι χαμηλότερα από τα έσοδα που αποφέρει στο βρετανικό δημόσιο η φορολογία που έχει επιβάλλει στο προϊόν αυτό.

Δημοψήφισμα για το Ευρώ στη Δανία
Στη Δανία, το εκλογικό σώμα καλείται σήμερα να αποφασίσει εάν η χωρα πρέπει να ενταχθεί ή όχι στη ζώνη του Ευρώ.Σύμφωνα με τις δύο  τελευταίες δημοσκοπήσεις, ούτε μία ποσοστιαία μονάδα δεν χωρίζει τα 'ναι' από τα 'όχι'. Ολα τα μεγάλα κόμματα, η ηγεσία του επιχειρηματικού κόσμου και του συνδικαλιστικού κινήματος κάλεσαν τους ψηφοφόριυς να πούν 'ναι', γιατί, όπως υποστηρίζουν, η ένταξη στη ζώνη του Ευρώ θα προστατεύσει την οικονομία της Δανίας και θα αυξήσει την επιρροή που θα μπορεί να ασκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ
Τουλάχιστον τριάντα άτομα τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και Παλαιστινίων διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα σε μία από τις περιοχές που διεκδικούν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι και στην οποία βρίσκεται το ισλαμικό τέμενος Αλ-Ακρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ταραχές ξεκίνησαν κατά την επίσκεψη του αρχηγού της ισραηλινής αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν στην περιοχή.

Ινδονησία- πολύ άρρωστος για να δικαστεί ο Σουχάρτο
Ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Ινδονησία απεφάνθη ότι ο πρώην πρόεδρος Σουχάρτο είναι πολύ άρρωστος για να δικαστεί για διαφθορά. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου είναι πιθανό να μην βελτιωθεί. Ο δικαστής αναμένεται να εκδόσει σύντομα την τελική του απόφαση. Εξω από το δικαστικό μέγαρο εκατοντάδες φοιτητές συγκρούστηκαν με οπαδούς του κ. Σουχάρτο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

Η Ολμπράιτ προειδοποιεί το Κογκρέσο για την γενοκτονία των Αρμενίων
Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μανλτίν Ολμπράιτ προειδοποίησε το Κογκρέσο να μην αναγνωρίσει την σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμένιων από την Οθωμανική Τουρκία πριν 80 χρόνια ως γενοκτονία. Είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόταση αφορά ψήφισμα προς συζήτηση από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου. Χθες ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ χαρακτήρισε την κίνηση πρόκληση από αδαής, όπως χαρακτηριστικά είπε, οι οποίοι επιζητούν την επανεκλοκή τους.

Πρόωρη λήξη της συνόδου του  ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Η ετήσια διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα έληξε χθες, μια μέρα νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Οι διοργανωτές λένε ότι αυτό δεν οφείλεται στις βίαιες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις της Τρίτης αλλά στο γεγονός ότι οι ομιλητές ολοκλήρωσαν τις παρεμβάσεις τους νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.  Αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και την Τετάρτη, αλλά γενικά ήταν ειρηνικές.

Δεν παραπέμπεται για διαφθορά ο Νετανιάχου
Ανοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στην πολιτική σκηνή μετά την απόφαση των δικαστικών αρχών να μην τον παραπέμψουν για διαφθορά, λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Η αστυνομία πίστευε ότι ο κ. Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο δωροδοκίας και ότι είχαν παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.

Χαλαρώνει η απαγόρευση πολιτικών πτήσεων προς τη Βαγδάτη
Σύμφωνα με πληροφορίες η Υεμένη προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιορδανίας και να στείλει αεροσκάφος ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη. Επίσημοι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σάναα είπαν ότι η πτήση που θα αναχωρήσει την Πέμπτη θα βοηθήσει στην ανακούφιση του ιρακινού λαού από τις δεκάχρονες κυρώσεις του ΟΗΕ. Ανάλογους λόγους προέβαλε και η Ιορδανία που έστειλε αεροσκάφος την Τετάρτη. Την περασμένη εβδομάδα αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια είχαν στείλει η Γαλλία και η Ρωσία.

Ευθύνες για την πτώση του Κονκόρντ, στην Continental Airlines
Μήνυση εναντίον της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Continental υπέβαλε η Air France, για το τραγικό δυστύχημα του Κονκόρντ τον περασμένο Ιούλιο στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις έρευνες, μία μεταλλική βέργα που έπεσε από  αεροσκάφος της Continental, το οποίο απογειώθηκε απο τον ίδιο διάδρομο λίγο πριν το Κονκόρντ, ενδέχεται να προκάλεσε την πτώση του γαλλικού αεροσκάφους. Εκπρόσωπος της Continental δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.