Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Κοστούνιτσα νικητής των εκλογών λέει η εκκλησία
Ο Κοστούνιτσα νικητής των εκλογών λέει η εκκλησία

(28/09/2000  19.00 GMT)

Η Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας υποστηρίζει τον Κοστούνιτσα
Συσκέψεις με τους ανωτάτους αξιωματούχους της κυβέρνησής του πραγματοποίησε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ συνεχίζονται οι προεργασίες γιά την διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών, παρά τα αιτήματα γιά την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βοισλάβ Κοστούνιτσα πήρε μεν δέκα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον κ. Μιλόσεβιτς, πλην όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι νίκησαν στις εκλογές και απειλούν και πάλι ότι θα καλέσουν τον κόσμο σε γενική απεργία. Στο μεταξύ η Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας προσετέθη και αυτή στη χορεία των υποστηρικτών του κ. Κοστούνιτσα, λέγοντας ότι είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία και η αντιπολίτευση θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας με ειρηνικό και αξιοπρεπή τρόπο, δήλωσε επίσης η εκκλησία της Σερβίας, μετά από σύσκεψη της ιεράς συνόδου. Η Ρωσσία εξάλλου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει πίεση σε καμμία από τις δύο παρατάξεις.

Μικρή πτώση των τιμών του πετρελαίου
Μειώθηκαν ελαφρά οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές , μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που παράγει το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο,  στη σύνοδο του ΟΠΕΚ στο Καράκας, πως είναι έτοιμη να διαθέσει στην αγορά όσες ποσότητες πετρελαίου είναι αναγκαίες για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ο Πρίγκηπας Αμπντουλάχ, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του από το ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία. Πρόσθεσε, όμως, ταυτόχρονα, ότι οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο θα πρέπει να μειώσουν την υψηλή φορολογία που έχουν επιβάλλει στο προϊόν. Κατά την έναρξη της συνόδου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ,  είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να είναι δίκαιες, προσθέτοντας ότι τα βιομηχανικά κράτη της Δύσης, πλούτιζαν εκμεταλλευόμενα επί δεκαετίες τους φυσικούς πόρους των αναπτυσσομένων χωρών.

Δημοψήφισμα για το Ευρώ στη Δανία
Εκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην Δανία το αποτέλεσμα του οποίου θά καθόρισει αν η χώρα αυτή θα ενταχθεί ή όχι στην ζώνη του Ευρώ. Σύμφωνα με τα exit-polls το αποτέλεσμα θά κριθεί με πολύ μικρή διαφορά. Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος είχε αποδυθεί σε έντονη προεκλογική καμπάνια υποστήριξης του Ευρώ, δήλωσε ότι αισθάνεται κάποια ανησυχία.ΟΙ παρατηρητές πιστεύουν ότι η απόρριψη του Ευρώ στη Δανία θα ενθαρρύνει το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα και σε άλλες χώρες-ιδιαίτερα στη Βρετανία.

Συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ
Βίαια επεισόδια σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ, με τις  χειρότερες συμπλοκές των τελευταίων χρόνων ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ και Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Τουλάχιστον τριάντα Ισραηλινοί αστυνομικοί και αρκετοί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίσθηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον περίβολο γύρω από το τζαμί Αλ Ασκά. Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται  σε μία κρίσιμη περίοδο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι θεώρησαν προκλητική την περιήγηση του ακροδεξιού ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αριέλ Σαρόν, στους ιερούς χώρους της Ιερουσαλήμ, που έγινε λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ότι σχεδιάζει την παραχώρηση ορισμένων εδαφών της ανατολικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους. Η περιοχή διοικείται από μουσουλμανους και είναι μία από τις περισσότερο διαφιλονικούμενες αναμεσα στις δύο κοινότητες.

Κατά του προέδρου της Τουρκίας ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι η ένταση που χαρακτηρίζει τελευταία, τις σχέσεις της κυβέρνησής του με το νέο πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέντ Σεζέρ, δυναμιτίζει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Αφορμή για την αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού ήταν η άρνηση του κ. Σεζερ να υπογράψει σχέδιο νόμου ποτ αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση τριών κρατικών τραπεζών

Ινδονησία- πολύ άρρωστος για να δικαστεί ο Σουχάρτο
Εντονες συμπλοκές σημειώθηκαν στην Τζακάρτα μετά την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία διακόπτεται η δικαστική δίωξη του  πρώην προέδρου της Ινδονησίας Σουχάρτο, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Η αστυνομία πυροβόλησε και χρησιμοποίησε δακρυγόνα καθώς εκατοντάδες φοιτητές συγκρούσθηκαν με υποστηρικτές του πρώην προέδρου Σουχάρτο.Το δικαστήριο στη Τζακάρτα έκρινε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ώστε είναι αδύνατη η παραπομπή του σε δίκη. Η κατηγορούσα αρχή ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, αλλά θεωρείται ότι είναι μάλλον απίθανο να καρποφορήσουν οι προσπάθειες αυτές.

Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από εκατό ανθρακωρύχοι βρήκαν τον θάνατο σε μεγαλη υπόγεια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Νοτιοδυτική Κϊνα. Η έκρηξη έγινε την Τετάρτη το βράδυ, και υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη άλλων εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων . Τα συνεργεία διασώσεως συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Το ατύχημα αυτό φέρνει γι άλλη μιά φορά στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλειας στη βιομηχανία εξώρυξης άνθρακα στη χώρα. Η Κίνα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα στον κόσμο, αλλα η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας είναι ιδιαίτερα πλημμελής, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία να σκοτώνονται επτά με δέκα χιλιάδες ανθρωκωρύχοι κάθε χρόνο.

Το Ιράκ θεωρεί ότι οι κυρώσεις έχουν καταρρεύσει
Το Ιράκ δήλωσε ότι η πρόσφατη άφιξη διεθνών πτήσεων στη χώρα σημαίνει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ εις βάρος της Βαγδάτης πριν δέκα χρόνια έχουν αρχίσει να καταρρέουν. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, διάφορες χώρες με τον τρόπο αυτό δείχνουν ότι αψηφούν την Αμερική . Ο κ. Αζίζ σε συνέντευξη τύπου χαιρέτισε την άφιξη αποστολής από την Ιορδανία, λέγοντας ότι η χειρονομία αυτή αλληλεγγύης προς το Ιράκ αντιπροσωπεύει τα αισθηματα ολόκληρου του Αραβικού κόσμου έναντι της χώρας του.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί η εγχείρηση στις Σιαμαίες αδελφές
Οι νομικοί σύμβουλοι των γονέων των Σιαμαίων αδελφών που γεννήθηκαν στην Αγγλία τον Αύγουστο ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες τους δεν πρόκειται να αντιταχθούν στην δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει εγχείρηση γιά να χωρισθούν. Οι δικηγόροι δηλώνουν ότι οι γονείς, οι οποίοι μέχρι πρότινος αντιτάσσονταν στην απόφαση αυτή, αισθάνονται ότι έκαναν ότι ήταν δυνατόν γιά τις δύο κόρες τους. Υπενθυμίζεται ότι με την εγχείρηση το ασθενέστερο από τα δύο  παιδιά θα πεθάνει, αλλά το Εφετείο αποφάσισε ότι παρολ' αυτά η εγχείρηση πρέπει να πραγματοποιηθεί, και ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος γιά να εξασφαλισθεί ότι το ένα παιδί τουλάχιστον θα ζήσει.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.