Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης μιλά σε οπαδούς του
Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης μιλά σε οπαδούς του

(29/09/2000 1600 GMT)

Ανένδοτο αγώνα ξεκινά η αντιπολίτευση στη Γιουγκοσλαβία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στο Βελιγράδι στα πλαίσια μιάς εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής την οποία ξεκίνησε η αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να αναγκάσει τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς να αποχωρήσει από την εξουσία. Αντίστοιχες διαδηλώσεις ήδη γίνονται σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Νόβι Σάντ στα βόρεια και την Νίς τα νότια της χώρας. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο δικός της προεδρικός υποψήφιος, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κέρδισε τις εκλγές της περασμένης Κυριακής αλλά οι αρχές ισχυρίζονται ότι δεν πήρε απόλυτη πλειοψηφία και ότι επομένως πρέπει να γίνει και δεύτερος γύρος. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Ζόραν Τζίντζιτς είπε ότ μέχρι να αναγνωρισθεί η νίκη του κ. Κοστούνιτσα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχισθούν, κάλεσε δε όλους του μαθητές και τους φοιτητές  να μην παρουσιαστούν στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους.

To ECOFIN εκτιμά τις συνέπειες του ΟΧΙ των Δανών
Χλιαρή η αντίδραση των εταίρων στην Ευρώπη μετά την απόρριψη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από την Δανία. Το θέμα συζητήθηκε κατά την συνάντηση των υπουργών οικονομικών των χωρών μελών στις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος επί των οικονομικών της Ενωσης, Πέδρο Σόλμπες, καθώς και οι άλλοι αξιωματούχοι, υποστήριξαν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δανία δεν πρόκειται να επιρεάσει αρνητικά το σύστημα της ενοποίησης του νομίσματος. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης, Βιμ Ντουισενμπεργκ δήλωσε ότι μόνον η Δανία θα επηρεσθεί αρνητικά, και θα στερήσει από τον εαυτό της μιά ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Η υπουργός οικονομικών της Δανίας χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ως την χειρότερη ολόκληρης της πολιτικής σταδιοδρομίας.  Η κεντρική τράπεζα της Δανίας αύξησε ήδη το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%, μία κίνηση που σύμφωνα με τους ανταποκριτές, καταδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι αποφασισμένη να υπερασπισθεί την συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της χώρας, της κορώνας.

Τέσσερεις Παλαιστίνιοι νεκροί
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συμπλοκές με άνδρες της ισραηλινής αστυνομίας κατά την διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν για δεύτερη κατά σειρά μέρα στην ιερουσαλήμ.  Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η Ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες Παλαιστινίους, που είχαν αρχίσει αν πετούν πέτρες σε εβραίους που προσεύχονταν στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά.

Διεθνής πτήση στη Βαγδάτη
Δοκιμασία του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ απέναντι στο Ιράκ θεωρείται η πτήση από την Υεμένη που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το αεροπλάνο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, η δεν πτήση αυτή είναι η δεύτερη πτήση από αραβική χώρα προς το Ιράκ τα τελευταία δέκα χρόνια. Στο μεταξύ μία πτήση που επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Γαλλία επίσης με προορισμό το Ιράκ αναβλήθηκε, διότι οι αρχές περιμένουν από την Ελλάδα και την Τουρκία να παραχωρήσουν την σχετική άδεια.

Αμερικανικά όπλα επιθυμεί η Ταϊβάν
Το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει στην Ταϊβάν "έξυπνα" αμερικανικά όπλα η αξία των οποίων θα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολλάρια. Το Πεντάγωνο είπε ότι τα όπλα θα παραδοθούν πριν το τέλος του χρόνου εκτός και εάν το Κογκρέσο ασκήσει βέτο. Το πιο προηγμένο όπλο που παρήγγειλε η Ταϊβάν είναι πύραυλος αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διατίθεντο μόνο στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η πώληση των όπλων δεν θα έχει συνέπειες στην βασική στρατιωτική ισορροπία της περιοχής.

Ενοχος διαφθοράς ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας
Δικαστήριο στο Δελχί έκρινε ένοχο τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ναρασίμα Ράο ο οποίος κατηγορήθηκε γιά διαφθορά στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που Ινδός πολιτικός καταδικάζεται γιά διαφθορά, και η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα γιά το κόμμα του Κογκρέσσου, το οποίο ήδη έχει χάσει πολλή από την δημοτικότητά του μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του κ. Ράο από την εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια.

Απογοήτευση γιά την Μάριον Τζόουνς
Κατέρρευσαν οι ελπίδες της Αμερικανίδας αθλήτριας Μάριον Τζόουνς γιά την κατάκτηση πέντε χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν κατάφερε να κατακτήσει μόνον το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις μήκος. Σε έξη διαδοχικές απόπειρές της  πέτυχε άλμα λίγα εκατοστά μικρότερο από την νικήτρια των αγώνων του 1992, την Γερμανίδα Χάϊκε Ντρέσλερ.

Πέθανε ο Πιερ Τριντό
Απεβίωσε χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Πιερ Τριντό στην ηλικία των ογδόντα ετών. Ο κ. Τριντό εξελέγη πρωθυπουργός το 1968 για πρώτη φορά. Το στυλ του και η όμορφη νεαρή γυναίκα του Μάργκαρετ προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο του Καναδά. Ο κ. Τριντό ήταν υποστηρικτής ενός ενωμένου Καναδά με ισχυρή κεντρική διοίκηση, ενός Καναδά με δύο επίσημες γλώσσες τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αγωνίστηκε κατά των αυτονομιστών της ιδιωτικής του πατρίδας, του Κεμπέκ, βελτίωσε τις σχέσεις της χώρας του με τη Βρετανία και επί της πρωθυπουργίας του η συνταγματική εξουσία μεταφέρθηκε από το Βρετανικό στο Καναδικό κοινοβούλιο.

Οι βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος
Στην Βρετανία ιατρικές έρευνες αποκάλυψαν τα βλαβερά αποτελέσματα του παθητικού καπνίσματος σε γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ βρήκαν ότι γυναίκες που υφίστανται το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα εχουν  κατά 14 % λιγώτερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με άλλες που δεν υφίστανται την επίδραση του παθητικού καπνίσματος. Αν ο σύντροφος μιάς γυναίκας καπνίζει περισσότερα από είκοσι τσιγάρα την ημέρα οι πιθανότητες να καθυστερήσει η σύλληψη αυξάνονται κατά 34 %.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.