Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαμαρτυρίες στο Βελιγράδι
Διαμαρτυρίες στο Βελιγράδι

(02/10/2000 06.07 GMT)

Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες κατά του Μιλόσεβιτς
Καθώς έχουν αρχίσει στη Γιουγκοσλαβία οι προετοιμασίες για τη σημερινή γενική απεργία που οργανώνει η αντιπολίτευση, η αστυνομία επέτρεψε σε αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές να προστεθούν στους απεργούς ανθρακωρύχους στο μεγαλύτερο ορυχείο της χώρας. Νωρίτερα η αστυνομία που είχε σφραγίσει το ορυχείο επέτρεψε την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν απαραίτητα τρόφιμα. Οι απεργοί ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μιλόσεβιτς μετά την ήττα του όπως λένε στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC, η γενική απεργία δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα για τους διοργανωτές. Κάποιες απεργίες έχουν ήδη αρχίσει σε περιοχές της επαρχίας, κάτι στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία οι ανταποκριτές καθώς στο παρελθόν οι εργάτες παρέμεναν πιστοί στον Μιλόσεβιτς. Ο ρόλος των δυνάμεων ασφαλείας προσθέτουν οι ανταποκριτές, θα είναι κρίσιμος τις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ ζητούν έρευνα για τα επεισόδια στη Μέση Ανατολή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την διεξαγωγή έρευνας για τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Παλαιστινίων. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αξιωματούχων ασφαλείας για να διευκρινισθεί τί συνέβη και πώς μπορεί να αποφευχθεί επανάληψη των επεισοδίων. Χθες περίπου δέκα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο καθώς οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και επεκτάθηκαν ακόμα και μέσα στο Ισραήλ.

Την Αίγυπτο επισκέπτεται ο πρόεδρος της Συρίας
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασσαντ έφθασε στην Αίγυπτο. Πρόκειται γιά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Σύρου ηγέτη από τότε που αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του το Μάϊο, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ αλ Ασσαντ. Οι συνομιλίες του Σύρου ηγέτη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου θα επικεντρωθούν μάλλον στις πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου της Συρίας με το Ισραήλ, και θα περιλάβουν επίσης το θέμα των διεθνών κυρώσεων εις βάρος του Ιράκ, καθώς και τις προσπάθειες γιά την σύγκληση διεθνούς αραβικής διάσκεψης κορυφής. Την επίσκεψη Ασσάντ στην Αίγυπτο όμως επισκιάζουν οι συγκρούσεις στην Παλαιστίνη.

Ανεμοι αλλαγής στη Συρία;
Την στιγμή που o πρόεδρος της Συρίας επισκέπτεται την Αίγυπτο στην χώρα του, η επίσημη εφημερίδα Al-Thawra σε μία πρωτοφανή κίνηση δημοσιεύει το άρθρο ενός ηγέτη του νεοσύστατου συριακού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο οποίο καταδικάζει την κρατική διαχείρηση της οικονομίας. Το άρθρο του καθηγητή Αρίφ Νταλίγια έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυναν 99 Σύριοι διανοούμενοι για άμεση πολιτική μεταρρύθμιση.

Ξεπερνούν τους 850 οι νεκροί στην Ινδία
Στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει κάλυμμένο από νερά στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων είκοσι χρόνων ενώ οι ανάγκες των επιζόντων έχουν κατακλύσει τις αρχές και τους οργανισμούς αρωγής. Οκτακόσιοι πενήντα πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ δεκάδες χιλιάδες παραμένουν άστεγοι ή αποκλεισμένοι σε στέγες. Ολόκληρες περιοχές έχουν στην κυριολεξία βυθιστεί, καθώς μόνο οι κορυφές των δέντρων και δυόροφα σπίτια παραμένουν ορατά. Εκφράζονται φόβοι για επιδημίες ενώ προβλέπονται και νέες βροχές μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι πλημμύρες έχουν τώρα εξαπλωθεί και στο γειτονικό Μπαγκλαντές.

Η τουρκική βουλή καταδικάζει ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Στην Τουρκία, το κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα το οποίο καταδικάζει επικείμενο ψήφισμα του αμερικανικού Κογκρέσου με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ως γενοκτονία την δολοφονία από τους Οθωμανούς Τούρκους εκατοντάδως χιλιάδων αρμενίων το 1915. Η Τουρκία μελετά επίσης πιθανά αντίποινα σε περίπτωση που το ψήφισμα υιοθετηθεί.

Το Σύδνεϋ γιορτάζει τη λήξη των Ολυμπιακών
Μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων στο Σύντνεϋ η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους που εφαρμόσθηκαν εκεί ως πρότυπο γιά τις επόμενες Ολυμπιάδες. Παρά τις επικρίσεις που είχαν διατυπωθεί αρχικά, πολλοί παρατηρητές συμφωνησαν ότι το Σύντνεϋ οργάνωσε τους μεγαλύτερους και επιτυχέστερους ολυμπιακούς εδώ και πολλά χρόνια. Οι Ολυμπιακοί αγώνες τερματίσθηκαν με μία εντυπωσιακή τελετή , και εορταστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρο το Σύδνεϋ. Η Ολυμπιακή σημαία παραδόθηκε στην Αθήνα, που θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς το 2004.

Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες στη Νότια Ασία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι περί τα 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από σφοδρές πλημμύρες στη βορειοανατολική Ινδία και στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Πιστεύεται ότι μόνο στην ινδική πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης κινδυνεύουν περί τα 16 εκατομμύρια άνθρωποι. Πολλοί έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το ένα τέταρτο του Μπαγκλαντές έχει πλημμυρίσει και έχουν πληγεί περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Οι επίσημοι λένε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία
Εκπρόσωποι της Οργάνωσης γιά την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκονται στην Αλβανία δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ψηφοφορία στις εκλογές γιά την τοπική αυτοδιοίκηση. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC οι εκλογές αυτές, που διεξάγονται εννέα μήνες πρίν από τις βουλευτικές εκλογές, θα αποτελέσουν απόδειξη της προόδου που έχει επιτελέσει η Αλβανία τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την χαώδη κατάσταση που συνόδευσε την λαϊκή εξέγερση ενάντια στον πρόεδρο Σάλι Μπερίσα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα κατέλαβε την δημαρχία των Τιράνων και άλλων πόλεων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.