Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων
Συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων

(02/10/2000 18.00 GMT)

Βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
Εκρρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς για πέμπτη συνεχή ημέρα συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε ισραηλινούς και παλαιστινίους στη Δυτικη Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Αρκετοί είναι οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες. Στη Γάζα, όπου οι παλαιστίνιοι κατέλαβαν ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο,  η παλαιστινιακή αστυνομία και ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξαν πυροβολισμούς για πολλές ώρες. Κοντά στην Ιεριχώ σκοτώθηκε ένας παλαιστίνιος, μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, ενω στην Δυτικη Οχθη πυροβοληθηκε και σκοτωθηκε ένας άμαχος ισραηλινός. Στη Βηθλεεμ, όπου οι δρόμοι γέμισαν με τους καπνούς των δακρυγόνων, τα ισραηλινά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, ενω σε συγκρούσεις στο Ισραήλ σκοτωθηκε ένας άραβας, ισραηλινος πολιτης. Οι συμπλοκές ξέσπασαν μετά την περιήγηση του Αριέλ Σαρόν, του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος του Ισραήλ, στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, κίνηση που θεωρήθηκε από τους Παλαιστινίους ότι υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία. Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Συρίας συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη για το θέμα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έπειτα από τη συνάντησή του στο Παρίσι με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, κατεδίκασε την περιήγηση του Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη αυτή  πυροδότησε τα νέα επεισόδια βίας.

Tηλεοπτικό διάγγελμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προς τον γιουγκοσλαβικό λαό
Γιά πρώτη φορά μετά τη λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς απηύθηνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γιουγκοσλαβικό λαό. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί "να ξεπουλήσει" - όπως είπε χαρακτηριστικά - τη χώρα στη Δύση. Στο μεταξύ
ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει έτοιμος να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η πολιτική  κρίση στη Γιουγκοσλαβία και να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον πρόεδρικο υποψήφιο της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα στη Μόσχα για συνομιλίες.

Εκκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία
Τεταμένη  παραμένει η κατάσταση στα Τίρανα μετά τις χθεσινές δημοτικές εκλογές καθώς το δημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης καταγγέλει νοθεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να υπάρξει "απάντηση". Στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη και τα δημόσια κτίρια φυλάσσονται από ομάδες κομμάντος. Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας φαίνεται να οδεύει προς τη νίκη.

Σημαντικές αλλαγές στο βρετανικό νομικό σύστημα
Μία από τις σημαντικότερες αλλάγες στο  νομικό σύστημα της Βρετανίας  έχει αρχίσει να ισχύει από σήμερα καθώς η Ευρωπαική Σύμβαση γιά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενσωματώνεται στη βρετανική νομοθεσία . Πρόκειται γιά ένα σημαντικό βήμα που στόχο έχει το εκσυγχρονισμό του σύστηματος , δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Γιά πρώτη φόρα ο αγγλικός νόμος διαφυλάττει δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή, της αμερόληπτης δίκης και της ελευθερίας του λόγου. Ο πολίτης θα είχε το δικαίωμα να προσφεύγει στα βρετανικά δικαστήρια κατά της κυβέρνησης αντί να είναι υποχρεωμένος να προσφεύγει στο Δικαστήριο γιά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Λουξεμβούργο: Διαμαρτύρονται οι οδηγοί φοτηγών γιά τις συνθήκες εργασίας
Στο Λουξεμβούργο εκπρόσωπος της εθνικής ομοσπονδίας των εργαζομένων στις μεταφορές είπε ότι οδηγοί φορτηγών των χωρών  της ΕΕ έχουν αποκλείσει τις οδικές αρτηρίες από και πρός το Λουξεμβούργο σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιά τις ανισότητες που επικρατούν στην Κοινότητα σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας. Με τη φιλευθεροποίηση στις οδικές μεταφορές οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί και υπάχουν ανομοιότητες , είπε στο Μπι Μπι ο Νίκο Βενμάτσερ της εθνικής μοσπονδίας των εργαζομένων στις μεταφορές στο Λουξεμβούργο .

Την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ επιδιώκει η Δαμασκός
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ ζήτησε οι αραβικές χώρες να αρχίσουν  εκστρατεία γιά την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στο Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβείτ. Ο πρόεδρος Ασαντ η χώρα του οποίου υποστήριξε την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης γιά την απομάκρυνση των ιρακινών δυνάμεων από το Κουβείτ υπογράμμισε ότι η πολιτική των κυρώσεων εις βάρος του Ιράκ θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ινδονησία: Κυκλοφορεί ελεύθερος ο υιός του Σουχάτρο
Στην Ινδονησία ο νεώτερος υιός του προέδρου Σουχάτρο δεν παραδόθηκε στις αρχές μετά την καταδίκη του την περασμένη εβδομάδα. Ο Τόμι  Σουχάτρο καταδικάσθηκε γιά διαφθορά από το Ανώτατο Δικαστήριο και του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

Φιλιππίνες: Eλεύθεροι δώδεκα όμηροι
Στις Φιλιππίνες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κι άλλοι δώδεκα όμηροι που κρατούσε η οργάνωση Αμπου Σαγιάφ στο νησί Τζόλο αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρόκειται γιά 12 μέλη του Χριστιανικού Ευαγγελικού Κινήματος. Και οι δώδεκα είχαν μεταβεί στο νησί Τζόλο γιά να προσευχηθούν για την απελευθέρωση των τουριστών που είχε απαγάγει η οργάνωση Αμπου Σαγιάφ τον Απρίλιο .

Πλημμύρρες και στο Μπαγκλαντές
Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ινδία τις τελευταίες δύο εβδομάδες επεκτείνονται προς το γειτονικό Μπαγκλαντές. Μεγάλο μέρος της Δυτικής Βεγγάλης παραμένει καλυμμένο από νερά, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους να μετακινηθούν και πάλι προς άλλη κατεύθυνση. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι το μόνο που μπορεί να δει κανείς σε μία απόσταση αρκετών χιλιομέτρων είναι οι στήλοι ηλεκτρικής ενέργειας, οι κορυφές ψηλών δένδρων και οι στέγες, καθώς τα σπίτια έχουν καλυφθεί από νερό. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε οκτακόσια πενήντα άτομα.

Νταγκεστάν: Bάλεται η ελευθερία του τύπου, υποστηρίζει ρώσος δημοσιογράφος
Ο Ρώσος δημοσιογράφος που δικάζεται στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν  με την  κατηγορία ότι ταξίδευε με πλαστά έγγραφα υποστήριξε ότι είναι αθώος. Ο Αντρέι Μπαμπίτσκι ισχυρίσθηκε ότι η δίκη του δεν έχει τίποτα απολύτως να κάνει με παράνομα έγγραφα αλλά με τη ελευθερία του τύπου .
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.