Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί στρατιώτες σε μάχες στους δρόμους, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία.
Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί στρατιώτες σε μάχες στους δρόμους, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία.

(03/10/2000 0630 GMT)

Συνομιλίες Ολμπράιτ για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή
Mετά από πέντε μέρες βιαίων συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Πλαιστινίων οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειες τους για προλάβουν την πλήρη κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Μαντλήν Ολμπράιτ, ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες την Τετάρτη στο Παρίσι για να συζητήσει τρόπους αποκατάστασης της τάξης. Εν τω μεταξύ πριν από λίγο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός στην Δυτική Οχθη δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους έλαβαν εντολή να τηρήσουν εκεχειρία. Ο συνταγματάρχης Μαρσέλ Αβίβ είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ότι η εντολή είναι να μην ανοίξει πυρ εαν δεν δεχθεί επίθεση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι παλαιστίνιοι θα σεβαστούν την εκεχειρία. Στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι. Οι συμπλοκές ξέσπασαν μετά την περιήγηση του Αριέλ Σαρόν, του ηγέτη ακροδεξιού κόμματος του Ισραήλ, στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, κίνηση που θεωρήθηκε από τους Παλαιστινίους ότι υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία.Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέτασαν την κατάσταση αλλά η συνεδρίαση διεκόπει χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη βία στη Μέση Ανατολή
Τη βία καταδικάζει τη διεθνής κοινότητα ενώ τη σύγκληση έκτακτης Αραβικής διάσκεψης ζητούν η Αίγυπτος, η Συρία και η Ιορδανία.Ο βασηλιάς Αμπντουλλά της Ιορδανίας - ο οποίος συνάντησε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γασέρ Αραφάτ και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Κλίντον και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό -  δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές για την επίλυση του προβλήματος.

Tηλεοπτικό διάγγελμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προς τον γιουγκοσλαβικό λαό
Γιά πρώτη φορά μετά τη λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απηύθηνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γιουγκοσλαβικό λαό. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί "να ξεπουλήσει" - όπως είπε χαρακτηριστικά - τη χώρα στη Δύση. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα πάρουν μέρος για δεύτερη μέρα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε στάσεις εργασίας απαιτώντας την παραίτηση του κ. Μιλόσεβιτς.  Εν τω μεταξύ, πολιτική παρέμβαση επιχείρησε ο στρατός με την χθεσινοβραδινή συνάντηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τους εργαζόμενους σε ορυχεία, που απεργούν, συνάντηση όμως που έληξε τα ξημερώματα ανεπιτυχώς.

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία
Η Τουρκική αστυνομία λέγεται ότι συνέλαβε πάνω από τριακόσια άτομα τις τελευταίες ημέρες, σε εθνικής εμβέλειας επιχείρηση κατά, όπως αναφέρουν οι αρχές, Ισλαμικής ριζοσπαστικής οργάνωσης που έχει στόχο την εγκαθίδρυση θεοκρατικού κράτους βάσει του Ισλαμικού νόμου. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η οργάνωση αυτή θεωρείται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει δεσμούς με την μείζονα Ισλαμική οργάνωση Χεζμπολά. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

Εκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία
Τεταμένη  παραμένει η κατάσταση στα Τίρανα μετά τις προχθεσινές δημοτικές εκλογές καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης καταγγέλει νοθεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να υπάρξει "απάντηση". Στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη και τα δημόσια κτίρια φυλάσσονται από ομάδες κομμάντος. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας φαίνεται να οδεύει προς τη νίκη.

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε χθες επίσημη επίσκεψη στην Ινδία. Σήμερα ξεκινούν οι ουσιαστικές συνομιλίες που πιστεύεται ότι θα καλύψουν θέματα όπως η στρατιωτική συνεργασία, η πληροφορική, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και η κατάσταση στο Αφχανιστάν και την Κεντρική Ασία. Αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα υπογράψουν νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.

Η Γερμανία γιορτάζει την επέτειο της επανένωσης της
Στην Γερμανία άρχισαν οι εορτασμοί για την δέκατη επέτειο της επανένωσης της χώρας. Τα μεσ΄νυχτα δεκάδες χιλιάδες άτομα γιόρτσαν την επέτειο στην πύλη του Βραδενμβούργου στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις. Οι επίσημες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας παρουσία επισήμων από πολλές χώρες αλλά δεν θα πάρει μέρος σ'αυτές ο άνδρας που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επανένωσης, ο πρώην Καγκελλάριος Χέλμουτ Κολ ο οποίος αρνείται να συνεργαστεί στις ανακρίσεις για το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ενόσο ο ίδιος ήταν ηγέτης του.

Ο τυφώνας Κηθ πλήττει την Νικαράγουα
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Κηθ στη Νικαράγουα. Στη γειτονική Γουατεμάλα ένα νεαρο κορότσι πνίγηκε ενώ χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι ισχυροί άνεμοι και οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην κεντρική Αμερική.

20 νεκροί από έκρηξη βόμβας στη Σρι Λάνκα
Είκοσι άτομα τουλάχιστον έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σρι Λάνκα. Πιστεύεται ότι πρόκειται για ομάδα αυτοκτονίας της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις Ταμίλ, και ότι ο βομβιστής πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε κρύψει κάτω από τα ρούχα του.Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστεία ανακοίνωσε ότι διαμαρτυρήθησε στην οργάνωση Τίγρεις Ταμίλ για την βομβιστική επίθεση της Δευτέρας. Εν τω μεταξύ 20 τουλάχιστον άτομα σκοτώθηκαν σε έκκρηξη που σημειώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του Μουσουλμανικού Κογρέσσου στην πόλη Μουτούρ, στα βορειοανατολικά της χώρας, ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο υποψήφιος του κόμματος έχασε τη ζωή του. Είναι ο δεύτερος υποψήφιος που δολοφονείται, καθώς πριν από τρεις εβδομάδες πυροβολήθηκε θανάσιμα υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

Σημαντικές αλλαγές στο βρετανικό νομικό σύστημα
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στο νομικό σύστημα της Βρετανίας  άρχισε να ισχύει από χθες καθώς η Ευρωπαική Σύμβαση γιά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενσωματώνεται στη βρετανική νομοθεσία. Πρόκειται γιά ένα σημαντικό βήμα που στόχο έχει το εκσυγχρονισμό του σύστηματος, δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Γιά πρώτη φόρα ο αγγλικός νόμος διαφυλάττει δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή, της αμερόληπτης δίκης και της ελευθερίας του λόγου. Ο πολίτης θα είχε το δικαίωμα να προσφεύγει στα βρετανικά δικαστήρια κατά της κυβέρνησης αντί να είναι υποχρεωμένος να προσφεύγει στο Δικαστήριο γιά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Λουξεμβούργο: Διαμαρτύρονται οι οδηγοί φορτηγών γιά τις συνθήκες εργασίας
Στο Λουξεμβούργο εκπρόσωπος της εθνικής ομοσπονδίας των εργαζομένων στις μεταφορές είπε ότι οδηγοί φορτηγών των χωρών  της Ευρωπαικής Ενωσης έχουν αποκλείσει τις οδικές αρτηρίες από και πρός το Λουξεμβούργο σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιά τις ανισότητες που επικρατούν στην Κοινότητα σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας. Με τη φιλευθεροποίηση στις οδικές μεταφορές οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί και υπάρχουν ανομοιότητες, είπε στο BBC ο Νίκο Βενμάτσερ της εθνικής μοσπονδίας των εργαζομένων στις μεταφορές στο Λουξεμβούργο .

Την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ επιδιώκει η Δαμασκός
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ ζήτησε οι αραβικές χώρες να αρχίσουν  εκστρατεία γιά την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στο Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβείτ. Ο πρόεδρος Ασαντ, η χώρα του οποίου υποστήριξε την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης γιά την απομάκρυνση των ιρακινών δυνάμεων από το Κουβέιτ, υπογράμμισε ότι η πολιτική των κυρώσεων εις βάρος του Ιράκ θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Πλημμύρες και στο Μπαγκλαντές
Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ινδία τις τελευταίες δύο εβδομάδες επεκτάθηκαν προς το γειτονικό Μπαγκλαντές. Μεγάλο μέρος της Δυτικής Βεγγάλης παραμένει καλυμμένο από νερά, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους να μετακινηθούν και πάλι προς άλλη κατεύθυνση. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι το μόνο που μπορεί να δει κανείς σε μία απόσταση αρκετών χιλιομέτρων είναι οι στήλοι ηλεκτρικού ρεύματος, οι κορυφές ψηλών δένδρων και οι στέγες σπιτιών που έχουν καλυφθεί από νερό. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε οκτακόσια πενήντα άτομα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.