Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλωτές κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στο Βελιγράδι
Διαδηλωτές κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στο Βελιγράδι

(05/10/2000,15:30 GMT)

Βελιγράδι : Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο
Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονται στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν σε μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης  στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, καθως το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα οτι ακύρωσε τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα γιά να παρεμποδίσει τους διαδηλωτές να καταλάβουν το κτίριο του κοινοβουλίου. Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων στην είσοδο της βουλής άναψε φωτιά ενώ πολλοί διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι στις σκάλες του κοινοβουλίου. Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης και θεωρούμενος νικητης των εκλογων, Βοισλάβ Κοστούνιοτσα, είπε οτι η απόφαση αυτή του συνταγματικού δικαστηρίου ισως είναι μια "παγίδα" του προέδρου Σλομποντάν Μιλόσεβιτς σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εξουσία. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου γιά την ακύρωση των εκλογών αποτελεί "κυνική ενέργεια" , υπογράμμισε ο Τζόραν Ντζίντζιτς ένα από τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνταγματικού δικαστηρίου πρόκειται να διεξαχθούν νέες εκλογές όταν λήξει η θητεία του προέδρου Μιλόσεβιτς.

Ευρωπαική Ενωση : Το πολιτικό σύστημα στη Γιουγκοσλαβία καταρρέει
Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο Βελιγράδι επέκρινε ο υπουργός των Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ιμπέρ Βεντρίν . Στο Παρίσι ο κ. Βεντρίν είπε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι "το πολιτικό σύστημα καταρρεέι"  Σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλικό ραδιοσταθμό ο κ. Βεντρίν είπε ότι μπορεί να αντιληφθεί τις "υποψίες" της αντιπολίτευσης που εκτιμά ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί άλλο ένα ελιγμό άλλη μία μηχανοραφία του προέδρου Μιλόσεβιτς . Ο κ. Βεντρίν , η χώρα του οποίου αυτή την περίοδο ασκεί καθήκοντα προέδρου της ΕΕ  υπογράμμισε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αντιληφθεί "πρός τα που πάει το ρεύμα και να αναλάβει τον έλεγχο" . Ο κ. Βεντρίν προέβλεψε ότι τελικά ο γιουγκοσλαβικός λαός θα πετύχει αυτό που θέλει . Εξάλλου την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου κατεδίκασαν και οι ΗΠΑ . "Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς φαίνεται ότι χάνει τον έλεγχο", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σίγουερτ.  Από την πλευρά του ο γγ. των ΗΕ Κόφι Αναν έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προτίθεται να λάβει μέτρα γιά την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στη Γιουγκοσλαβία ενώ παράλληλα ο κ. Αναν υπογράμμισε ότι "ο λαός της Σέρβιας θα πρέπει μόνος του να βρεί τη λύση" .

Αδιέξοδο στις συνομιλίες γιά τη Μέση Ανατολή
Ακόμη ένας γύρος συνομιλιών γιά την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ο  ηγέτης των Πλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ ανεχώρησε απο το Κάιρο όπου συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με την Αμερικανίδα υπουργό των Εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράιτ. Ομως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος είχε αρχικά δηλώσει ότι θα παρεύρεθεί και αυτός στις συνομιλίες, δεν μετέβει τελικά στην Αίγυπτο. Ο κ. Μπάρακ επέστρεψε στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του κυριου Αραφάτ να υπογράψει χθες το βράδυ στο Παρίσι συμφωνία για τον τερματισμό της βίας. Οι συναντήσεις Αραφάτ - Ολπμραίτ επισκιάσθηκαν από νέες ταραχές που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας. Συμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών στη πόλη Νετζαρίμ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα η τραυματισμοί. Παντως ο πρώτος απολογισμός της τελευταίας βδομάδας είναι 70 νεκροί -από τους οποίους όλοι σχεδόν είναι Παλαιστίνιοι και περισσότεροι απο 1000 τραυματίες. Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα τάνκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα απο τις εισόδους των Παλαιστινιακών χωριών στη Δυτική Οχθη στά πλαίσια της νέας συμφωνίας εκεχειρίας με τις Παλαιστινιακές αρχές.

Μείωση της τιμής του πετρελαίου
Η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κάτω από την τιμή των τριάντα δολαρίων το βάρελι - που είναι η χαμηλότερη τιμή των δύο τελευταίων μηνών , υπογραμμίζουν οι αναλυτές . Η πτώση της τιμής του μάύρου χρυσού σημειώθηκε μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να "αποδεσμεύσει" μέρος των αποθεμάτων της γιά έκτακτες ανάγκες .

Βρυξέλλες : Εμμένει η ΕΕ στην αντικαπνιστική της εκστρατεία
Η Ευρωπαική Επιτροπή έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες γιά τον περιορισμό των διαφημίσεων που αφορούν το κάπνισμα παρά την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή ανατρέπει τους κανονισμούς της κοινότητας γιά τις διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών. Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι κανονισμοί αυτοί άρχισαν να ισχύουν λόγω της ενιαίας αγοράς και όχι λόγω των ανησυχιών της Κοινότητας γιά τη δημόσια υγεία .  

Στρασβούργο : Ψηφοφορία γιά τις παράνομες εξαγωγές όπλων
Στο Ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο τιθενται σημερα σε ψηφοφορια οι προτασεις για ενα δεσμευτικο πλαισιο κανονισμων που θα διεπουν τις εξαγωγες οπλων απο τις κοινοτικες χωρες. Η διακομματικη επιτροπη του Ευροκοινοβουλιου υποστηριζει οτι οι ισχυοντες μη-δεσμευτικοι κανονισμοι εφαρμοζονται ανισα στις κοινοτικες χωρες με αποτεελσμα να μην ελεγχονται σωστα οι δραστηριοτητες των εμπορων οπλων.

Βρετανικές Αερογραμμές : Μέτρα γιά την ασφάλεια των επιβατών
Η British Airways απάλλαξε από τα καθήκοντά τους προσωρινά 11 πιλότους και 3 αεροσυνοδούς ύστερα από καταγγελίες ότι έπιναν ποτό πριν από τις πτήσεις. Η British Airways προέβη σε αυτή την ενέργεια ύστερα από καταγγελίες που προβλήθηκαν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί παραβίασαν τους κανόνες της εταιρείας σχετικά με το αλκοόλ. H εταιρεία πραγματοποιεί έρευνα για το θέμα.

Λονδίνο : Ενός λεπτού σιγή γιά τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο Πάντινγκτον
Ημέρα μνήμης η σημερινή, εδώ στην Βρετανία, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα - πέρσι τέτοια μέρα - στο Δυτικό Λονδίνο όταν 2 τρένα συγκρούστηκαν την ώρα αιχμής - δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα 31 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και και πάνω από 250 να τραυματιστούν.

Νέο βιβλίο γιά τους Μπήτλς
Η επίσημη αυτοβιογραφία του πιο επιτυχημένου μουσικού συγκροτήματος στον κόσμο, των Μπητλς , κυκλοφορεί σήμερα. Η αυτοβιογραφία, που έχει γραφτεί από τα 3 μέλη του συγκροτήματος που ζουν σήμερα, φέρει τον τίτλο "H ανθολογία τωνΜπητλς". Μέχρι στιγμής οι παραγγελίες για το βιβλίο, που μεταφράζεται σε 8 γλώσσες, έχουν ξεπεράσει το ενάμιση εκατομμύριο.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.