Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλωτές κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στο Βελιγράδι
Διαδηλωτές κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στο Βελιγράδι

(05/10/2000,19:00 GMT)
Για νίκη κάνει λόγο η αντιπολίτευση στο Βελιγράδι
Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ελέγχουν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κέντρο της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, έχοντας καταλάβει επίσης τα κτίρια του κοινοβουλίου και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η αστυνομία έχει εγκαταλείψει το κτίριο και σύμφωνα με μία πληροφορία ανώτατος αξιωματικός του στρατού που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, ο στρατηγός Πέριτσις έχει αρχίσει συνομιλίες με στρατιωτικούς διοικητές μονάδων του  γιουγκοσλαβικού στρατού στην πόλη. Τουλάχιστον 30 άτομα έχουν τραυματισθεί , ορισμένα με σφαίρες , μετά τις συγκρούσεις με την αστυνομία , μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο αναφέρει ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι κι ένας Έλληνας δημοσιογράφος. Ο ίδιος ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν έχει εμφανισθεί και οργιάζουν οι φήμες ότι έχει ήδη εγκαταλείψει το Βελιγράδι. Το κόμμα που τον στηρίζει πάντως δηλώνει ότι η τάξη θα αποκατασταθεί με κάθε μέσο. Η κατάσταση, όμως, δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Γιουγκοσλάβου προέδρου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βόισλαβ Κοστούνιτσα μίλησε ήδη για την απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους μέχρι να διασφαλισθεί η απομάκρυνση του κ. Μιλόσεβιτς από την εξουσία. Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε επίσης ότι η Σερβία είναι και πάλι από σήμερα μέρος της Ευρώπης, ενώ ζήτησε από τη Δύση να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μπιλ Κλίντον : Ο λαός της Σερβίας μάχεται γιά την ελευθερία του.
Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Κλίντον υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους διαδηλωτές στη Γιουγκοσλαβία που όπως είπε ο κ. Κλίντον επιδιώκουν "να ανακτήσουν τη χώρα τους". Ο  Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Γιουγκοσλαβία. Στο Παρίσι ο πρόεδρος Σιράκ δήλωσε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς πρέπει να σεβασθεί τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών , ενώ στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για "επανάσταση στο Βελιγράδι" και τόνισε ότι "έφθασε η ώρα ο Μιλόσεβιτς να εγκαταλείψει την εξουσία". Από την πλευρά του ο γγ. των ΗΕ Κόφι Αναν έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προτίθεται να λάβει μέτρα γιά την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, ενώ παράλληλα ο κ.Αναν υπογράμμισε ότι "ο λαός της Σέρβιας θα πρέπει μόνος του να βρεί τη λύση" .

Αδιέξοδο στις συνομιλίες γιά τη Μέση Ανατολή
Ακόμη ένας γύρος συνομιλιών γιά την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ο  ηγέτης των Πλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ ανεχώρησε απο το Κάιρο όπου συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με την Αμερικανίδα υπουργό των Εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράιτ. Ομως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος είχε αρχικά δηλώσει ότι θα παρεύρεθεί και αυτός στις συνομιλίες, δεν μετέβει τελικά στην Αίγυπτο. Ο κ. Μπάρακ επέστρεψε στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του κυριου Αραφάτ να υπογράψει χθες το βράδυ στο Παρίσι συμφωνία για τον τερματισμό της βίας. Οι συναντήσεις Αραφάτ - Ολπμραίτ επισκιάσθηκαν από νέες ταραχές που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας. Συμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών στη πόλη Νετζαρίμ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα η τραυματισμοί. Παντως ο πρώτος απολογισμός της τελευταίας βδομάδας είναι 70 νεκροί -από τους οποίους όλοι σχεδόν είναι Παλαιστίνιοι και περισσότεροι απο 1000 τραυματίες. Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα τάνκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα απο τις εισόδους των Παλαιστινιακών χωριών στη Δυτική Οχθη στά πλαίσια της νέας συμφωνίας εκεχειρίας με τις Παλαιστινιακές αρχές.

Μείωση της τιμής του πετρελαίου
Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε  πτώση και κυμαίνεται τώρα κάτω από τα τριάντα δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δύο μήνών και οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές στην  απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να "αποδεσμεύσει" μέρος των αποθεμάτων της γιά έκτακτες ανάγκες .

Εμμένει η ΕΕ στην αντικαπνιστική της εκστρατεία
Η Ευρωπαική Επιτροπή έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες γιά τον περιορισμό των διαφημίσεων που αφορούν το κάπνισμα παρά την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή ανατρέπει τους κανονισμούς της κοινότητας γιά τις διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών. Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι κανονισμοί αυτοί άρχισαν να ισχύουν λόγω της ενιαίας αγοράς και όχι λόγω των ανησυχιών της Κοινότητας γιά τη δημόσια υγεία .

Βρετανικές Αερογραμμές : Μέτρα γιά την ασφάλεια των επιβατών
Η British Airways απάλλαξε από τα καθήκοντά τους προσωρινά 11 πιλότους και 3 αεροσυνοδούς ύστερα από καταγγελίες ότι έπιναν ποτό πριν από τις πτήσεις. Η British Airways προέβη σε αυτή την ενέργεια ύστερα από καταγγελίες που προβλήθηκαν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί παραβίασαν τους κανόνες της εταιρείας σχετικά με το αλκόλ. H εταιρεία πραγματοποιεί έρευνα για το θέμα.

Ένας χρόνος από τη σιδηροδρομική τραγωδία στο Λονδίνο
Ημέρα μνήμης η σημερινή, στη  Βρετανία, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα - πέρσι τέτοια μέρα - στο Δυτικό Λονδίνο όταν 2 τρένα συγκρούσθηκαν την ώρα αιχμής - δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα 31 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και πάνω από 250 να τραυματιστούν.

Νέο βιβλίο γιά τους Μπίτλς
Η επίσημη αυτοβιογραφία του πιο επιτυχημένου μουσικού συγκροτήματος στον κόσμο, των Μπίτλς , κυκλοφόρησε σήμερα. Η αυτοβιογραφία, που έχει γραφτεί από τα 3 μέλη του συγκροτήματος που ζουν σήμερα, φέρει τον τίτλο "H ανθολογία των Μπίτλς". Μέχρι στιγμής οι παραγγελίες για το βιβλίο, που μεταφράζεται σε 8 γλώσσες, έχουν ξεπεράσει το ενάμιση εκατομμύριο.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.