Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οπαδοί του Κοστούνιτσα πανηγυρίζουν στο Βελιγράδι
Οπαδοί του Κοστούνιτσα πανηγυρίζουν στο Βελιγράδι

6/10/2000, 16.00  GMT)

Γιουγκοσλαβία : Aνατέλει νέα εποχή
Σαρωτικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στη Γιουγκοσλαβία, μετά την εξέγερση εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η ηγεσία της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία επιχειρεί πλέον να θέσει υπό τον έλεγχό της τους διοικητικούς θεσμούς της χώρας. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα συνέστησε σήμερα το πρωί έκτακτη επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της τις ζωτικές κρατικές υπηρεσίες, τη δημόσια τάξη και την οικονομία της χώρας. Η ηγεσία της αντιπολίτευσης κάλεσε σήμερα το λαό της χώρας να συμμετάσχει σε μαζική συγκέντρωση έξω από τα κυβερνητικά γραφεία. Ο κ. Κοστούνιτσα ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αλλά παρ' όλα αυτά κατεδίκασε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας εγκληματίες τα ηγετικά στελέχη της συμμαχίας. Ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας και δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν  στο κέντρο του Βελιγραδίου γιά να γιορτάσουν την εκλογή του στην προεδρία. Από την πλευρά του ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Υπέρ του Κοστούνιτσα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου - εταίρος της Σερβίας στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία - ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον κ. Κοστούνιτσα και ότι δεν υποστηρίζει πλέον τον κ. Μιλόσεβιτς. Οπως όμως ανέφερε εκπρόσωπος του κόμματος θα πρέπει πρώτα να υπάρξει επίσημη πρόσκληση από τις νόμιμες αρχές στο Βελιγράδι γιά ενδεχόμενη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση υπό τον κ.Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Η Μόσχα αναγνωρίζει τον Κοστούνιτσα
Εικοσι τέσσερις ώρες μετά τις επαναστατικές αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία, η Ρωσία ανεγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα ως το νέο πρόεδρο της χώρας. Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, συνεχάρη τον κ. Κοστούνιστα γιά την εκλογική του επιτυχία στην αναμέτρηση της 24ης Σεπτεμβρίου. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε γραφείο που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Ιβάνοφ μετέβη στο Βελιγράδι μετά από εντολή του προέδρου Πούτιν γιά να συνομιλήσει με όλες τις πλευρές. Σημειώνουμε ότι ο κ. Ιβάνοφ πρίν ολοκληρώσει την αποστολή του στη Γιουγκοσλαβία συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή τους γιά την αναγνώριση του κ. Κοστούνιτσα από τη Μόσχα εξέφρασαν οι ΗΠΑ. 

Την αμέριστη υποστήριξη της Δύσης έχει ο Κοστούνιτσα
Την υποστήριξή τους προς τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα εξέφρασαν ανεπιφύλακτα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ υπογράμμισε ότι είναι η υποχρέωση όλων των χωρών να υποδεχτούν "την νέα, δημοκρατική Γιουγκοσλαβία με ανοιχτές αγκάλες". Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είπε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν " το πιο σημαντικό γεγονός στην τετράχρονη θητεία της". Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ επεσήμανε  ότι οι κυρώσεις κατά της Σερβίας θα αρθούν μόλις αναλάβει ο κύριος Κοστούνιτσα. Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Ενωσης δήλωσαν ότι κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, θα αρθεί κατά πάσα πιθανότητα το πετρελαικό εμπάργκο και το εμπάργκο στις πτήσεις προς και απο τη Γιουγκοσλαβία, ενώ οι οικονομικές κυρώσεις θα παραμείνουν για λίγο χρόνο ακόμη.

Ανησυχεί η Κίνα γιά τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία
Η Κίνα, από τους πλέον στενούς συμμάχους της Γιουγκοσλαβίας , εξέφρασε τις σοοβαρές της ανησυχίες γιά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Σε επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου των Εξωτερικών στο Πεκίνο αναγέρει ότι η Κίνα θα σεβασθεί τις επιλογές του γιουγκοσλαβικού λαού. Στο ανακοινωθέν δεν γίνεται καμία αναφορά στο πρόσωπο του κ.Μιλόσεβιτς ή του κ.Κοστούνιτσα.

Νέες συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων και των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να κάνουν  διαδηλώσεις γιά τα επεισόδια βίας των τελευταίων ημερών στα κατεχόμενα. Νωρίτερα
ο ισραηλινός στρατός  απέκλεισε τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας γιά να παρεμποδίσει την είσοδο των Παλαιστινίων στο Ισραήλ. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι ο αποκλεισμός θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ όταν δηλ. ολοκληρωθούν οι εορτασμοί γιά το Γιομ Κιπούρ - που είναι η σημαντικότερη θρησκευτική εορτή των Ισραηλινών . Εν τω μεταξύ ακραίες ισλαμικές οργανώσεις είχαν ζητήσει από τους οπαδούς τους να κατέβουν στους δρόμους γιά διαδηλώσεις. Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία  εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι άρχισαν  να ρίχνουν πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών μετά τις προσευχές της Παρασκευής στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινοί στρατιώτες αντέδρασαν δυναμικά κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών.

Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία
Ισχυρός σεισμός - ισχύος 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  έπληξε τη Δυτική Ιαπωνία. Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι καταστράφηκαν και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί έκλεισαν. Οι πληροφορίες γιά τον αριθμό των  θυμάτων δεν είναι ακόμη σαφείς μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Τόκιο. Ο σεισμός έπληξε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ιαπωνίας λίγο μετά το μεσημέρι χθες. Ηταν ιδιαίτερα αισθητός στις παραλιακές και ορεινές περιοχές στο Τοτόρι, περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο. Σπίτια υπέστησαν ζημιές σε πολλές κωμοπόλεις ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο δίκτυο παροχής ύδατος και στην ηλεκτροδότηση. Μιά σιδηροδρομική σύραγγα κατέρρευσε και σύμφωνα με πληροφορίες κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε ορισμένες ορεινές περιοχές. Συνεργεία διάσωσης έχουν αποσταλεί στην περιοχή. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι είναι ο πλέον ισχυρός σεισμός που πλήττει την Ιαπωνία από το σεισμό του Κόμπε το 1995 όταν περισσότεροι από 6 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Βομβιστικές επιθέσεις στη Νότια Ρωσία
Τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε δύο πόλεις της Νοτίου Ρωσίας. Ενα άτομο σκοτώθηκε και περισσότερα από είκοσι τραυματίσθηκαν. Ο υπουργός Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας δήλωσε ότι δύο βόμβες εξερράγησαν στο σιδηροδρομικό σταθμό μιας πόλης και δύο άλλες εξερράγησαν σε μία αγορά και σε έναν σταθμό λεωφορείου μιας γειτονικής πόλης. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά οι δύο πόλεις βρίσκονται στην επαρχία της Σταυρούπολης, που συνορεύει με τη Δημοκρατία της Τσετσενίας.

Εκτακτη βοήθεια γιά τους πλημμυροπαθείς στο Βιετνάμ
Ο Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε να αποστείλει ρίζι και κουβέρτες στους πλημμυροπαθείς στο δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην περιοχή αυτή είκοσι παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού είπαν ότι περισσότεροι από 290 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο τον τελευταίο μήνα και ότι το 75% των νεκρών είναι παιδιά.

Συμφωνία γιά τη χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο κατά της Κούβας
Στην Ουάσιγκτον μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά νομοσχέδιο που επιτρέπει τις πωλήσεις τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Κούβα. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του καθεστώτος Κάστρο. Η τελική ψηφοφορία γιά το νομοσχέδιο δεν έχει γίνει ακόμη στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Συρία στέλνει βοήθεια στο Ιράκ
Η Συρία πρόκειται να στείλει αροσκάφος με ιατρική βοήθεια στο Ιράκ γιά πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια. Αξιωματούχοι στη Δαμασκό είπαν ότι το αεροσκάφος θα αναχωρήσει την Κυριακή με ιατροφαρμακευτικό υλικό , ιατρούς και νοσοκόμες καθώς και μία αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Υγείας της Συρίας. Η απόφαση είναι άλλη μία ένδειξη γιά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ακτής του Ελεφαντοστού, στρατηγός Ρόμπερτ Γκούει, έκανε έκκληση γιά ηρεμία πρίν το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώσει την απόφασή του γιά τα πρόσωπα που θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Στη χώρα έχει επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του εκλογικού σώματος.

Ταιβάν : Τοξικές ουσίες και σπερματοζωάρια
Στην Ταιβάν οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μολυσμένου λαδιού γιά το μαγείρεμα πρίν από 20 χρόνια και των κακής ποιότητας αρσενικών σπερματοζωαρίων που είχαν εκτεθεί στις τοξικές ουσίες του λαδιού όταν ακόμη ήταν στη μήτρα. Με βάση δημοσίευμα στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ το μολυσμένο λάδι επηρέασε τις εγκυμονούσες μητέρες και στη συνέχεια τα έμβρυα. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί με το λάδι, γνωστό ως PCB, στην Ταιβάν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Κολομβία : Οι αντάρτες αφήνουν ελεύθερα μέλη τηλεοπτικού συνεργείου
Στην Κολομβία αντάρτες άφησαν ελεύθερα τα μέλη τηλεοπτικού συνεργείου που είχαν απαγάγει περίπου γιά 12 ώρες. Πρόκειται γιά εργαζόμενους στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό RCN . Εκπρόσωπος του σταθμού είπε ότι ένας δημοσιογράφος, μαζί με τον καμεραμάν και τον οδηγό αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ παράλληλα ο Εθνικός Απεςλευθερωτικός Στρατός εξέδωσε ανακοίκωση στην οποία τονίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Κολομβία δεν καλύπτουν περιπτώσεις παραβιάσεων  ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ένοπλες δυνάμεις.

Την έκδοση πρώην αξιωματικού της Αργεντινής επιδιώκει η Μαδρίτη
Στο Μεξικό η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα γιά την έκδοση  πρώην αξιωματικού της Αργεντινής ο οποίος καταζητείται στην Ισπανία. Ο Ρικάρντο Μιγκουέλ Καβάλο συνελήφθη στο Μεξικό τον Αυγουστο και κατηγορείται γιά βασανιστήρια και γενοκτονία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Αργεντινής από τους στρατιωτικούς, την περίοδο 1976-1983. Την έκδοση του Καβάλο επιδιώκει ο δικαστής Μπαλταζάρ Γκαρζόν ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε επιδιώξει την έκδοση από τη Βρετανία του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ .
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.