Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Νέα επεισόδια στη Μέση Ανατολή
Νέα επεισόδια στη Μέση Ανατολή

(07/10/2000, 1500 GMT)

Συγκρούσεις Ισραήλ - Λιβάνου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων από το Λίβανο και τη Συρία για τον τερματισμό των εντάσεων στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο. Ο κ. Μπαράκ πραγματοποιεί έκτακτες συναντήσεις με συμβούλους σε θέματα ασφαλείας, το υπουργικό συμβούλιο και τους άλλους πολιτικούς ηγέτες του Ισραήλ. Σε ένα ξαφνικό ξέσπασμα βίας, το Ισραήλ βομβάρδισε μέρη του νότιου Λιβάνου, όταν οι αντάρτες της Χεζμπολά επετέθησαν εναντίον φρουρών στα σύνορα. Η Χεζμπολά δηλώνει ότι κρατά αιχμαλώτους επτά Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται αιχμάλωτοι, πιθανότατα από τη Χεζμπολά.

Παλαιστίνιοι εισβάλλουν σε εβραϊκό ναό
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εισέβαλαν σε ένα εβραϊκό ιερό ναό στη Δυτική Οχθη, μετά την απομάκρυνση των Ισραηλινών φυλάκων υπό τις εντολές του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Παλαιστίνιοι άρπαξαν βιβλία και άλλα αντικείμενα από το ιερό χώρο, που είναι γνωστός ως ο Τάφος του Ιωσήφ. Την τελευταία εβδομάδα, τα άγρια επεισόδια βίας που ξέσπασαν ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου ογδόντα Παλαιστινίων. Οι Ισραηλινοί απέσυραν τα στρατεύματά τους από την περιοχή, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αμβλύνουν τις εντάσεις.

Υπέρ του Κοστούνιτσα ο στρατός
Ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας τάσσεται πλέον στο πλευρό του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος ανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας μετά την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πληροφορίες από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα αναμένεται να λάβει σήμερα την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα επιθυμεί να καταλάβει αμέσως το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι εκτιμά ότι το ανακοινωθέν του στρατού υπέρ του νέου προέδρου, αλλά και η δημόσια αποδοχή της ήττας από την πλευρά των Σοσιαλιστών έχουν απομακρύνει τους φόβους για μία επιστροφή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πολιτική σκηνή.

Σε δοκιμασία η ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρειο Ιρλανδία
Η ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρειο Ιρλανδία εισέρχεται σε μία νέα δοκιμασία, μετά το ρήγμα στο μεγαλύτερο κόμμα των Προτεσταντών. Ο ηγέτης των Ενωτικών του Ολστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, αναμένεται να εκφωνήσει λόγο στο συνέδριο του κόμματος, ζητώντας την υποστήριξη των μελών του κόμματος. Οι διαφωνούντες με την πολιτική του Ντέιβιντ Τριμπλ ζητούν την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της επαρχίας που βρίσκεται υπό τον κοινό έλεγχο των Ενωτικών του Ολστερ και των Καθολικών Ρεπουμπλικανών.

Μάχες ανταρτών και στρατού στη Σρι Λάνκα
Ο στρατός στη Σρι Λάνκα αναφέρει ότι νέες μάχες έχουν ξεσπάσει εναντίον των ανταρτών Ταμίλ γύρω από την πόλη Ναγκαρκόβιλ, στην επαρχία Τζάφνα. Ο στρατός της Σρι Λάνκα κατάφερε να απομακρύνει τις επιθέσεις των ανταρτών χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβόλα όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννιά στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από τριάντα έχουν τραυματισθεί, ενώ τα θύματα από την πλευρά των ανταρτών είναι ακόμη περισσότερα.

Συμπλοκές αστυνομίας και ακτιβιστών στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία, είκοσι άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από σαράντα τραυματίσθηκαν σε συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία, ανεξάρτητους ακτιβιστές και μετανάστες στην επαρχία Ιριάν. Τα επεισόδια ξέσπασαν έξω από την πόλη Γουαμένα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έσχισαν σημαίες των αυτονομιστικών ομάδων σε διάφορα σημεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι της περιοχής επετέθησαν εναντίον των μεταναστών, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα οκτώ άτομα.

Ο τελευταίος αγώνας του Γουέμπλεϊ
Ενα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Βρετανίας, το Στάδιο του Γουέμπλεϊ, αναμένεται να φιλοξενήσει τον τελευταίο του ποδοσφαιρικό αγώνα, καθώς σύντομα πρόκειται να χτισθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Η Αγγλία αντιμετωπίζει σήμερα τη Γερμανία σε έναν αγώνα που αναμένεται με ανυπομονησία. Το Στάδιο του Γουέμπλεϊ χτίσθηκε πριν από εβδομήντα χρόνια, ενώ έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.