Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παλαιστίνιοι οπλοφόροι στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης
Παλαιστίνιοι οπλοφόροι στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης

(10/10/2000, 2100 GMT)

Μείωση της βίας παρατηρεί ο ισραηλινός στρατός
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των βίαιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των ισραηλινών στρατιωτών και  των παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Ηταν η πρώτη φορά, είπε, εδώ και δύο εβδομάδες που άρχισαν οι παλαιστινιακές διαδηλώσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ είχαν σειρά συναντήσεων με την ηγεσία των ισραηλινών και των παλαιστινίων σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Ο κ. Αννάν είπε ότι ευθύνες φέρουν και οι δύο πλευρές ενώ ο κ. Ιβανόφ είπε ότι ήταν πιο αισιόδοξος από ό,τι στην αρχή της μέρας.

Η Γαλλία υπόσχεται να δοθεί σύντομα βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία
Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είπε ότι ελπίζει πως το πακέτο οικονομικής βοηθείας, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων, που έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι έτοιμο σε λίγες μέρες. Προτεραιότητα, είπε, θα δοθεί στην ανοικοδόμηση της υποδομής χώρας και στον καθαρισμό του ποταμού Δούναβη. Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι επιθυμεί η χώρα του να επανασυνδεθεί με την διεθνή κοινότητα και την Ευρώπη όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αμνηστία χορηγεί ο Μουγκάμπε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε χορήγησε αμνηστία σε όλους όσους κατηγορούνται εγκλήματα που είχαν πολτικά κίνητρα κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο ως το τέλος Ιουλίου, φέτος. Η περίοδος αυτή καλύπτει τα βίαια επεισόδια που είχαν σημειωθεί πριν και μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το μέτρο ως μια ακόμη ένδειξη ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε δεν σέβεται την έννομη τάξη.

Βία και νοθεία στις εκλογές της Σρι Λάνκα
Οι παρατηρητές των βουλευτικών εκλογών στη Σρι Λάνκα ζήτησαν επανάληψη της ψηφοφορίας σε ορισμένες περιοχές λόγω της εκεταμένης νοθείας, των βίαιων επεισοδίων και των εκφοβισμών. Το πρόβλημα, είπαν, είναι τέτοιο που καθιστά τα αποτελέσματα σε ορισμένες περιφέρειες άνευ νοήματος. Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η βία έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στη νύχτα σε ολόκληρη τη Σρι Λάνκα.

Καταδίκη δύο κουβανών αντικαθεστωτικών
Δικαστήριο της Κούβας καταδίκασε σε πολυετή φυλάκιση δύο ηλικιωμένους κουβανούς από την Αμερική, κρίνοντάς τους ένοχους για συνομωσία με στόχο της ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Φιντέλ Κάστρο. Ο Ερνεστίνο Αμπρέου Ορτα (76 ετών) και ο Βισέντε Μαρσελίνο Μαρτίνεζ (66 ετών) είχαν συλληφθεί όταν εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κουβανικές αρχές λένε ότι κατά τη σύλληψή τους οπλοφορούσαν. Αντικομμουνιστική οργάνωση κουβανών στη Φλόριδα λέει ότι απλώς είχαν επιθυμήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Συνάντηση υψηλόβαθμου βορειοκορεάτη επίσημου με τον πρόεδρο Κλίντον
Ο πλέον υψηλόβαθμος βορειοκορεάτης επίσημος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, ο στρατηγός Τζο Μιονγκ-Ροκ, είχε συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στην Ουάσιγκτον. Αμερικανός επίσημος είπε ότι επρόκειτο για πολύ θετικές, ειλικρινείς και θερμές συνομιλίες. Λίγο πριν συναντηθεί με τον κ. Κλίντον ο κ. Τζο έβγαλε τα πολιτικά και φόρεσε την επίσημη στρατιωτική του στολή, γεγονός που ερμηνεύθηκε από τους αμερικανούς ως ένδειξη ότι ο στρατός υποστηρίζει το σταδιακό άνοιγμα των σχέσεων με τη Δύση.

Νέα μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μετά από σκληρό ανταγωνισμό, πέντε χώρες εξελέγησαν για να αποκτήσουν έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επόμενη διετία. Οι υποψήφιες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας -Κολομβία και Σιγκαπούρη- εξελέγησαν χωρίς προβλήματα. Η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί από την Νορβηγία και την Ιρλανδία. Η Αφρική θα εκπροσωπηθεί από τον Μαυρίκιο που απέκλεισε το Σουδάν το οποίο είχε την υποστήριξη του Οργανισμου Αφρικανικής Ενότητας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.