Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Σέρβοι αστυνομικοί στο Κοσσυφοπέδιο
Σέρβοι αστυνομικοί στο Κοσσυφοπέδιο

(11/10/2000, 20:00 GMT)

Σερβία: Συνεχίζεται ο αγώνας για τον έλεγχο της εξουσίας
Κλιμακώνεται ο αγώνας για την εξουσία στο Βελιγράδι ανάμεσα στους υποστηρικτές του νεοεκλεγέντος Γιουγκοσλάβου προέδρου Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι Σοσιαλιστές διατηρούν ακόμη υπό τον έλεγχό τους το σερβικό κοινοβούλιο και τη σερβική κυβέρνηση, και απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν την αστυνομία εναντίον των εγκληματικών ομάδων που προκαλούν χάος -όπως χαρακτηρίζονται σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης. Ο σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Μαριάνοβιτς επιχειρεί να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας, αφού προηγουμένως οι υποστηρικτές του κ. Κοστούνιτσα ανάγκασαν τον σέρβο υπουργό εσωτερικών να παραιτηθεί. Νωρίτερα οι Σοσιαλιστές αποχώρησαν από τις συνομιλίες για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και την διενέργεια νέων σερβικών εκλογών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Κοστούνιτσα συναντήθηκε με την ηγεσία του γιουγκοσλαβικού στρατού για να εξετάσει την κατάσταση ασφαλείας.

Πτώση στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου
Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την απόδοση των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η πτώση ξεκίνησε χθές από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και συνεχίστηκε σήμερα στα χρηματιστήρια της Απω Ανατολής και της Ευρώπης. Στο χρηματιστήριο του Τόκυο οι τιμές των μετοχών έπεσαν στο χαμηλότερο τους σημείο για 18 μήνες. Στη σημερινή συνεδρίαση  του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ο δείκτης NASDAQ των μετοχών υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε καθοδικά, σημειώνοντας σε ένα σημείο απώλειες 3,5 %, αν και αργότερα ανέκαμψε.

Εντατικές διαβουλεύσεις για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή
Ο γενικός γραματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συνέχισε σήμερα εντατικές διαβουλεύσεις με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία σε μια προσπάθεια τερματισμού των βίαιων συγκρούσεων των 2 τελευταίων εβδομάδων, κατά τις οποίες σχεδόν 90 άτομα έχουν βρεί το θάνατο. Ο κ. Ανάν ανέβαλλε προς το παρόν την αναχώρησή του από το Ισραήλ για το Λίβανο, αλλά ενώ συνεχίζονταν οι συνομιλίες του νέες βίαιες ταραχές ξέσπασαν στην περιοχή. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Οχθης και ένας ακόμα στη Λωρίδα της Γάζας.

ΗΠΑ: Ανάκληση 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων Φόρντ στην Καλιφόρνια
Στις ΗΠΑ δικαστής διέταξε την ανάκληση περίπου δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων και φορτηγών Φόρντ, κατηγορώντας παράλληλα την εταιρεία ότι απέκρυψε στοιχεία σχετικά με ένα σημαντικό ελάττωμα στο σύστημα ανάφλεξης των αυτοκινήτων. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή που κατατέθηκε εκ μέρους τρισήμισυ εκατομμυρίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων Φόρντ στην Καλιφόρνια. Η Φόρντ αρνείται ότι υπάρχει βλάβη στο σύστημα ανάφλεξης των αυτοκινήτων και υποστηρίζει ότι η απόφαση ανάκλησης τους δεν δικαιολογείται από τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης.

Αντιπαράθεση Τσεχίας - Αυστρίας λόγω πυρηνικού εργοστασίου
Εντείνεται η διπλωματική διαμάχη μεταξύ Τσεχίας και Αυστρίας εξαιτίας του νέου τσέχικου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τεμελίν, κοντά στα σύνορα μεταξύ των 2 χωρών. Οι αυστριακές περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνεχίζουν τον αποκλεισμό τριών συνοριακών διαβάσεων από την περασμένη Παρασκευή, διαμαρτυρόμενες για την λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου, λένε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι τσεχικές αρχές έδωσαν προθεσμία -που λήγει σε λίγες ώρες- προκειμένου οι αυστριακές αρχές να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις ακτιβιστών που έχουν αποκλείσει τα σύνορα. Αλλά ο αυστριακός καγγελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ είπε ότι ο αποκλεισμός των συνόρων δεν πρόκειται να τερματισθεί.

Συγχώνευση AoL και Time Warner
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδοσε τελικά το "πράσινο φώς" για την συγχώνευση της America Online και της Time Warner. Η συγχώνευση των δύο κολλοσών θα δημιουργήσει μία απο τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο η αξία της οποίας θα ξεπερνά τα 146 δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι αμερικανικές αρχές, όμως, εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις για την συγχώνευση λέγοντας ότι ίσως αντιβαίνει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της χώρας.

Εκλογές στη Σριλάνκα
Στη Σριλάνκα η εφορευτική επιτροπή καθυστερεί την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης εξαιτίας των καταγγελιών για εκτεταμένα περιστατικά νοθείας σ' αυτές. Ο επικεφαλής της επιτροπής είπε ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, αφού προηγουμένως έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να έχει επικρατήσει, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Σκωτία: Πέθανε ο πολιτικός ηγέτης Ντόναλντ Ντιούαρ
Ο πρώτος τη τάξει υπουργός της Σκωτίας, και ένας από τους σημαντικότερους βρετανούς πολιτικούς πέθανε σήμερα σε ηλικία 63 ετών. Ο Ντόναλτ Ντιούαρ, ήταν σε κόμμα με εκταταμένο εσωτερικό εγκεφαλικό αιμάτωμα μετά απο πτώση έξω απο την υπουργική του κατοικία χθές το βράδυ.

Εκθεση για την πολυεθνική Βρετανία
Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση για την πολυεθνική Βρετανία. Η έκθεση της Επιτροπής για το μέλλον της Πολυεθνικής Βρετανίας, περιέχει περισσότερες απο 100 προτάσεις για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα. Η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και του Καναδά και να ανακυρήξει τη Βρετανία πολυεθνική κοινωνία.

Φορτισμένο το κλίμα στην Αλβανία
Στην Αλβανία, όπου διεξάγεται την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, φορτισμένο είναι το κλίμα στη Χειμάρα ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Ελληνική μειονότητα. Προχθές, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Φάτος Νάνο, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Χειμάρα, καταφέρθηκε κατά της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το μεγαλύτερο κόμμα της οποίας είναι η "Ομόνοια" που εκπροσωπεί την Ελληνική μειονότητα.

Το βραβείο Νόμπελ σε δύο Αμερικανούς οικονομολόγους
Δύο αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά. Ο James Heckman και ο Daniel McFadden ανέπτυξαν τη θεωρεία και την μεθοδολογία που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανάλυση της οικονομικής συμπεριφοράς ατόμων και οικογενειών.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.