Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο στρατός αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία
Ο στρατός αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία

(12/10/2000, 05:00 GMT)

Φόβοι για αντεπανάσταση στη Γιουγκοσλαβία
Στη Γιουγκοσλαβία οι οπαδοί του νέου πρόεδρου της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα είναι έτοιμοι να κατέβουν και πάλι στους δρόμους για να αποτρέψουν, όπως λένε, την εκδήλωση αντεπανάσταστασης από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς - μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος - είπε ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της Αστυνομίας και απείλησε ότι θα την χρησιμοποιήσει εναντίον των υποστηρικτών του νέου προέδρου που ελέγχουν την Κρατική Ραδιοτηλεόραση, τα εργοστάσια και τα Πανεπιστήμια.

Πρόοδος στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη
Στη Μέση Ανατολή εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες, που στόχο έχουν τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, λέγοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διαμεσολάβησε για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει τη σύγκληση τριμερούς επιτροπής ασφαλείας στην οποία θα εκπροσωπηθούν το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι και η Αμερικανική πλευρά. Οι Ισραηλινοί επιβεβαίωσαν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, δεν υπάρχει, όμως, μέχρι στιγμής, καμία αντίδραση από την πλευρά των Παλαιστινίων. Την Τετάρτη, στις συγκρούσεις τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία για το Αμερικανικό προεδρικό αξίωμα
Οι δύο υποψήφιοι για το Αμερικανικό προεδρικό αξίωμα Αλ Γκορ και Τζωρτζ Μπους τζούνιορ, στη δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία τους, συνέστησαν στον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ να θέσει υπό έλεγχο τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, ενώ και οι δύο εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ.

Απόσυρση 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων Φορντ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δικαστής αποφάσισε την απόσυρση 2 εκατομμυρίων επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων Φορντ από την κυκλοφορία. Ο δικαστής κατηγόρησε την αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ ότι συγκάλυψε βλάβη στο σύστημα ανάφλεξης με αποτέλεσμα, με τη θέρμανση της μηχανής, οι κινητήρες των οχημάτων να σβήνουν. Η εταιρεία αρνείται να δεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα ανάφλεξης και υποστηρίζει ότι η απόφαση απόσυρσης από την κυκλοφορία δεν δικαιολογείται από τα πράγματα.

Μέχρι το 2004 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2-3 χώρες
Δύο με 3 από τις 12 χώρες που έχουν υποβάλλει αίτηση για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμες για ένταξη μεταξύ του 2003 και του 2004 δήλωσε ο αρμόδιος για την διεύρυνση Γενικός Διευθυντής της Κομισιόν προσθέτοντας ότι οι χώρες που είναι πιθανότερο να ενταχθούν σε πρώτη φάση είναι η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Τσεχία, ενώ οι άλλες χώρες θα πρέπει να περιμένουν το 2005 ή ακόμα και το 2006. Ομως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, το περιβάλλον του πολιτικού προϊσταμένου του, δηλαδή του Επιτρόπου Γκύντερ Φερχόιγκεν, έκανε γνωστό ότι μεταξύ αυτών των χωρών θα μπορούσε να είναι και η Κύπρος αρκεί να μην υπάρξουν αντιρρήσεις από κάποιες χώρες εξαιτίας του πολιτικού προβλήματος του νησιού.

Δέσμευση Ρωσίας για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό
Την δέσμευση της Ρωσίας να συμβάλλει ενεργά σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - δηλαδή, λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας - εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή χθες στην Κύπρο.

Τουρκική προειδοποίηση αν εγκριθεί η "γενοκτονία" των Αρμενίων
Προειδοποίηση απηύθυνε η Τουρκία ότι θα επαναλειτουργήσει πλήρως ο πετρελαιοαγωγός από το Ιράκ αν το Αμερικανικό Κονγκρέσο εγκρίνει το ψήφισμα που χαρακτηρίζει ως γενοκτονία τους θανάτους Αρμενίων στην διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Διαμάχη Τσεχίας-Αυστρίας για πυρηνικό σταθμό
Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει στην διαμάχη της με την Αυστρία σχετικά με έναν καινούριο πυρηνικό σταθμό της κοντά στα κοινά σύνορά τους.

Νέο βήμα για την άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας
Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ένα ακόμα βήμα άρσης του εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Κούβας όταν την εξουσία στην χώρα ανέλαβε ο Φιντέλ Κάστρο πριν από 41 χρόνια, έδωσε την έγκριδή της σε εξαγωγές φαγητού και φαρμάκων στην Κούβα.

Εκτόξευση του "Discovery"
Το διαστημόπλοιο "Discovery" εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Διακίνηση ... σπέρματος από τις φυλακές
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 2 υπάλληλοι των φυλακών κατηγορούνται ότι συνέβαλλαν στην διακίνηση του σπέρματος ορισμένων φυλακισμένων προς τις συζύγους και στις φίλες τους έξω από την φυλακή. Αφορμή για να εξιχνιάσει το FBI την υπόθεση αυτή, ήταν ένας κατάδικος που βρισκόταν στη φυλακή για 10 χρόνια, όμως συστηματικά αποκαλούσε ως γιο του ένα μωρό που τον επισκεπτόταν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.